Alles Over Levensproblemen Youngman met uitzicht op dor landschap - Alles Over Levensproblemen Banier

Internetverslaving


Internetverslaving – Wat is het?
Verstoort het internet jouw dagelijkse leven? Voel jij jezelf genoodzaakt om internetspelletjes te spelen, je social network nog even te bekijken, de laatste webberichten door te nemen - zelfs als dat botst met je “echte” leven? Internetverslaving is geen officiële aandoening, maar dwangmatig internetgebruik is overal ter wereld een groeiend probleem.

Een internetverslaving kan vele vormen aannemen, inclusief dwangmatig games spelen, een surfobsessie, online gokken, aandelen verhandelen via internet, verslaafd zijn aan social media (waarbij online vriendschappen sterker zijn dan relaties in het echte leven) of het dwangmatig bekijken van internetporno.

"Het internet is anders dan alles wat we voorheen gezien hebben," zegt Dr David Greenfield, oprichter van een centrum voor internetonderzoek.1 "Het is een sociale verbindingsmogelijkheid die tegelijkertijd in sociaal opzicht isoleert."


Internetverslaving – Heb jij er mee te maken?
Vraag jij je af of je een internetverslaving hebt? Stel jezelf de volgende vragen:

  • Verwaarloos jij je verplichtingen omdat je online bent?
  • Blijf je vaak langer online dan je van plan was?
  • Vinden jouw familie of vrienden dat je teveel tijd online doorbrengt, in plaats van samen met hen?
  • Heeft jouw werk, opleiding of slaap te lijden omdat je zo vaak online bent?
  • Kijk je er naar uit of fantaseer je erover om weer online te zijn?
  • Heb je geprobeerd om je internetgebruik terug te dringen, maar ben je daar niet in geslaagd?
  • Gebruik je het internet om jezelf op te vrolijken? Gebruik je het internet vaak om je van spanningen of onrust af te helpen?
  • Lieg je tegen je vrienden of familie over de hoeveelheid tijd die je online doorbrengt?
Als jouw internetgebruik een negatieve invloed op jouw leven heeft, dan moet je een stap terug doen en een nieuwe balans vinden.


Internetverslaving – Ik ben verslaafd, wat moet ik doen?
Als jij je tot het internet aangetrokken voelt om met spanning of onrust om te gaan, dan moet je gezonde alternatieven vinden om met gevoelens van stress om te gaan. Gebruik die tijd om te sporten, ga naar een wellness centrum, praat met een pastoraal werker of een psycholoog, ga lezen, enzovoorts.

Zet je relaties uit het “echte leven” op de eerste plaats. Neem elke dag de tijd om te werken aan die relaties, in plaats van je te concentreren op online zijn. Als je niet veel vrienden hebt, maak er dan werk van om die te vinden. Sluit je aan bij groepen waar je mensen kunt vinden die jouw interesses delen – lezen, sport, zelf dingen maken, auto’s, enzovoorts. Sluit je aan bij een positieve kerkgemeente.

Hou bij hoeveel tijd je online bent en wat je dan aan het doen bent. Pas je schema aan om je tijd online zoveel mogelijk te beperken. Hou jezelf bezig met andere, gezonde bezigheden zolang het nog geen tijd is om online te gaan.

Trek de stekker er gedurende een vastgestelde tijd uit. Zet je computer uit. De reden is simpel… Je wilt je lichaam en geest er op trainen dat je kunt overleven zonder internet.

Ga andere dingen doen en leuk vinden, bij voorkeur iets wat niets te maken heeft met internet. Vind steun. Praat met je familie of een goede vriend(in). Vraag hen om jou te helpen bij het naleven van je nieuwe internetregels. En je kunt ook zeker professionele hulp en advies inwinnen.

Donna zegt: “God herstelt, en niemand kan zo goed herstellen als God. De Schepper van alle dingen kan ook repareren. Hij zal je hart vullen met alles wat juist en goed is, omdat Hij de lat legt. Hij staat boven al onze problemen, twijfels en angsten. Hij is liefde. Hij heeft liefde, en Hij is Zelf liefde. Hij houdt niet een beetje of heel veel van ons. Hij houdt van ons met heel Zijn Wezen. 1 Johannes 4:8 zegt: ‘God is liefde.’"

Spreuken 4:20-23 bemoedigt ons: “Mijn zoon, heb aandacht voor mijn woorden, geef aan mijn uitspraken gehoor. Houd ze steeds voor ogen, bewaar ze in het diepste van je hart. Ze zijn het leven voor wie ze aanvaarden, sterken heel het lichaam als een medicijn. Van alles waarover je waakt, waak vooral over je hart, het is de bron van je leven.”


Leer meer!

Voetnoten:
1 www.virtual-addiction.comWAT DENK JIJ?
Wij hebben allemaal gezondigd en verdienen allemaal Gods oordeel. God, de Vader, stuurde Zijn eniggeboren Zoon om dat oordeel op Zich te nemen voor iedereen die in Hem gelooft. Jezus, de Schepper en eeuwige Zoon van God, die Zelf een zondeloos leven leidde, hield zo veel van ons dat Hij voor onze zonden stierf om zo de straf op Zich te nemen die wij verdienen. Volgens de Bijbel werd Hij begraven en stond Hij op uit de dood. Als jij dit werkelijk gelooft, er in je hart op vertrouwt en alleen Jezus als je Redder aanvaardt door te zeggen: "Jezus is Heer", dan zul je van het oordeel gered worden en de eeuwigheid met God in de hemel doorbrengen.

Wat is uw reactie?

Ja, ik wil Jezus volgen

Ik ben al een volgeling van Jezus

Ik heb nog steeds vragen

Hoe kan ik God kennen?
Waarom zou God je in de hemel moeten toelaten?


Copyright © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Alle rechten voorbehouden