Alles Over Levensproblemen Youngman met uitzicht op dor landschap - Alles Over Levensproblemen Banier

Symptomen van glutenintolerantie


Symptomen van glutenintolerantie – De symptomen
Om de symptomen van glutenintolerantie te kunnen begrijpen, is het belangrijk om eerst te weten wat gluten is. “Gluten is in wezen de belangrijkste eiwitcomponent van tarwe, rogge en gerst. Wanneer het gemetaboliseerd of afgebroken wordt, kan het voor sommige mensen tot enorme problemen leiden. Kort gezegd: het immuunsysteem van het lichaam kan per abuis denken dat gluten een giftige stof is en er dan een aanval op afvuren. Afhankelijk van welke weefsels van het lichaam worden aangevallen, kunnen er meerdere en gevarieerde symptomen optreden.”1

Het boek “The Gluten Effect” noemt de volgende veel voorkomende symptomen van glutenintolerantie.

 • Spijsvertering – een opgezwollen gevoel en/of winderigheid, constipatie en/of diarree, gewichtsproblemen, ijzertekort.
 • Hormonaal – Vermoeidheid, slaapproblemen, depressie/onrust/stemmingswisselingen, menstruatieproblemen, onvruchtbaarheid, schildklierproblemen, osteoporose of osteopenia, fibromyalgie.
 • Neurologisch – hoofdpijn of migraine, geheugenproblemen, gewrichtspijn, beneveld bewustzijn.
 • Immuunsysteem – gemakkelijk oplopen van infecties, artritis, kankergeschiedenis, auto-immuunziekten, coeliakie.


Symptomen van glutenintolerantie – Coeliakie
Coeliakie is een auto-immuunziekte en is de ernstigste vorm van glutenintolerantie. Wanneer gluten de dunne darm binnengaat, wordt het als onveilig aangemerkt. De immuuncellen in de darm maken dan antilichamen aan tegen de gluten en het gevolg is een ontsteking. De wand van de dunne darm raakt dan geïrriteerd, ontstoken en kan gaan “lekken”. Het vermijden van gluten zal de oorzaak wegnemen en zo kan de “lekkende darm” genezen die veel mensen zo veel pijn bezorgt. Een andere component is vitamine-absorptie. Wanneer de wand beschadigd of vernield raakt, dan wordt het moeilijk voor het lichaam om mineralen en vitaminen te absorberen.


Symptomen van glutenintolerantie – Hoe je een nieuwe leefstijl kunt beginnen
Of je nu een glutenintolerantie of coeliakie hebt, het dieet is hetzelfde. De website The Celiac Diva zegt het volgende over hoe je een glutenvrije leefstijl kunt beginnen:

  “Welkom in het team! Dit is een goede plek om te beginnen en je genezing staat om de hoek op je te wachten. Voor sommigen van jullie is het een hele opluchting dat je eindelijk weet wat er mis met je is, en dat er een actieplan mogelijk is. Anderen zijn misschien van streek, omdat ze niet graag veranderingen doorvoeren. Hoe dan ook, neem gewoon even de tijd om te “rouwen”, als je dat nodig hebt. Kies een startdatum voor je dieet, maar wacht niet te lang. Je genezing komt eraan en het heeft geen zin om je pijn nog langer te laten voortduren. Hier zijn enkele gemakkelijke tips om te beginnen:

  1. Ben toegewijd aan je leefstijl. Dit is niet zomaar een dieet: het is een verandering van leefstijl. Bekijk een glutenvrij leven als je oplossing, niet als je probleem!

  2. Vergaar kennis. De primaire vormen van gluten bevinden zich in tarwe, rogge en gerst. Op onze website, en op een heleboel andere websites, kun je veel goede informatie vinden. Als je geïnteresseerd bent in enkele goede (Engelstalige) boeken, dan kunnen wij de volgende van harte aanbevelen: “The Gluten Effect” (door artsen Vikki en Richard Petersen) en “Gluten-Free Grocery Shopping Guide” van Cecelia's Marketplace. Wanneer je begint te begrijpen wat gluten met je lichaam doet, zal het veel gemakkelijker voor je zijn om te zeggen: “Ja, ik kies voor een glutenvrij leven.”

  3. Verwijder de “glutenverleidingen” uit je huis. Als dat niet mogelijk is, plaats deze dan ergens waar je ze niet kunt zien. Als je een keuken deelt met mensen die niet glutenvrij leven, breng dan een scheiding aan tussen jouw voedsel en dat van de anderen.

  4. Schrijf op wat en wanneer je normaliter eet. Omcirkel voedingsartikelen die vervangen moeten worden door een glutenvrij product of die uit je dieet geschrapt moeten worden. Vervang artikelen met gluten door voedsel dat van nature glutenvrij is: vlees, groenten, fruit, aardappelen, rijst en natuurlijk chocolade!

  5. Koop glutenvrije vitaminen van hoge kwaliteit om je lichaam te helpen met mogelijke vitamine- of mineralentekorten.

  6. Vind steun bij anderen. Ga op zoek naar online gemeenschappen en plaatselijke steungroepen voor mensen met een glutenintolerantie of coeliakie. Zij kunnen jou bemoedigen en je steunen op je nieuw ingeslagen glutenvrije pad. Het is ook belangrijk dat je op dit traject begeleid wordt door een goede arts of voedingsspecialist.
Mijn gebed is dat jij genezing zult vinden wanneer je dit nieuwe pad trouw bewandelt. Ik zelf vind hoop in de Bijbel. Jezus zei: “Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven” (Matteüs 11:28). Is dat geen prachtige belofte? Voor mensen die aan coeliakie of glutenintolerantie lijden, is dit een belofte waar je van op aan kunt. Als jij voelt dat je last zwaarder is dan wat je in je eentje kunt dragen, dan staat Jezus met Zijn armen wijd open op jou te wachten. Wil jij je last aan Hem geven, zodat Hij deze voor jou kan dragen?


Leer meer!

Voetnoot:
1 The Gluten Effect, Vikki en Richard Petersen.WAT DENK JIJ?
Wij hebben allemaal gezondigd en verdienen allemaal Gods oordeel. God, de Vader, stuurde Zijn eniggeboren Zoon om dat oordeel op Zich te nemen voor iedereen die in Hem gelooft. Jezus, de Schepper en eeuwige Zoon van God, die Zelf een zondeloos leven leidde, hield zo veel van ons dat Hij voor onze zonden stierf om zo de straf op Zich te nemen die wij verdienen. Volgens de Bijbel werd Hij begraven en stond Hij op uit de dood. Als jij dit werkelijk gelooft, er in je hart op vertrouwt en alleen Jezus als je Redder aanvaardt door te zeggen: "Jezus is Heer", dan zul je van het oordeel gered worden en de eeuwigheid met God in de hemel doorbrengen.

Wat is uw reactie?

Ja, ik wil Jezus volgen

Ik ben al een volgeling van Jezus

Ik heb nog steeds vragen

Hoe kan ik God kennen?
Waarom zou God je in de hemel moeten toelaten?


Copyright © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Alle rechten voorbehouden