Alles Over Levensproblemen Youngman met uitzicht op dor landschap - Alles Over Levensproblemen Banier

Overgewicht


Overgewicht - Wat is het probleem?
Overgewicht wordt ook wel obesitas of zwaarlijvigheid genoemd. Als jij hiermee te kampen hebt, dan ben je niet de enige! Veel mensen zijn op zoek naar hulp voor dit probleem, maar zij worden dan alleen maar overspoeld door dieetadvertenties, ongewenst advies en veroordeling door anderen. Het mag duidelijk zijn waarom zo veel mensen op zoek zijn naar hulp. Volgens de American Obesity Association sterven er in de Verenigde Staten elk jaar op zijn minst 300.000 mensen als gevolg van overgewicht. De ziektekosten van overgewicht bedragen 100 miljard dollar per jaar. In zowel arme als rijke landen vindt een toename plaats van het aantal mensen dat met overgewicht te kampen heeft. Dit is het gevolg van voedingspatronen en ongezonde keuzes in hun leefstijl.

Overgewicht wordt, in zijn eenvoudigste vorm, veroorzaakt door een overtollige hoeveelheid lichaamsvet. Het leidt regelmatig tot ernstige gezondheidsproblemen. Het inschakelen van medische hulp is erg belangrijk, omdat overgewicht in verband wordt gebracht met meer dan dertig verschillende aandoeningen.1


Overgewicht - Wat kan ik doen?
Wat kun je doen om overgewicht te bestrijden? Waar vind je hulp en steun als je met overgewicht te maken hebt?

  • Ontwikkel een voedingsplan met de juiste voedingsstoffen. Wees vastberaden om dit plan te implementeren en te volgen.
  • Kies voedsel met een hogere voedingswaarde en minder calorieën. Eet geen zoetwaren en zetmeel en drink geen frisdranken.
  • Maak dagelijkse lichaamsbeweging een onderdeel van je leven.
  • Sla geen maaltijden over.


Overgewicht - Een persoonlijk verhaal
Ik herinner me dat mijn ouders me als kind waarschuwden: "Rustig aan! Kauw je eten goed!" "Als je zo doorgaat met eten, dan zul je net zo worden als [....]."

Ik ontdekte al op jonge leeftijd dat er een zekere troost gevonden kon worden in eten. Op school kocht ik dan een gebakje in plaats van melk (waar mijn centen voor bedoeld waren), of ik greep stiekem wat koekjes wanneer mijn jongere broertjes en mijn moeder een dutje deden. En door de jaren heen is dit zo maar doorgegaan. Misschien kun jij jezelf hier wel in herkennen.

Ik sta erom bekend dat ik familiebijeenkomsten en andere feesten vermijd vanwege mijn gewicht. Ik ben kilo's kwijtgeraakt, maar ik ben ook weer aangekomen. Ik heb diëten gevolgd en ik heb me volgevreten. Maar die uitspattingen heb ik niet meer en ik "volg" ook geen diëten meer. Wat mijn geheim is?

Wat voor mij werkt is een goede balans in mijn maaltijden en dagelijkse lichaamsbeweging. Ik heb hiervan een prioriteit gemaakt. Voedsel is anders dan drugs of alcohol: we kunnen niet zomaar ophouden met eten. we hebben 24 uur per dag, 7 dagen per week, een relatie met ons voedsel. Maar ik heb geleerd dat Gods principes net zozeer op voedsel van toepassing zijn als op alle andere dingen.

Heel lang wist ik niet wat het betekende om voldaan te zijn. Maar wanneer ik nu aan tafel plaatsneem om te eten, vraag ik God om mij ervan bewust te maken wanneer ik genoeg heb gehad. Dan stop ik. Verder gaan dan het punt waarop ik voldaan was, bracht mij in de problemen... en dat heeft betrekking op alle aspecten van mijn leven. God is heel trouw. Ik zal dat merken wanneer ik Zijn principes in mijn leven toepas.

Het belangrijkste voor mij is dat ik mijn probleem eerst aan God voorleg. Of ik dat doe door de Bijbel te lezen, of door te bidden, ik heb met Hem altijd een feestmaal.

Het is God of eten, het is God of geld, het is God of ik.


Overgewicht - Je toekomst veranderen
Kun jij je met bovenstaand verhaal vereenzelvigen? Misschien is voedsel voor jou wel een manier geworden om jezelf te troosten; een manier om je emoties te genezen. Maar vaak vinden we eigenlijk geen troost; dergelijk eetgedrag houdt ons juist weg van manieren om te ontdekken hoe we deze problemen kunnen oplossen. De verandering van onze denkwijze is cruciaal. Bekijk de volgende tips eens:

  • Bid voor je begint te eten. Vraag God om je te laten weten wanneer je genoeg gehad hebt.
  • Eten tot je voldaan bent vereist dat je vaker eet. Wanneer je steeds stopt als je voldaan bent, moet je niet verbaasd zijn als je elke twee uur iets wilt eten.
  • Je eten van tevoren bereiden helpt je om gebalanceerde eetgewoonten te ontwikkelen.
  • Bid voor zelfbeheersing wat betreft je voeding en lichaamsbeweging.
  • Dank God ervoor dat Hij jouw lichaam heeft geschapen (1 Korintiërs 3:16-17).
Misschien vraag jij je wel af hoe God in het plaatje past. Hoe kan Hij jou met je overgewicht helpen? Is gewichtsverlies niet te doen op eigen wilskracht en met vastberadenheid? Ik heb ondervonden dat dat niet zo is. Wanneer we op Gods hulp vertrouwen, zijn we veel beter in staat om te slagen.


Gods hulp is voor jou beschikbaar

1 American Obesity Association (www.obesity.org)WAT DENK JIJ?
Wij hebben allemaal gezondigd en verdienen allemaal Gods oordeel. God, de Vader, stuurde Zijn eniggeboren Zoon om dat oordeel op Zich te nemen voor iedereen die in Hem gelooft. Jezus, de Schepper en eeuwige Zoon van God, die Zelf een zondeloos leven leidde, hield zo veel van ons dat Hij voor onze zonden stierf om zo de straf op Zich te nemen die wij verdienen. Volgens de Bijbel werd Hij begraven en stond Hij op uit de dood. Als jij dit werkelijk gelooft, er in je hart op vertrouwt en alleen Jezus als je Redder aanvaardt door te zeggen: "Jezus is Heer", dan zul je van het oordeel gered worden en de eeuwigheid met God in de hemel doorbrengen.

Wat is uw reactie?

Ja, ik wil Jezus volgen

Ik ben al een volgeling van Jezus

Ik heb nog steeds vragen

Hoe kan ik God kennen?
Waarom zou God je in de hemel moeten toelaten?


Copyright © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Alle rechten voorbehouden