Stress op het Werk

Stress op het Werk

 
U bent hier: Levensproblemen >> Stress op het Werk

Stress op het Werk - De noodzaak om er mee om te gaan
Met stress op het werk omgaan is een noodzakelijke vaardigheid geworden. Volgens de Mayo Kliniek zegt 25% van alle mensen dat hun werk de grootste stressfactor in hun leven is. Een andere studie laat zien dat 29-40% van alle Amerikanen op het werk met extreme stress te maken heeft.1 In een Europees onderzoek gaf 28% van alle ondervraagde werknemers aan zich gestresseerd te voelen op het werk. In een enkel land bedroeg dit percentage zelfs 50%! 2

Stress op het werk ondermijnt niet alleen de productiviteit, maar heeft ook gevolgen voor de lichamelijke en emotionele gezondheid. Er bestaan relaties tussen stress en talrijke medische problemen, zoals spanning en benauwdheid, slecht humeur, depressie, lusteloosheid, slapeloosheid, concentratieproblemen, hoofd- en spierpijn, maagklachten, verslavingen, hart- en vaatziekten, verminderde immuunrespons en nog veel meer. Dit zijn slechts enkele redenen waarom het essentieel is om stress op het werk serieus te nemen!

Stress op het Werk - Wat zijn de "triggers"?
Met stress op het werk omgaan draait om het scheppen van een gebalanceerd leven. De eerste stap is om de "triggers" van stress te identificeren. Zijn er kwesties of gewoonten die jou altijd stress bezorgen? Probeer eens een week lang elke stressvolle gebeurtenis op te schrijven. Wat leidde tot deze emoties? Probeer dan na die week patronen te ontdekken en gebeurtenissen of mensen te identificeren die stress in jouw leven op gang brengen.

Als je bijvoorbeeld een stresspatroon ontdekt op dinsdag en donderdag, wat is er dan bijzonder aan die dagen dat zij zo stressvol zijn? Misschien heb jij op die dagen wel de verantwoordelijkheid voor de carpool en kom je altijd met hoofdpijn op het werk aan. Wat kun je dan doen om de rit naar het werk op die dagen te verbeteren? Misschien kun je iets vroeger opstaan of je ontbijt al de voorafgaande avond voorbereiden. Bedenk een plan waarmee zo'n ochtend georganiseerd en meer ontspannen kan verlopen.

De beste manier om met stress om te gaan is op zoek gaan naar manieren om de omstandigheid die tot stress leidt te veranderen. Ben proactief wat betreft je omgeving, je interacties en je tijdschema:

 • Beheers je omgeving. Als je gespannen bent nadat je bepaalde TV programma's hebt bekeken of nadat jij je "social media" websites hebt bezocht, beperk die activiteiten dan gewoon. Als gesprekken over politiek tot stress leiden, verander dan heel beleefd van onderwerp of neem gewoon niet meer deel aan het gesprek. Als je werkomgeving spanning veroorzaakt, probeer dan bij te stellen wat je kan. Zorg dat je werkplek schoon en georganiseerd is. Dat zal je tijd besparen en gevoelens van spanning minimaliseren.

 • Als bepaalde mensen jou stress bezorgen, minimaliseer dan de tijd dat je met hen samen bent (wanneer dat mogelijk is).

 • Ontwikkel een gebalanceerd tijdschema. Geef je taken prioriteiten, deel grotere projecten op in kleinere, beter te behappen doelen en delegeer verantwoordelijkheden wanneer dat mogelijk is.

 • Zeg nee. Ken je grenzen en neem niet te veel verantwoordelijkheden op je die spanning zullen veroorzaken.

Stress op het Werk - Handige tips voor minder stress
Kijk eens naar deze handig tips die je zullen helpen om te gaan met stress op het werk:

 • Begin je dag meteen goed. Als jij geen "ochtendmens" bent, tref dan de avond ervr al voorbereidingen. Sta 15 minuten eerder op dan nodig is om jezelf meer tijd te geven en om te voorkomen dat jij je de hele ochtend opgejaagd voelt. Als je ervoor zorgt dat je vroeg op het werk aankomt, dan zul je niet de hele dag achter de feiten aanlopen en dat zal stress vermijden.

 • Communiceer. Ontwikkel je communicatievaardigheden en leer hoe je conflicten kunt oplossen.

 • Let op je lichamelijke en je emotionele gezondheid. Hoe beter jij je voelt, hoe beter je uitgerust bent om met stress op het werk om te gaan. Eet gezonde maaltijden, inclusief je ontbijt.

