Alles Over Levensproblemen Youngman met uitzicht op dor landschap - Alles Over Levensproblemen Banier

Leven na seksueel misbruik


Leven na seksueel misbruik - Is er hoop?
Als jij in het verleden seksueel misbruikt bent, dan heb je een vreselijke beproeving doorstaan. Je bent mogelijk op zoek naar begrip en gemoedsrust. Ik heb niet alle antwoorden, maar ik ben zelf ook seksueel misbruikt. Ik kan me dus wel herkennen in jouw gevoelens. Ik heb eindelijk rust en vrede gevonden en ik wil graag enkele van mijn gedachten met je delen over hoe jij deze onvoorstelbare pijn kunt overwinnen.

Weet je waarom jij je er doorheen geslagen hebt? Sommigen zullen dat noodlot noemen, of "survival of the fittest", of mentale of emotionele kracht, of de hand van God. Wat is het voor jou?


Leven na seksueel misbruik - Het verleden aanvaarden
Het leven na seksueel misbruik heeft ook te maken met de aanvaarding van dat misbruik in het verleden; je moet durven omgaan met wat er gebeurd is. Ongeacht welk soort seksueel misbruik er heeft plaatsgevonden (incest of ander misbruik) en ongeacht hoe tragisch de gevolgen ook zijn, de aanvaarding van het verleden is cruciaal. Deze aanvaarding is een essentiële stap, niet alleen om te kunnen overleven, maar ook om te kunnen overwinnen.

Ga in gesprek met een deskundige op dit gebied, zoals een pastoraal werker of een psycholoog. Loop met hem of haar door je verleden. Kijk eens hoe jij met het misbruik omging toen het plaatsvond.

  • Wat waren je gedachten? Voelde je boosheid, haat of droefgeestigheid?
  • Gaf jij jezelf de schuld? Voelde jij je misschien schuldig (of onrein)?
  • Keerde jij je naar binnen en leefde je zo in je eigen wereld?
  • Vertelde je iemand anders over het gebeurde? Werd je door die ander genegeerd?
  • Negeerde jij het misbruik zelf en hoopte je dat het vanzelf zou verdwijnen?
  • Vroeg je God om in te grijpen, maar ging het misbruik toch door?
  • Welke gevoelens had jij over jezelf? En over anderen? Had je problemen om anderen te vertrouwen? Als dat zo is, met wie?
  • Had je problemen met gezag?
  • Was je misschien afstandelijk en geïsoleerd, misschien zelfs verlegen, en had je moeite om te communiceren zoals andere kinderen?
  • Of speelde je verstoppertje door erg extrovert en uitgaand te zijn, terwijl jij je werkelijk in een toestand van ontkenning bevond? Misschien durfde je wel niet naar je innerlijk te kijken, omdat je dan zou moeten omgaan met je gevoelens en gedachten. Misschien wist je gewoon niet wat te doen of hoe je je voelde.
Het zal je niet verbazen dat we de dingen die ons in het verleden zijn overkomen vaak naar het heden met ons meedragen.


Leven na seksueel misbruik - In het heden leven
Als jij ooit seksueel misbruik bent, hoe gaat het dan nu met je? Ik heb dit zelf meegemaakt (incest/homoseksuele handelingen door mijn grootvader) en ik moet toegeven dat ik worstel met de gevolgen van dat seksueel misbruik. Ik voel woede, haat, droefheid, schuld en schaamte. Over de dader, maar indirect ook over mijzelf. Soms kunnen deze gevoelens en gedachten behoorlijk in de weg staan en problemen opleveren in andere relaties. Heb jij dergelijke gevoelens? Vraag jij je ooit af: "Waarom ik? Wat had ik ooit gedaan dat ik een dergelijk misbruik verdiend heb?" Als dat zo is, dan sta je niet alleen.

