Alles Over Levensproblemen Youngman met uitzicht op dor landschap - Alles Over Levensproblemen Banier

Eetstoornissen


Eetstoornissen - De gevolgen van boulimie
Boulimie, of "boulimia nervosa" is een eetstoornis die enorme gevolgen kan hebben voor je lichaam. Professionele mentale hulp is cruciaal voor mensen die aan deze stoornis lijden, maar een medische evaluatie en behandeling zijn eveneens noodzakelijk. Wanneer jij je zelf verhongert of door cycli van eten/purgeren gaat, dan heeft dat ernstige fysiologische gevolgen ("purgeren" is geforceerd braken). Ook mensen die aan anorexia (de angst om te dik te worden) lijden kunnen boulimisch gedrag vertonen. Anorexia en boulimie zijn de twee belangrijkste eetstoornissen.


Eetstoornissen - De medische gevolgen van eten/purgeren
Anorexia en boulimie kunnen schade berokkenen aan de slokdarm (het kanaal dat de mond met de maag verbindt) als gevolg van het vele braken. Gal en maagzuur irriteren het membraan aan de binnenkant van de slokdarm, wat tot een ontsteking kan leiden. Die ontsteking kan vervolgens een aandoening veroorzaken die esofagitis wordt genoemd. Deze aandoening kan zelfs littekens en vernauwingen veroorzaken. De slokdarm kan zo vernauwd worden dat het voedsel er moeilijk doorheen kan. De lichamelijke spanning die wordt veroorzaakt door braken kan leiden tot scheuren in het slokdarmvlies. Deze scheuren kunnen hevig bloeden of de slokdarm zelf doen scheuren. Dit is een levensbedreigende toestand die onmiddellijk chirurgie vereist.

Anorexia en boulimie kunnen, als gevolg van de eetbuien, ook de maag beschadigen. Regelmatig braken veroorzaakt vaak gastritis, een ontsteking van het maagslijmvlies. Ook kan het zeer snel eten van een grote maaltijd, in combinatie met een vertraagde leging van de maag, in uitzonderlijke gevallen leiden tot een maagscheuring, wat de dood als gevolg van peritonitis (buikvliesontsteking) tot gevolg kan hebben. Er kunnen ook complicaties in de longen optreden wanneer geforceerd braken ertoe leidt dat voedseldeeltjes, maagzuur en bacteriën uit de maag de longen binnendringen en zo een longontsteking tot gevolg hebben.

Eventuele complicaties in de nieren en het hart kunnen ook ernstig zijn. Vasten, braken en een overmatig gebruik van laxeermiddelen kan een verlies van vocht en cruciale elektrolyten uit het lichaam tot gevolg hebben. Chronische uitdroging (dehydratie) en lage kaliumniveaus kunnen nierstenen en zelfs nierfalen tot gevolg hebben. Het verlies van zuren uit het lichaam, als gevolg van regelmatig braken, leidt tot verhoogde basische niveaus in het bloed en in het lichaamsweefsel. Dit kan zwakheid, constipatie en vermoeidheid tot gevolg hebben. Een ernstige alkalosis en kaliumgebrek kan leiden tot een onregelmatige hartslag of een plotseling overlijden. Het overmatig gebruiken van laxeermiddelen leidt vaak tot beschadiging van de ingewanden, in het bijzonder de karteldarm. Schade aan het darmslijmvlies kan leiden tot maagzweren en bloed in de ontlasting.

Mensen met anorexia proberen een normaal lichaamsgewicht te behouden. Ze proberen hun voedselinname te beperken door kleine hoeveelheden te eten of door te veel aan lichaamsbeweging te doen. Vrouwen en meisjes die aan deze aandoening lijden, hebben vaak geen menstruatie meer. Alle patiënten (mannen en vrouwen) hebben te kampen met haarverlies, stemmingswisselingen, ondervoeding en andere ziekten. Zware vormen van anorexia zijn levensgevaarlijk.

Anorexia en boulimie kunnen op verschillende manieren schade berokkenen aan de huid. De meeste laxeermiddelen die zonder recept kunnen worden verkregen bevatten fenolftaleïne, wat huidzweren en hyperpigmentatie kan veroorzaken (bruine of grijze vlekken). Overmatig en krachtig braken kan versterkte bloedingsneigingen in de oogbloedvaten veroorzaken. Beschadiging van de tanden komt vaak voor. Chronisch braken verhoogt de zuurgraad in de mond en resulteert in een erosie van het tandglazuur en tandbeen.