 • Blijf in beweging. Zorg ervoor dat je 30 minuten per dag cardio oefeningen doet.

 • Vermijd alcohol en nicotine. Deze stoffen kunnen spanning veroorzaken wanneer hun werking begint af te nemen.

 • Zorg dat je voldoende slaapt.

 • Neem pauzes. Ga als het mogelijk is naar buiten en geniet van de frisse lucht. Ga wandelen, schrijf in een dagboek of luister naar rustgevende muziek.

 • Lach! Dit is het beste geneesmiddel!

 • Probeer niet te beheersen wat je niet kunt beheersen. Doe dan gewoon een stapje terug en probeer te ontdekken of je de situatie berhaupt zou kunnen veranderen. Als dat niet zo is, ontspan je dan gewoon.

 • Ga op vakantie! Plan een leuke reis of blijf fijn een paar dagen thuis. Zelfs een dagreisje kan al flink helpen.

 • Doe elke dag iets waar je van geniet.

 • Zoek professionele hulp. Als je dan nog steeds last hebt van stress op de werkplek, neem dan de tijd om eens te gaan praten met een therapeut, een psycholoog of een leider in je kerkgemeente. Als je iemand hebt waarmee jij je zorgen kan delen, dan kan dat je gevoelens van spanning verminderen. Een goede counselor zal oplettend luisteren en jou in staat stellen om de onderliggende problemen te ontdekken. Samen kun je dan aan productieve manieren werken om met de stress om te gaan, zodat je emotioneel en lichamelijk kan genezen.

Stress op het Werk - Een persoonlijk verhaal
Ik heb met stress op het werk te maken. Die stress komt voort uit angst. Wat als ik niet kan voldoen aan de verwachtingen van mijn baas? Hoe kan ik die deadline ooit halen? Als ik maar genoeg overuren draai, dan krijg ik die promotie misschien. Hoe krijg ik dat alles ooit voor elkaar?

Maar dan maak ik pas op de plaats, haal diep adem en bid. Mijn perspectief verandert. Ik kan de verwachtingen van mijn baas niet veranderen. Ik kan realistische doelen stellen zodat ik die deadline kan halen zonder die grote druk te voelen. Ik wil de kostbare tijd met mijn gezin niet opgeven om overuren te draaien en dus is die promotie niet zo belangrijk. Ik herinner mij nu dat Bijbelvers dat ik als kind ooit leerde: 1 Petrus 5:6-7 stelt: "Onderwerp u dus nederig aan Gods hoge gezag, dan zal hij u op de bestemde tijd een eervolle plaats geven. U mag uw zorgen op hem afwentelen, want u ligt hem na aan het hart." God wil mij uit het gevaar redden, maar eerst moet ik mij nederig onderwerpen: ik moet de trots laten varen die zegt dat ik elk probleem in mijn leven zelf kan oplossen. Nederigheid geeft God de mogelijk om mijn leven binnen te stappen en de controle over te nemen.

Wat heeft God dan te bieden wanneer Hij mijn spanningen wegneemt? Filippenzen 4:7 spoort ons aan om in stressvolle tijden te bidden en legt vervolgens uit dat "de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus zal bewaren". God geeft mij vrede. Hij kan dat ook voor jou doen. Hij zal jouw onrust wegnemen en je hart en je gedachten met kalmte vullen. Zelfs als je Zijn kracht niet kunt begrijpen, kun jij je problemen aan God voorleggen. Je zult versteld staan van de vrede die Hij kan geven.

Leer meer!

1 CDCs National Institute of Occupational Safety and Health
2 Website van het Europees Agenschap (http://osha.europa.eu/en/publications/reports/405/view)


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:


English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Levensproblemen

Manische Depressiviteit
Omgaan Met Depressie
Een Miskraam Verwerken
Winterdepressie
Beslissingen Nemen
Ontmoediging
Technieken voor Woedebeheersing
God en Lijden
Stressverlichting
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Bestaat God Wetenschappelijk?
Bestaat God Filosofisch?
Is De Bijbel Waar?
Wie Is God?
Wie Is Jezus?
Welke Religie?
Hoe Kan Ik Met God Groeien?
Populaire Kwesties
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Stress op het Werk to My Google!
Add Stress op het Werk to My Yahoo!
XML Feed: Stress op het Werk


Levensproblemen Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutLifeChallenges.org, Alle Rechten Voorbehouden.