Clicky

Анорексия и Булимия

Анорексия и Булимия

 - Сериозни последствия
Вие сте тук: Предизвикателства на живота >> Анорексия и Булимия

Анорексия и булимия – нарушение в храненето с голямо влияние
Анорексията и булимията са нарушения в храненето, които могат да окажат голямо въздействие върху организма. Докато професионалната грижа за душевното здраве е от решаващо значение за лица, страдащи от това заболяване, така също е от значение и медицинския преглед и лечение. Самоналоженият глад и циклите на преяждане/прочистване имат сериозни физиологични последици.


Анорексия и булимия – медицинските последици от преяждане и прочистване
Анорексията и булимията могат да причинят вреда на хранопровода (тръбата, свързваща устата и стомаха) в резултат на циклите на многократно повръщане. Жлъчката и киселината от стомаха дразнят и възпаляват мембраната, която обгръща хранопровода, причинявайки състояние, известно като езофагит, което понякога е достатъчно да предизвика разранявания и свивания. Този коридор може да стане толкова тесен, че да е трудно за храната да преминава. Физическият стрес на повръщане може да предизвика скъсвания в лигавицата на хранопровода. Тези скъсвания могат да кървят значително или да причинят скъсване на хранопровода. Това е животозастрашаващо състояние, което изисква незабавна хирургическа намеса.

Анорексията и булимията също могат да причинят вреда на стомаха поради склонността към преяждане. Честото повръщане обикновено причинява гастрит, възпаление на стомашната лигавица. Също така, приема на много ядене набързо, съчетано с бавно изпразване на храната от стомаха може, в много редки случаи, да причини разкъсване на стомаха, довеждайки до смърт от перитонит. Белодробни усложнения се появяват, когато самостоятелно индуцираното повръщане води до вдишване на частици храна, стомашна киселина и бактерии от стомаха в белите дробове, предизвиквайки пневмония.

Бъбречните и сърдечни усложнения, когато се появят, често са много тежки. Гладуването, повръщането и свръхупотребата на лаксативи може да доведе до загуба на течности и електролити от решаващо значение за тялото. Хроничната дехидратация и ниските нива на калий може да доведат до камъни в бъбреците и дори бъбречна недостатъчност. Загубата на телесни киселини, като резултат от честото повръщане, води до високи нива на алкали в кръвта и тъканите на тялото. Това може да стане причина за слабост, запек и умора. Тежката алкалоза и дефицит на калий може да доведе до неравномерен сърдечен ритъм или внезапна смърт. Травмата на червата, особено на дебелото черво, често води до злоупотреби със слабителни. Повредата на лигавицата на червата може да доведе до язви и кървави изпражнения.

Анорексията и булимията могат да предизвикат нараняване на кожата по различни начини. Повечето от лаксативите без лекарско предписание съдържат фенолфталеин, което може да причини рани по кожата и хиперпигментация (кафяви или сиви петна). Прекаленото и инициирано повръщане може да доведе до кръвоизливи в кръвоносните съдове на очите. Често се срещат и травми на зъбите. Хроничното повръщане повишава киселинността на устната кухина и води до ерозия на емайла на зъбите и дентина.


Анорексия и булимия – лаксативи, хапчета за отслабване и други лекарства
Жертвите на анорексия и булимия често употребяват лекарства, без предписание както и по предписание, в усилията си да останат слаби. Лаксативите, например, може да изглежда че пренасят храната по-бързо през тялото и може да освободят подуването на корема след преяждане, но те не пречат калориите в храната да бъдат усвоени. Временната загуба на тегло, която се забелязва след употреба на лаксативи, се дължи основно на загуба на вода в движението през червата и ще бъде възвърната по естествен път. Неправилната употреба на лаксативи е вредна по няколко начина: те разстройват електролитния баланс на тялото, водят до дехидратация, увреждат лигавицата на храносмилателния тракт и правят червата мързеливи, така че човек може да получи запек, когато не използва слабителни.

Диуретиците, или хапчетата за освобождаване от вода, увеличават отделянето на урина и може да предизвикат внезапна загуба на тегло. Лице, което не прави разлика между загубата на телесни мазнини и загубата на вода може да види това като желания ефект и да започне да приема диуретици, за да отслабне. Но тъй като единствената индуцирана загуба е на вода, резултатът е обезводняване. В допълнение на причиняването на дехидратация, диуретиците също са опасни, защото могат да увеличат загубата на калций, калий, магнезий и цинк в организма. Те също могат да причинят обратно задържане на сол и вода, което прави организма по-чувствителен към промени в храненето. Сиропът Ипекак, който се взема за предизвикване на повръщане, е свързан с няколко смъртни случая на пациенти с хранителни разстройства. Еметинът, активната съставка, може да се натрупва в тъканите и да причини мускулна или сърдечна слабост. Ипекак е токсичен, независимо дали се взема като една голяма доза или като малки дози, които могат да се натрупат с течение на времето.

Жертвите на анорексия и булимия могат да вземат хапчета за отслабване да подпомогнат загубата на тегло. Най-добре познатите хапчета по рецепта са Декседрин и Бензедрин, но с лекарствата без лекарско предписание също се злоупотребява. Това намалява апетита, но само временно. Обикновено апетитът се връща до нормалното ниво след седмица или две, загубеното тегло се възстановява, и след това потребителя има проблем, опитвайки се да се откаже от лекарството, без да напълнее още. Внимание: тези лекарства са от малка полза за постигане и поддържане на загубата на тегло и могат да станат опасно пристрастяващи.


Анорексия и булимия – бягство от цикъла на отчаяние
Анорексията и булимията може да изглеждат лесно решение в началото – ако сте преяли, се очиствате; ако тялото ви разочарова, правите упражнения. Но тези „решения” ви вкарват по-дълбоко в отчаяние, самоотвращение и пристрастяване. Културата и натруфеното съвършенство задават недостижим стандарт за повечето, шепнейки: „Ако сте недоволни, направете нещо за това.” И, въпреки че желанието за промяна в своята същност не е неправилно, фокусирането изцяло върху тялото може да доведе до мания. Хранителните нарушения като анорексия и булимия предлагат измамно чувство на контрол, тласкайки ви в цикъл на заболяване, което ограбва самочувствието ви, нарушава ежедневния ви живот и оказва влияние върху вашето здраве, понякога до смърт. Само чрез бягство от капана и откриване на красотата вътре във вас можете да намерите истинско задоволство.

Прочетете повече сега!

Материалът е откъс от „Умирам да съм слаба” от Мариан Еберли и Бони Харкън. Copyright © 2000 Фокус върху семейството. Използвано с разрешение.


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Възстановяване

Наркомания
Възстановяване от съзависимост
Алкохолна зависимост
Справяне със загуба на работа
Помощ при злоупотреба като дете
Пристрастяване към пушенето
Терапия чрез хипноза
Анорексия и Булимия
Как да извърша самоубийство
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Предизвикателства на живота
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Анорексия и Булимия to My Google!
Add Анорексия и Булимия to My Yahoo!
XML Feed: Анорексия и Булимия
Предизвикателства на живота Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Всички права запазени.