Jammer genoeg verdwijnen dergelijke gevoelens en gedachten niet zomaar op magische wijze. Uit persoonlijke ervaring en door met andere volwassenen te praten die vroeger seksueel misbruikt werden, heb ik ontdekt dat we dergelijke gedachten en gevoelens met elkaar delen, maar toch moeite hebben om een uitlaatklep te vinden. Als voormalig slachtoffer wilde ik gewoon een luisterend oor vinden en begrepen worden. Ik wil iemand waarmee ik me kan vereenzelvigen. Ik wil dat iemand mij vertelt dat er niets mis met me is. Wanneer iemand seksueel is mishandeld, dan lijken gedachten als "er is iets mis met mij en het zal nooit meer goed komen" in de hersenen gegraveerd. Bovendien zijn er vaak problemen op het gebied van zelfacceptatie, schuldgevoelens, veroordeling, gevoelens dat je nooit aan de verwachtingen kunt voldoen, enzovoorts. Dit soort gevoelens zijn niet gerechtvaardigd. Er is niets mis met ons en we kunnen als overwinnaars leven!

Een proactieve benadering tot het omgaan met misbruik uit het verleden begint met de inschakeling van hulp en een beschouwing van ons innerlijk; van onze ervaringen en hoe we daar mee omgingen. Het is tragisch dat veel slachtoffers er voor kiezen om de beschikbare hulp uit de weg te gaan. De verwarring die voortkomt uit seksueel misbruik waarmee nooit goed is afgerekend kan sommige mensen van slachtoffer in dader veranderen. Het is ook mogelijk dat het slachtoffer met zijn of haar gevoelens leert om te gaan door zichzelf te misbruiken, bijvoorbeeld door het drugs- of alcoholgebruik of de ontwikkeling van een seks- of pornoverslaving. Veel mensen die in het verleden seksueel zijn misbruikt geloven dat zij het gebeurde niet kunnen achterlaten.

Misbruik door iemand van hetzelfde geslacht kan ertoe leiden dat het slachtoffer later in het leven homoseksuele relaties aangaat. Misbruik door iemand van het andere geslacht, zoals misbruik van een dochter door de vader, kan ertoe leiden dat het slachtoffer later een heel losbandig leven gaat leiden. Ze is dan feitelijk op zoek naar liefde, maar heeft geleerd dat ze die liefde via seks kan vinden. Natuurlijk zal ze hiermee geen liefde vinden, maar slechts hartzeer en soms nog meer misbruik of zelfs ziektes. Deze leugens kunnen alleen maar leiden tot gebroken harten en levens.

Als er niet op een proactieve manier wordt omgegaan met de behoefte of de leegte, dan zal het misbruik vaak in het innerlijk van het slachtoffer voortleven. Spookbeelden van het misbruik kunnen in verschillende vormen voortleven, omdat het slachtoffer op de verkeerde plaatsen of manieren op zoek is naar bevrediging. En omdat hij of zij nooit echte liefde heeft gekend, kan het slachtoffer alleen maar liefde imiteren.

Is er een manier om het verleden te overwinnen? Ik geloof dat dit mogelijk is. Laten we eens kijken naar mogelijke oplossingen die herstel van seksueel misbruik mogelijk maken.


Read Leven na seksueel misbruik Page 2 Now!WAT DENK JIJ?
Wij hebben allemaal gezondigd en verdienen allemaal Gods oordeel. God, de Vader, stuurde Zijn eniggeboren Zoon om dat oordeel op Zich te nemen voor iedereen die in Hem gelooft. Jezus, de Schepper en eeuwige Zoon van God, die Zelf een zondeloos leven leidde, hield zo veel van ons dat Hij voor onze zonden stierf om zo de straf op Zich te nemen die wij verdienen. Volgens de Bijbel werd Hij begraven en stond Hij op uit de dood. Als jij dit werkelijk gelooft, er in je hart op vertrouwt en alleen Jezus als je Redder aanvaardt door te zeggen: "Jezus is Heer", dan zul je van het oordeel gered worden en de eeuwigheid met God in de hemel doorbrengen.

Wat is uw reactie?

Ja, ik wil Jezus volgen

Ik ben al een volgeling van Jezus

Ik heb nog steeds vragen

Hoe kan ik God kennen?
Waarom zou God je in de hemel moeten toelaten?


Copyright © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Alle rechten voorbehouden