Clicky

Комбинирани семейства

Комбинирани семейства

 
Вие сте тук: Предизвикателства на живота >> Комбинирани семейства

Комбинирани семейства – здрав разум
„Смесените семейства” е сравнително нов термин в историята, но той (или комбинирани семейства) стана част от езика на всекидневието в последните 50 години. В известен смисъл, смесените семейството се превърнаха в синоним на лош втори родител или доведен роднина на „проблемното семейството” в нашата култура. Нека не се заблуждаваме; първите ни примери за комбинирани семейства бяха лоши. На едната крайност, ние имахме лошата приказка за Пепеляшка с лошата мащеха и грозните доведени сестри. На другия край на спектъра ни беше представено "всички заживели щастливо завинаги" измислено семейство – Семейство Брейди. Но сега да видим реалността!

Здравият разум е един от най-добрите ни съюзници в отношенията. Отнасяйте се помежду си с доброта, търпение и уважение - начина, по който искате да се отнасят към вас. Въздържайте се да говорите лошо за другите родители на всяка цена. Когато две отделни семейства се съберат под един покрив, ще има конфликти. Все пак, говоренето за тях и разбирането чувствата на другия е необходимо и решаващо. Ще отнеме време да се изгради една история, когато всеки един е израснал от привързаност към семейна любов. Може да отнеме време и вероятно няма да е лесно, но си заслужава усилията.


Комбинирани семейства – родители и деца
Първото и основно правило за смесени семейства е, че родителите НЕ спорят пред децата. Когато съпрузите имат конфликт – какъвто и да е - това трябва да се обсъжда при закрити врати. Много е съблазнително да се застъпите за собственото си дете и да сочите с пръст доведеното. Също така е изкушаващо да обвинявате съпруга си за небалансирана дисциплина към детето ви. Не си позволявайте да бъдете виновни за същото. „Не забравяйте, че децата се събрани заедно с почти непознати и внезапно чувстват, че трябва да се съревновават за вниманието на родителите им. Те често се чувстват, че по-скоро са отстранени, отколкото добавени”, казват Том и Лори, родители на четири.

„Толкова е важно за децата да виждат единен фронт и стабилни отношения за промяна. Най-често срещан проблем е дисциплина, която бързо може да наруши това единство.” Том и Лори работят усилено, за да обединят техните идеи и стилове на дисциплина. „В началото, родният родител трябва да говори с децата си и да потвърди контрола и уважението към доведения родител. Поддържайте вашия съпруг! Независимо дали децата са загубили родител поради смърт или развод, техният живот се е променил”, казва Том. Лори добавя: „Когато децата знаеха напред във времето какво се очаква от тях и подкрепата, която техния баща ми даде, тяхното възприемане на новото семейство стана по-лесно."

„Освен това децата имат нужда от време с родния си родител. Ако сте втори родител, разбиеете това. Мамо, отидете на играта на сина си, докато таткото заведе дъщеря си на кино. Това дава време на децата да знаят, че все още са важни и че аз не се опитвам да застана между тях и баща им. Също така е важно да се съберат в група за семейна разходка - като цяло семейство.” Родители, не забравяйте да отделяте време за вас двамата, без децата! Планирайте „вечер за среща”, само за вас двамата веднъж седмично. В крайна сметка, младоженците също се нуждаят от време сами.


Комбинирани семейства – съвършения план
Нови личности, навици и спомени са добавени към новото домакинство на смесените семейства. Въпреки това, все още основното е, че детето е дете и възрастния е все още възрастен. Децата имат нужда от баланс на любов и дисциплина. Дайте на доведените си деца така необходимата обич, както и на вашите собствени деца. (Любящите чувства ще нарастват във времето, когато правите това.) Това е ролята на всеки родител (доведен или роден) да се подчините на вашата отговорност правилно да отгледате децата. А децата имат отговорността да почитат родителите си (Ефесяни 6:2).

Том и Лори продължиха с думите, „Децата нямат зрелостта да разберат динамиката на това ново семейство и колко любящо би могло да е то, но като възрастни, ние можем. Много обичам, когато двойки осиновяват дете, ние избрахме да се оженим в семейство с тези деца. Да се грижим за тях, да ги храним и да ги приемаме, дори когато изглежда ни отблъскват. Молим се много за тях и с тях.”

Следващите библейски стихове може да помогнат, когато отглеждането на смесено семейство изглежда непреодолима задача. Не забравяйте, че една къща разделена срещу себе си, не може да устои.

Исая 66:13: „Както един, когото утешава майка му, така Аз ще ви утеша.”

Ефесяни 4:2 „Да се обхождате достойно... със съвършено смирение и кротост, с дълготърпение, като си претърпявате един друг с любов”

Ефесяни 4:29, 31-32: „Никаква гнила дума да не излиза от устата ви, но онова, което е добро, за назидание според нуждата, за да принесе благодат на тия, които слушат. Всякакво огорчение, ярост, гняв, вик и хула, заедно с всяка злоба, да се махне от вас; а бивайте един към друг благи, милосърдни; прощавайте си един на друг, както и Бог в Христа е простил на вас.”

Научете повече сега!


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Предизвикателства на живота

Комбинирани семейства
Християнско брачно съветване
Въпроси относно развода
Осиновяване на дете
Как да управляваме Синдрома на дефицит на вниманието
Справяне с разделянето
Справяне с развода
Самоубийство на дете
Самотен родител
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Комбинирани семейства to My Google!
Add Комбинирани семейства to My Yahoo!
XML Feed: Комбинирани семейства
Предизвикателства на живота Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Всички права запазени.