Alles Over Levensproblemen Youngman met uitzicht op dor landschap - Alles Over Levensproblemen Banier

Haaruitval


Haaruitval - Waardoor wordt het veroorzaakt?
Haaruitval is voor iedereen heel normaal, door de dagelijkse routines zoals kammen, borstelen en wassen met shampoo. Het is zelfs normaal om tot honderd haren per dag te verliezen. Maar het verlies van meer haar is, vooral in de jonge jaren, waarschijnlijk een gevolg van een erfelijke factor of mogelijk ook van ziekte, stress, geneesmiddelen of zelfs je haarstijl.

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval is genetisch; je hebt de neiging om haar te verliezen dan geërfd van een of beide ouders. Dit wordt een mannelijk of vrouwelijk patroon van haaruitval genoemd, of "alopecie" (de medische benaming van haaruitval). Ongeveer de helft van alle mensen heeft met dit soort haaruitval te maken tegen de tijd dat ze ongeveer vijftig jaar oud zijn.

Andere veel voorkomende oorzaken van haaruitval kunnen de volgende zijn:

  • Ringworm op de hoofdhuid, wat vaak voorkomt bij kinderen.
  • Mentale of lichamelijke stress, zoals een chirurgische ingreep, ziekte of hoge koorts.
  • Chemotherapie die gebruikt wordt om kankercellen te behandelen.
  • Te strak samenbinden van je haar, zoals in strakke vlechten of paardenstaarten.
  • Ouderdom. Oudere mensen hebben minder haargroei. Het haar wordt dan ook dunner en breekt gemakkelijker.
Wanneer moet je medische hulp inschakelen?
  • Als je haaruitval plotseling optreedt in plaats van geleidelijk.
  • Als je merkt dat je haar in grote hoeveelheden uitvalt na het borstelen of dat het in grote bundels uitvalt.
  • Als jij je zorgen maakt dat je haarverlies wordt veroorzaakt door een geneesmiddel.
  • Als je uitslag hebt of een verandering op je hoofdhuid die gepaard gaat met het haarverlies.
  • Als je tekenen waarneemt van een bacteriële infectie op je hoofdhuid, zoals pijn, zwellingen, roodheid, overgevoeligheid of een warm gevoel. Schakel hulp in als je rode streken ziet die zich vanuit dat gebied uitstrekken of als je een koorts hebt die hoger is dan 37.8 °C, of zonder reden een verhoogde temperatuur hebt.


Haaruitval - Behandeling en medicatie
Bij een veel gebruikte behandeling van haaruitval wordt Minoxidil gebruikt, wat zonder recept beschikbaar is en tweemaal daags wordt ingewreven. Finasteride kan alleen met een recept worden verkregen en wordt dagelijks in pilvorm ingenomen.

Haaruitval die wordt veroorzaakt door geneesmiddelen, stress, een ijzer- of eiwitgebrek, of haarstijl kan voorkomen worden. Door bepaalde geneesmiddelen niet te gebruiken, stressniveaus te verlagen, voldoende eiwitten en ijzer in je voeding op te nemen en een haarstijl te dragen die je haar niet zal beschadigen, kan het haarverlies verminderd of voorkomen worden. Erfelijke haaruitval kan niet worden voorkomen.


Haaruitval - De emoties
"Als klein jongetje had ik altijd een mooie volle bos haar. Ik hoopte dat dat altijd zo zou blijven. Toen ik ouder begon te worden en de twintig passeerde, merkte ik dat ik een groeiende, uitdijende kale plek boven op mijn hoofd begon te krijgen. Enkele van mijn familieleden hadden al een kale plek op hun hoofd, dus ik ging er gewoon van uit dat ik uiteindelijk ook kaal zou worden. Ik voelde me wel wat droevig; mijn mooie volle bos haar was langzaam aan het verdwijnen.

Ik merkte ook dat mijn houding begon te veranderen ten opzichte van andere mensen die hun haar verloren. Ik voelde met hen mee en voelde me minder aangeslagen door mijn eigen haaruitval. Zo veel mensen verliezen hun haar door ernstige, zware medische behandelingen zoals chemotherapie. Eindelijk zag ik mijn eigen situatie in het juiste perspectief.

Ik realiseerde me dat de waarde van een mens niet bepaald wordt door het haar op zijn hoofd of zijn uiterlijk. De Bijbel vertelt ons dat we naar het evenbeeld van God werden geschapen. Elk mens is anders, maar uniek."

God houdt van ons ongeacht hoe we eruit zien. "De mens kijkt naar het uiterlijk, maar de HEER kijkt naar het hart.’" (1 Samuël 16:7).

Wanneer God naar jouw hart kijkt, wat ziet Hij dan?

De Bijbel zegt: "Wat heeft een mens eraan de hele wereld te winnen als hij er het leven bij inschiet?" God bekijkt ons vanuit een eeuwig perspectief. Hij bekommert zich meer om onze eeuwige bestemming dan om ons lichamelijke uiterlijk. Wanneer Hij naar jouw eeuwige bestemming kijkt, wat ziet Hij dan?


Leer meer over je eeuwige bestemming!WAT DENK JIJ?
Wij hebben allemaal gezondigd en verdienen allemaal Gods oordeel. God, de Vader, stuurde Zijn eniggeboren Zoon om dat oordeel op Zich te nemen voor iedereen die in Hem gelooft. Jezus, de Schepper en eeuwige Zoon van God, die Zelf een zondeloos leven leidde, hield zo veel van ons dat Hij voor onze zonden stierf om zo de straf op Zich te nemen die wij verdienen. Volgens de Bijbel werd Hij begraven en stond Hij op uit de dood. Als jij dit werkelijk gelooft, er in je hart op vertrouwt en alleen Jezus als je Redder aanvaardt door te zeggen: "Jezus is Heer", dan zul je van het oordeel gered worden en de eeuwigheid met God in de hemel doorbrengen.

Wat is uw reactie?

Ja, ik wil Jezus volgen

Ik ben al een volgeling van Jezus

Ik heb nog steeds vragen

Hoe kan ik God kennen?
Waarom zou God je in de hemel moeten toelaten?


Copyright © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Alle rechten voorbehouden