Alles Over Levensproblemen Youngman met uitzicht op dor landschap - Alles Over Levensproblemen Banier

Alleenstaande ouder


Alleenstaande ouder - Een zware taak
Er kan geen twijfel over bestaan dat het alleenstaande ouderschap een van de zwaarst mogelijke beroepen is. Of je nu een alleenstaande ouder bent door een echtscheiding, een sterfgeval of een buitenechtelijke zwangerschap, je bevindt je op een moeilijk pad. Ongeacht of de gescheiden alleenstaande ouder de vader of de moeder is, het is in beide gevallen even moeilijk. Elk gezin met een alleenstaande ouder heeft zijn eigen unieke uitdagingen.

Het is erg moeilijk om werk, de zorg voor het huishouden, huiswerk en activiteiten van de kinderen, en bezoekregelingen te balanceren. En je zou ook best wel eens wat tijd willen overhebben voor je eigen behoeften.

Zeker, de financiën zijn vaak een van de grootste uitdagingen, vooral voor de ouder die de zorg over de kinderen heeft. Helaas worden deze zorgen nog vergroot door de statistieken aangaande achterstallige betalingen van alimentatie. En te midden van al die zorgen, te midden van al deze moeilijkheden, lijken de kinderen en hun vraag om aandacht, tijd, leiding en alledaagse zorg vaak overweldigend. Elk aspect van het leven lijkt een jongleertruc te zijn!


Alleenstaande ouder - De verhalen
De volgende verhalen beschrijven uit verschillende oogpunten enkele van de moeilijkheden waar alleenstaande ouders mee te maken kunnen hebben:

  • "Nu mijn kinderen volwassen zijn, kan ik terugblikken. Ik vraag me af hoe we het gehaald hebben. Ik had twee kinderen, een slecht betalende baan en een ex-man die zijn alimentatie maar niet betaalde. Nooit. Ik had vaak twee, en soms drie, banen tegelijkertijd zodat we een dak boven ons hoofd hadden en een beetje eten op tafel. Ik word soms nog steeds geplaagd door schuldgevoelens. Waarom? Omdat ik wist dat de aandacht en de leiding die mijn kinderen van mij kregen vaak te wensen overliet. Ik had geen familie in de buurt die ik om hulp kon vragen. Omdat ik zoveel uren moest werken alleen al om te kunnen overleven, was ik niet vaak thuis voor hen. Maar ik ontdekte dat God Zijn beschermende hand over hen uitstrekte en mij de kracht gaf om vol te houden."

  • "Als alleenstaande vader, zonder voogdij over de kinderen, miste ik mijn opgroeiende kinderen enorm. Ik probeerde bij hun levens betrokken te zijn. Ze waren bij mij in huis wanneer hun moeder een gulle bui had of een oppas nodig had. Maar het was niet hetzelfde als voorheen. Een van de moeilijkste dingen voor mij was dat hun moeder hun jonge verstand vergiftigde door hen tegen me op te stoken. Het enige wat ik kon doen was hen liefhebben en zoveel mogelijk bij hun levens betrokken zijn. Mijn ex-vrouw is een vrouw zonder scrupules, maar de rechtbank bleek niet erg geïnteresseerd te zijn in de rechten van de vader. Sterker nog, toen mijn zoon steeds moeilijker en opstandig werd tegen zijn moeder, plaatste ze hem in een weeshuis. Zo hatelijk weigerde ze om mij voor hem te laten zorgen. Na drie jaar werd mijn zoon eindelijk aan mijn zorg toevertrouwd. In die periode had ik me via mijn gemeente bij een praatgroep aangesloten waar ik leerde dat ik niet de enige was. Ze hielpen mij inzien dat ik niet door rancune beheerst moest worden. Hebreeën 12:15 zegt: 'Zorg ervoor dat niemand zich de genade van God laat ontgaan, dat er geen giftige kiem opschiet die onrust veroorzaakt en met zijn bitterheid velen besmet.'"
Deze ouders bevonden zich in twee heel verschillende situaties. Maar beiden gaven niet op en vonden de kracht, hoop en vreugde om zich er doorheen te slaan. En jij kunt dat ook, als je er maar op de juiste plaatsen naar op zoek gaat.


Alleenstaande ouder - Hulp vinden
Een van de beste dingen die je als alleenstaande ouder kunt doen, is op zoek gaan naar een goed "supportnetwerk". Veel alleenstaande ouders wonen ver van de steun van hun familie vandaan. Als je geen liefhebbende familie bij je in de buurt hebt, ontwikkel dan bijzondere relaties met anderen. Dit kunnen relaties met andere ouders in een vergelijkbare situatie zijn of relaties binnen een kerkgemeente. Er zijn veel contactgroepen voor alleenstaande ouders die het babysitten, uitjes en andere dingen met elkaar delen.

  • Ga op zoek naar een programma waarbij alleenstaande ouders "geadopteerd" worden, of begin zelf zo'n programma. Er zijn veel mensen (bijvoorbeeld grootouders die vele uren van hun kinderen vandaan wonen) die bereid zijn om een alleenstaande ouder te helpen met karweitjes, vervoer, vrije tijd en kinderopvang. Vraag er eens naar bij de kerkgemeenten in je omgeving.
  • Praat met je voorganger over jongere "moederhulpen" in de gemeente.
  • Sluit je aan bij een praatgroep voor alleenstaande ouders. Vaak hebben deze groepen uitjes voor zowel het gezin als voor alleen de volwassenen.
God kan je in eenzame en moeilijke tijden veel troost schenken. God zegt "dat Hij je nooit zal afvallen, en je nooit zal verlaten". Houd in gedachten dat jij je ervaring als alleenstaande ouder kunt gebruiken om de band met je kinderen te versterken. Vraag God om je kracht en leiding te geven om je kinderen op te voeden zoals Hij dat wil, terwijl jij plezier beleeft aan het ouderschap.


Vind hoop!

Aanbevolen Materiaal (in het Engels):
Successful Single Parenting (oftewel Succesvol Alleenstaand Ouderschap, door Gary Richmond)
Bringing Up Boys (oftewel Jongens Opvoeden, door Dr. James Dobson)
The Financial Guide for the Single Parent (oftewel De Financiële Handleiding voor de Alleenstaande Ouder, door Larry Burkett)WAT DENK JIJ?
Wij hebben allemaal gezondigd en verdienen allemaal Gods oordeel. God, de Vader, stuurde Zijn eniggeboren Zoon om dat oordeel op Zich te nemen voor iedereen die in Hem gelooft. Jezus, de Schepper en eeuwige Zoon van God, die Zelf een zondeloos leven leidde, hield zo veel van ons dat Hij voor onze zonden stierf om zo de straf op Zich te nemen die wij verdienen. Volgens de Bijbel werd Hij begraven en stond Hij op uit de dood. Als jij dit werkelijk gelooft, er in je hart op vertrouwt en alleen Jezus als je Redder aanvaardt door te zeggen: "Jezus is Heer", dan zul je van het oordeel gered worden en de eeuwigheid met God in de hemel doorbrengen.

Wat is uw reactie?

Ja, ik wil Jezus volgen

Ik ben al een volgeling van Jezus

Ik heb nog steeds vragen

Hoe kan ik God kennen?
Waarom zou God je in de hemel moeten toelaten?


Copyright © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Alle rechten voorbehouden