Clicky

Подкрепа за болните от Алцхаймер

Подкрепа за болните от Алцхаймер

 
Вие сте тук: Предизвикателства на живота >> Подкрепа за болните от Алцхаймер

Подкрепа за болните от Алцхаймер – какво представлява болестта?
Болестта на Алцхаймер е форма на деменция, разстройство на мозъка, което сериозно влияе върху способността на човек да изпълнява ежедневните дейности и е най-често срещано сред възрастните хора. Зоната на мозъка, която контролира мисълта, паметта и езика се засяга от това състояние. Болестта на Алцхаймер е кръстена на немския лекар Алоис Алцхаймер. През 1906 г. д-р Алцхаймер забелязва промени в мозъчната тъкан на жена, която е починала при необичайно умствено заболяване. Той открива необичайни съсиреци, които сега се наричат амилоидни плаки и заплетени снопчета нерви, които сега се наричат неврофибриларни възли. Днес това са признаци на това, което се нарича БА (Болест на Алцхаймер).

Наред с тези плаки и заплетени нерви, учените са открили също така други области на мозъка, които са засегнати. Налице е загуба на нервни клетки в мозъка с жизненоважно значение за паметта и други умствени способности. Нивата на химични вещества, които изпращат и приемат сложни съобщения между нервните клетки, са по-ниски от тези на човек, който няма БА. Следователно БА може да наруши нормалното мислене и памет, като блокира тези съобщения между нервните клетки.


Подкрепа за болните от Алцхаймер – какви са симптомите и фазите?
Нормалното стареене може да заблуди при диагностициране на симптомите на Алцхаймер. Много хора изглеждат здрави, но имат проблеми с разбирането на света около тях. Някои от симптомите на Алцхаймер са загуба на паметта и промени в речта; объркване относно местоположението на познати места; повече време при извършването на рутинни, ежедневни задачи; затруднение с прости математически задачи и свързани въпроси като разплащане с пари, плащане на сметки или водене на чекова книжка; погрешни преценки, водещи до лоши решения; промени в настроението и характера и повишена тревожност.

С течение на времето вредният процес, настъпил в мозъка, се влошава и се разпространява към други области, които контролират езика, разсъждаването, сетивния процес и мисълта. Фазите на болестта на Алцхаймер стават по-изразени и поведенческите проблеми може да започнат да се проявяват. В последния етап увреждането на нервните клетки на мозъка е широко разпространено. Много пъти пациентът умира от други заболявания, като пневмония.


Подкрепа за болните от Алцхаймер – как да се погрижим за тях?
Ако пациентът не се справя с лекота, член на семейството или болногледача трябва да е този, от когото пациентът да получава необходимата подкрепа. Човек, страдащ от това заболяване, се нуждае от много време, за да организира мислите си и да ги подреди, за да общува с онзи, който се грижи за него. Затова грижещият се трябва да бъде търпелив и да не прекъсва, докато чака отговор или изказване.

Страдащите също се нуждаят от еднаквост и повторение в тяхното ежедневие. Поради заболяването те стават объркани и дезориентирани, така че техните вещи винаги трябва да са поставени на лесно за запомняне място. Заедно с това, трябва да има дневен график, който пациента да следва.

В последните етапи на болестта на Алцхаймер, грижещите се трябва да пускат музика на пациента. Проучванията показват, че музиката играе много важна роля в качеството на техния живот. Музика навлиза в различни части на мозъка, а комбинацията от език и музика, както е в песента, предлага по-голям шанс за активиране на неврологичните пътища, които все още са в такт. Пациентите могат да запазят музикално възприятие и е вероятно да запомнят всичките думи на песента, въпреки че не могат да направят свързано изречение.

Музиката е също така начин за напомняне или представяне на вашия близък на Исус Христос. Свиренето на любими химни или пеенето на любими християнски песни с жертвата на Алцхаймер може да послужи за три цели: да им помогне да предизвикат мозъчна активност, да ги утеши, наслаждавайки се с тях на неща, които все още могат да си спомнят и да им напомни за тяхната безопасност и сигурност в Исус. „Има време за всяко нещо, и срок за всяка работа под небето” (Еклесиаст 3:1). „Уповавай на Господа от все сърце, и не се облягай на своя разум. Във всичките си пътища признавай Него, и Той ще оправя пътеките ти.” (Притчи 3:5-6). Обещанията на Исус може да изглеждат далечни по време на страдание, но Той ни уверява, че е винаги с нас, през всичко (Матей 28:20).

Научете повече за надеждата в Исус.


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Предизвикателства на живота

Забавяне на стареенето
Операция Стомашен байпас
Справяне със смъртта
Облекчение на хроничната болка
Травматично мозъчно нараняване
Хепатит С
Статистика за спонтанните аборти
Управление на диабета
Менопауза
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Подкрепа за болните от Алцхаймер to My Google!
Add Подкрепа за болните от Алцхаймер to My Yahoo!
XML Feed: Подкрепа за болните от Алцхаймер
Предизвикателства на живота Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Всички права запазени.