Alles Over Levensproblemen Youngman met uitzicht op dor landschap - Alles Over Levensproblemen Banier

Pancreatitis


Pancreatitis - Wat is dat?
Pancreatitis treedt op wanneer de alvleesklier of pancreas, de grote klier die zich achter de maag bevindt, ontstoken raakt. Deze klier dient het lichaam op twee belangrijke manieren. Ten eerste produceert zij insuline en glucagon, twee hormonen die het koolhydraat-metabolisme reguleren. Op deze manier helpt de alvleesklier om de suikerniveaus in het bloed te reguleren. Ten tweede produceert de alvleesklier ook naast de bovengenoemde hormonen verterende enzymen. Een enzyme is een stof die biochemische reacties versnelt. Verterende enzymen helpen het verteringsproces dus door de snelheid te verhogen waarmee het lichaam voedsel afbreekt. Wanneer pancreatitis optreedt, is dit vooral te wijten aan verterende enzymen die de alvleesklier (die deze enzymen zelf heeft geproduceerd) aanvallen en verteren.


Pancreatitis - Acuut of chronisch?
Pancreatitis kan in ernst variëren. Hoewel de waarneembare symptomen hetzelfde kunnen zijn, kunnen de gevolgen voor het lichaam sterk van elkaar verschillen. Deze aandoening komt in twee vormen voor:

Acute pancreatitis. Een ontsteking die normaal gesproken enkele dagen duurt en dan, in de meeste gevallen, uitmondt in een volledig herstel. Blijvende acute aanvallen kunnen tot een chronische aandoening leiden.

Chronische pancreatitis. Deze treedt op wanneer de ontsteking van de alvleesklier ernstig of herhalend is. Chronische gevallen zijn veel ernstiger dan de acute gevallen omdat ze een indicatie zijn dat de alvleesklier blijvende schade heeft opgelopen en dat er bijkomende complicaties kunnen optreden zoals suikerziekte en vitaminegebreken. B12, een vitamine dat essentieel is voor de vorming van rode bloedcellen, de gezondheid van de zenuwen en het vet- en koolhydraat-metabolisme, kan gevaarlijk lage niveaus bereiken wanneer dergelijke gebreken optreden.


Pancreatitis - Symptomen en mogelijke oorzaken
Pancreatitis gaat gepaard met de volgende symptomen:

  • Ernstige pijn in de bovenbuik (in het geval van een acute pancreatitis begint de pijn plotseling, in het geval van een chronische pancreatitis is de pijn in het algemeen constant).
  • Misselijkheid en braken.
  • Gezwollen en overgevoelige buikstreek.
  • Uitdroging.
  • Lage bloeddruk, wat kan leiden tot flauwvallen.
  • In het geval van een chronische pancreatitis kan de stoelgang geel worden met een vieze stank.
In de meeste gevallen wordt pancreatitis veroorzaakt door galstenen die beklemd zitten in de kanalen naar de alvleesklier (galwegen), of door overmatig alcoholgebruik. Volgens de statistieken worden negen van de tien gevallen van chronische pancreatitis veroorzaakt door alcoholisme. Pancreatitis kan ook door bepaalde medicijnen worden veroorzaakt (zoals paracetamol, sulfonamides, of thiazide en furosemide diuretica), door een zware blessure van de buikstreek, bijvoorbeeld als gevolg van een klap of chirurgie, door virale infecties zoals de bof of hepatitis, of door genetische afwijkingen in de galwegen.


Pancreatitis - Medisch ingrijpen en supplementen
In het geval van een acute aanval is volledig herstel in het algemeen mogelijk. Maar tijdens een aanval kunnen pijnmedicatie en intraveneuze vloeistoffen worden verstrekt. Het is belangrijk om tijdens dergelijke acute periodes niet te eten, omdat voedsel zal leiden tot een grotere hoeveelheid verterende enzymen die door de alvleesklier worden geproduceerd. Vasten geeft de alvleesklier tijd om te vertragen en te genezen.

Pancreatitis kan ook aanleiding zijn voor chirurgisch ingrijpen. Als de galstenen bijvoorbeeld niet op natuurlijke wijze door het lichaam worden afgestoten, dan zal een arts endoscopische retrograde cholangiopancreatografie (ERC) toepassen om de stenen te verwijderen. Meestal moet ook de galblaas chirurgisch verwijderd worden. Pancreatitis is vooral in chronische gevallen een goede indicator van alcoholmisbruik. Er wordt dan ook aangeraden dat het nuttigen van alcohol blijvend wordt gestaakt. Doorgaan met drinken kan onomkeerbare schade veroorzaken, waaronder littekenweefsels en een lagere productie van enzymen en hormonen.

Pancreatitis beïnvloedt de snelheid waarmee insuline wordt afgescheiden. Dit veroorzaakt problemen met de bloedsuikerniveaus, omdat het lichaam zonder de juiste insuline-niveaus niet voldoende koolhydraten kan omzetten. Chromium picolinaat wordt aanbevolen als een belangrijk mineraal dat de bloedsuikerniveaus kan stabiliseren en vervolgens op een juiste waarde houden. Pancreatine en protease (enzymen die helpen bij de afbraak van eiwitten) blijken ook nuttig te zijn omdat ze ontstekingen afremmen en helpen bij de vertering. Tenslotte bestaat er een voedingssupplement dat de ontstoken klier kan helpen door de aanval van het lichaam op de schildklier te neutraliseren, waardoor deze de tijd krijgt om te genezen. Net als in het geval van andere supplementen moeten de aanwijzingen op de verpakking gevolgd worden.

Pancreatitis kan tot andere problemen leiden. Naast suikerziekte en een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan het leiden tot alvleesklierkanker. Alvleesklierkanker heeft een hoog sterftecijfer. In de Verenigde Staten is het nummer vier op de lijst van sterfgevallen door kanker. Daarom is het belangrijk dat iemand die aan pancreatitis lijdt zich inspant om de gezondheid van de alvleesklier te verbeteren. Door dit te doen kunnen verdere klappen voor de alvleesklier en het gevaar van alvleesklierkanker worden voorkomen.


Lees nu verder!

Voetnoten:
    Materiaal verwezen inHarvard Medical School Family Health Guidemet Anthony L. Komaroff, M.D. als Hoofdredacteur, New York: Simon and Schuster, 1999. EnPrescription for Nutritional Healing, Tweede Editie, door James F. Balch, M.D., met Phyllis A. Balch, C.N.C., New York: Avery Publishing, 1997.WAT DENK JIJ?
Wij hebben allemaal gezondigd en verdienen allemaal Gods oordeel. God, de Vader, stuurde Zijn eniggeboren Zoon om dat oordeel op Zich te nemen voor iedereen die in Hem gelooft. Jezus, de Schepper en eeuwige Zoon van God, die Zelf een zondeloos leven leidde, hield zo veel van ons dat Hij voor onze zonden stierf om zo de straf op Zich te nemen die wij verdienen. Volgens de Bijbel werd Hij begraven en stond Hij op uit de dood. Als jij dit werkelijk gelooft, er in je hart op vertrouwt en alleen Jezus als je Redder aanvaardt door te zeggen: "Jezus is Heer", dan zul je van het oordeel gered worden en de eeuwigheid met God in de hemel doorbrengen.

Wat is uw reactie?

Ja, ik wil Jezus volgen

Ik ben al een volgeling van Jezus

Ik heb nog steeds vragen

Hoe kan ik God kennen?
Waarom zou God je in de hemel moeten toelaten?


Copyright © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Alle rechten voorbehouden