Clicky

Гранично личностово разстройство

Гранично личностово разстройство

 
Вие сте тук: Предизвикателства на живота >> Гранично личностово разстройство

Гранично личностово разстройство – Какво представлява?
Граничното личностово разстройство (BPD) е състояние, което започва в ранна детска възраст, но често не е напълно изявено до ранно пълнолетие (от рано до средата на 20-те). „Това е често срещано заболяване с проценти повече от 10-14% от общото население,” заявява Ричард Дж. Корели, доктор по медицина в Станфорд.

Причината за BPD не е напълно открита, но някои авторитети считат, че може да е в резултат на химичен дисбаланс в мозъка. Тези химически вещества (невротрансмитери) ни помагат да балансираме настроение, генетични и екологични въздействия. Това умствено разстройство е по-често срещано сред хората, чиито членове на семейството също имат BPD. Забелязва се също, че хората, развили това заболяване, са претърпели голяма травма в ранно детство. Травмата може да бъде физическа, сексуална или емоционална злоупотреба, изоставяне или може би стресиращо или смущаващо откъсване от родител.


Гранично личностово разстройство – Какви са симптомите?
Страдащите от гранично личностово разстройство показват симптоми на нестабилни емоции, импулсивност, колебливо мнение за себе си, трудно контролиране на гнева, силни чувства на отхвърляне/изоставяне и много често се самонараняват. Те също така се борят с емоции на депресия, хранителни разстройства и/или упойващи вещества. Жертвите на BPD често се режат или горят сами. Мнозина, особено в по-ранните години, имат натрапчиви мисли за самоубийство и повтарящи се опити за самоубийство.

Тяхното непредсказуемо поведение обикновено води до нестабилни взаимоотношения с другите. Това засилва тяхното усещане за празнота, гняв и подхранвано от вина отчаяние. Границата може също да има временни периоди на чувство на подозрение към другите без провокация (параноя). Други често срещани характеристики могат да бъдат несдържани гневни изблици и физически боеве.

Един доклад от BPD Централа цитира жертва на това заболяване, която казва, „Да бъдеш на граница е като вечен ад. Нищо по-малко. Болка, гняв, объркване, нараняване, никога не знам как ще се чувствам от една минута до следващата. Наранявам се, защото нараних онези, които обичам. Чувствам се неразбран. Анализирам всичко. Нищо не ми носи удоволствие. Веднъж от много време се чувствам „твърде щастлив” и после съм тревожен поради това. Тогава се лекувам самостоятелно с алкохол. Тогава се наранявам физически. След това се чувствам виновен заради това. Срам. Искам да умра, но не съм в състояние да се самоубия, защото бих се чувствал много виновен заради онези, които бих наранил и след това се чувствам ядосан за това, така че се порязвам или вземам свръхдоза, за да направя така, че всички чувства да се махнат. Стрес!"


Гранично личностово разстройство – Как се лекува?
Лечението на гранично личностово разстройство може да е трудно, но могат да бъдат използвани медикаменти за намаляване на някои от симптомите. Понякога комбинацията от лекарства е от полза. Най-широко предписвани са антидепресанти и стабилизатори на настроението. В допълнение, атипични анти-психотици може да помогнат за намаляване на безразсъдното и импулсивно поведение. Също така се забелязва, че след около 10 години лечение, около половината от тези случаи нямат повече поведение на BPD.

По-голямата част от хората с това разстройство постепенно стават по-стабилни в техните емоции, взаимоотношения и работа, когато достигнат възраст между 30 и 40 години.

Ако мислите, че може да имате BPD, потърсете медицинска и емоционална помощ. Въздържайте се от самодиагностициране и вместо това потърсете помощ от специалисти с опит в лечението на BPD. Много хора също откриват емоционална помощ от християнски съветник или водач на местна църква. Важно е да знаете, че Бог ви обича и иска да ви помогне. Псалом 91:4 гласи, „С перата Си ще те покрива; и под крилата Му ще прибегнеш; Неговата вярност е щит и закрила.”

Научете повече за Божията любов!


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Предизвикателства на живота

Маниакална депресия
Постабортен синдром
Процесът на скърбене
Пристъпи на паника
Справяне с депресия
Обсесивно-компулсивно разстройство
Справяне със спонтанен аборт
Признаци на депресия
Справяне с безпокойството
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Гранично личностово разстройство to My Google!
Add Гранично личностово разстройство to My Yahoo!
XML Feed: Гранично личностово разстройство
Предизвикателства на живота Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Всички права запазени.