Clicky

Пациенти с онкологични заболявания

Пациенти с онкологични заболявания

 
Вие сте тук: Предизвикателства на живота >> Пациенти с онкологични заболявания

Пациенти с онкологично заболяване – заслепяването
Типично за пациенти с рак е да отговорят с шок и невярване, когато са диагностицирани за пръв път. Изведнъж се появява неотложна необходимост да се дистанцираме далеч от невъобразимото... ние сме били лично атакувани без предупреждение! Ние копнеем за справедливост, затова викаме: „Гадост! Ракът ме удари, когато не го очаквах. Животът е несправедлив!” Ние сме твърде млади, рядко боледуваме, или вече сме загубили скъп приятел или член от семейството с това заболяване. Ние реагираме като че ли сме заслепени и ставаме объркани.

Животът е несправедлив. Ракът е несправедлив. Ние се объркваме, когато свържем Бог с едно от двете. Бог е суверен над рака и това, което Той е извършил, надминава самия живот. В Разочарование от Бог, 1 Филип Янси пише за един човек на име Дъглас, на чиято съпруга откриват метастазирал рак на гърдата. През този период пиян шофьор трайно уврежда Дъглас, оставяйки го в болка и невъзможност да работи на пълно работно време. Вместо да изрази разочарование от Бог, мъжът казал на Янси:

„Научих се да гледам отвъд физическата реалност на този свят към духовната реалност. Ние сме склонни да мислим, ‘Животът трябва да е справедлив, защото Бог е справедлив.’ Но Бог не е живота. И ако аз сбъркам Бог с физическата реалност на живота - очаквайки постоянно добро здраве, например - тогава обричам себе си на сгромолясващо се разочарование. Ако развием връзка с Бог отделно от нашите обстоятелства в живота, тогава можем да не се отчайваме, когато физическата реалност се разпадне. Ние можем да се научим да се доверяваме на Бог, въпреки цялата несправедливост на живота.”


Пациенти с онкологично заболяване – късогледство
Ракът поставя всички на една основа. Независимо от образование, финанси или начин на живот, ние всички сме кандидати за рак. Ракът не е нито наказание за лошо поведение, нито доброто здраве е награда за добро поведение! Болестта, обаче, „награждава” всеки индивид с възможността да се концентрира върху важните неща в живота.

Насред лечение и тестове има време да се съсредоточим върху обещания, решения и посвещения. Ние ставаме късогледи, когато игнорираме дневния успех в облекчаването на болката, удължаване на живота ни и потискане на болестта. Ние трябва да вземем решение да свалим очите си от „Голямото Р” и да се посветим да пренасочим вниманието си към силата на буквата „Х” - хората, които се грижат за нас, като лекари, приятели и семейство. Ние можем да отправим погледа си към преследване на отношение, което е положително. Молитвата на благодарност може да отприщи мощните обещания на Бога. „А на Този, Който, според действуващата в нас сила, може да направи несравнено повече, отколкото искаме или мислим” (Ефесяни 3:20).


Пациенти с онкологично заболяване – изкривено видение
Обичайна практика за лекарите е да дадат „шансове” по отношение нивата на успех, възстановяване и процедури. Мелиса беше красива 20-годишна жена с диагноза Ходжкинов лимфом. Химиотерапията и даде 85% степен на възстановяване. Но един месец по-късно туморите нарастваха. Трансплантация на костен мозък предлагаше 35% лечение с 15% шанс тя да се отърве от Ходжкин. След рецидив, който доведе до пневмония, на Мелиса и беше даден „нулев” шанс за оцеляване.

Ние всички се занимаваме с проценти... прегледи, спорт, темповете на растеж на нашите деца. Някои проценти дори са изкривени или манипулирани, за да послужат за някаква цел. Но Бог не се нуждае от предимство, за да изпълни Неговите желани резултати. Когато пациентът с рак се откаже от контрола, само тогава той ще осъзнае, че верния Бог е в пълен контрол. „По милост Господна ние не се довършихме, понеже не чезнат щедростите Му” (Плачът на Еремия 3:22). Точно една седмица след нощ на молитва, Мелиса започна да диша сама. Сега, по време на втората си година в колежа, Мелиса обяснява: „Веднъж достигнали до дъното на живота си, когато няма какво повече да направите, научавате, че Той е в контрол и предавате всичко на Него и живота е толкова много по-добър.”


Пациенти с онкологично заболяване – подновено видение
Вместо да виждаме себе си като болни, победени или обезпокоени, нашето видение трябва да бъде подновено. Ние трябва да разберем, че нашият живот има изключително значение. Когато осъзнаем Божия план за нас (Ефесяни 1:4-5), нашето видение е обновено и ние виждаме себе си както Бог ни вижда (Римляни 8:38-39).

Намерете надежда!

1 Филип Янси, Разочарование с Бога (Grand Rapids, MI: Zondervan Publishing House, 1988), 182-184.


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Предизвикателства на живота

Справяне със смъртта
Справяне със самотата
Операция Стомашен байпас
Управление на диабета
Опит за зачеване
Косопад
Подкрепа за болните от Алцхаймер
Облекчение на хроничната болка
Травматично мозъчно нараняване
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Пациенти с онкологични заболявания to My Google!
Add Пациенти с онкологични заболявания to My Yahoo!
XML Feed: Пациенти с онкологични заболявания
Предизвикателства на живота Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Всички права запазени.