Eetstoornissen - Laxeermiddelen, dieetpillen en andere middelen
Mensen die aan anorexia of boulimie lijnde, gebruiken in hun pogingen om slank te blijven vaak drugs of geneesmiddelen, met of zonder recept. Laxeermiddelen lijken het voedsel bijvoorbeeld sneller door het lichaam te bewegen en de druk op de buik na een schrokpartij te verlichten, maar zij voorkomen niet dat de calorieën in het voedsel toch worden opgenomen. Het tijdelijke gewichtsverlies na het gebruik van laxeermiddelen is vooral te wijten aan het vocht dat in de stoelgang wordt verloren. Dit gewichtsverlies zal weer op een natuurlijke manier verdwijnen. Het misbruiken van laxeermiddelen is op diverse manieren schadelijk: ze verstoren de elektrolytische balans van het lichaam, ze hebben uitdroging tot gevolg, ze beschadigen het slijmvlies in het spijsverteringskanaal, en ze laten de ingewanden lui worden, zodat constipatie optreedt wanneer de laxeermiddelen niet worden gebruikt.

Diuretica, of plastabletten, verhogen de productie van urine en kunnen een plots gewichtsverlies veroorzaken. Iemand die het verschil niet kan zien tussen een verlies aan lichaamsvet en vochtverlies zou kunnen denken dat diuretica helpen om gewicht te verliezen. Maar omdat het enige verlies bestaat uit water, leidt dit tot uitdroging. Bovendien zijn diuretica gevaarlijk omdat ze het verlies aan calcium, kalium, magnesium en zink uit het lichaam vergroten. Ze kunnen ook de zout- en waterhuishouding verstoren, waardoor het lichaam gevoeliger wordt voor veranderingen in de eetgewoonten. Ipecacsiroop, dat genomen wordt om braken op te wekken, is in verband gebracht met de dood van verschillende eetstoornispatiënten. Emetine, het actieve ingrediënt in de siroop, kan zich in lichaamsweefsel ophopen en de spieren en het hart verzwakken. Ipecac is giftig, ongeacht of het eenmalig in een grote hoeveelheid wordt ingenomen of in meerdere kleinere doseringen.

Sommige slachtoffers van anorexia en boulimie slikken dieetpillen om gewicht te verliezen. De bekendste voorgeschreven pillen zijn dextroamfetamine en benzedrine, maar ook middelen die zonder recept kunnen worden verkregen worden misbruikt. Ze verminderen weliswaar de eetlust, maar dat is slechts tijdelijk. Normaal gesproken komt de eetlust na enkele weken weer terug, komen de kilo's er weer aan. Nu moet de gebruiker van deze drug zien af te komen zonder nog meer kilo's aan te komen. Waarschuwing: deze geneesmiddelen zijn vrijwel nutteloos om gewicht te verliezen en kunnen gevaarlijk verslavend zijn.


Eetstoornissen - Ontsnap uit de wanhopige cyclus
Anorexia of boulimie leek op het eerste gezicht misschien wel een gemakkelijke oplossing; na een eetbui kon je gewoon je maag legen; als jij je lichaam lelijk vond, dan ging je sporten. Maar deze "oplossingen" dreven je nog dieper in de wanhoop, zelfwalging en verslaving. De moderne cultuur en de zo mooi afgeschilderde perfectie hebben een standaard ingesteld die voor de meesten onder ons onhaalbaar is. Deze boodschap fluistert: "Als je ongelukkig bent, doe er dan iets aan." En hoewel het verlangen om te veranderen op zich niet verkeerd is, kan een concentratie op alleen het lichamelijke plaatje tot een obsessie leiden. Eetstoornissen zoals anorexia en boulimie bieden een vals gevoel van controle over de situatie en storten je in een cyclus die je van je eigenwaarde berooft, je dagelijkse leven verstoort en je gezondheid aantast, in sommige gevallen met de dood als gevolg. Alleen door uit deze val te ontsnappen en de schoonheid in je innerlijk te ontdekken kun je echte tevredenheid vinden.


Lees nu verder!WAT DENK JIJ?
Wij hebben allemaal gezondigd en verdienen allemaal Gods oordeel. God, de Vader, stuurde Zijn eniggeboren Zoon om dat oordeel op Zich te nemen voor iedereen die in Hem gelooft. Jezus, de Schepper en eeuwige Zoon van God, die Zelf een zondeloos leven leidde, hield zo veel van ons dat Hij voor onze zonden stierf om zo de straf op Zich te nemen die wij verdienen. Volgens de Bijbel werd Hij begraven en stond Hij op uit de dood. Als jij dit werkelijk gelooft, er in je hart op vertrouwt en alleen Jezus als je Redder aanvaardt door te zeggen: "Jezus is Heer", dan zul je van het oordeel gered worden en de eeuwigheid met God in de hemel doorbrengen.

Wat is uw reactie?

Ja, ik wil Jezus volgen

Ik ben al een volgeling van Jezus

Ik heb nog steeds vragen

Hoe kan ik God kennen?
Waarom zou God je in de hemel moeten toelaten?


Copyright © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Alle rechten voorbehouden