Clicky

Справяне с разделянето

Справяне с разделянето

 
Вие сте тук: Предизвикателства на живота >> Справяне с разделянето

Справяне с разделянето – болка и разделяне
Справянето с раздялата може да бъде едно от най-трудните преживявания, което да ни поднесе живота. Болката и раздялата могат да бъдат синоними. За да се справим с болката, ние често се опитваме да разберем какво е причинило раздялата и понякога обвиняваме себе си. Но истината е, че всички ние ще преживеем някакъв вид отделяне в живота си.

Раздялата е определена от речника Уебстър като: отделям, разединявам, разпръскам, откъснат, самотен, усамотен. Ясно е, че са налице многобройни видове раздяла, пред които можем да бъдем изправени. Разделянето може да бъде за период или за цял живот.


Справяне с разделянето – краткотрайно и дълготрайно
Справянето с раздялата за кратко време може да включва вас или ваш близък, тръгващ за пътуване, на война или преместване в колежа. Въпреки че тези обстоятелства са трудни, надеждата човека да се върне прави раздялата много по-лесна за нас да се справим. Макар да е болезнена, краткосрочната раздяла обикновено е естествена и е болка, която можем да преодолеем. Например, когато децата пораснат, те се преместват далеч от родителите си, често започвайки собствени семейства. Те са се отделили от техните първоначални домове, но все още са част от семейството. Те могат да бъдат отделени физически, но семействата може да останат постоянно свързани чрез телефонни обаждания, електронна поща, както и посещения.

Справянето с разделянето на дългосрочна основа е по-болезнено. Може би това разделяне никога няма да бъде решено поради развод, смърт или липса на комуникация. Чувствата, че си отхвърлен, заточен, или заключен често съпътстват тази раздяла. Дългосрочната раздяла често води до силна емоционална болка, която е трудно да се преодолее. Ако сме разделени поради отхвърляне или изгнание, ние често се чувстваме отхвърлени или дискриминирани. Тези чувства могат да ни осакатят, ако не се справим с тях ефективно.


Справяне с разделянето –спокойствие, приемане и обгръщане
Когато се справяме с раздяла, нашите нужди да бъдем обичани и приети се засилват. Съветването е изключително полезно и ние можем да се научим да се справяме с болезнената раздяла сами. Разбирането на това как да определяме обстоятелствата и научаването да избираме и приемаме това, което е важно за нас, ще ни научат да се справяме. Възможно ли е да продължим да обичаме човек или ситуация, който ни е изгонил или отхвърлил? Да, но това е въпрос на решение. С други думи, ние можем да продължим да обичаме, въпреки личната болка, ако съзнателно изберем да простим на този, който ни е наранил и ако решим да го обичаме във всички случаи. Означава ли това, че връзката ще бъде възстановена? Не е задължително, но ние можем да се научим да се справяме с болката и дори да сме спокойни чрез нашето разбиране и избор на приоритети.


Справяне с разделянето – Божията любов е отговора
В самото начало, справянето с раздялата е било започнато от Бог. Човекът избра да се отдели от Бог чрез неподчинение (вж. Битие, глава 3). Бог обича Неговото създание и не иска да бъде отделен от него. Бог иска да общува и да има лично взаимоотношение с нас, Негов приоритет е да обича човека. Библията ни казва, че Бог е любов (1 Йоан 4:7-8). Ние се научаваме на любов от Бог и ние управляваме нашата болка чрез любов.

Справянето с всички форми на разделение е възможно чрез любов. Бог ни обича при всички обстоятелства. Римляни 5:8 казва: „Бог препоръчва Своята към нас любов в това, че, когато още бяхме грешници, Христос умря за нас.” Йоан 3:16 казва: "Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине (да не бъде отделен) ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот."

Ако сте наранени точно сега, поради болезнена раздяла, Божията безусловна любов може да помогне за разрешаване на голяма част от болката, която изпитвате. Не е необходимо да спрем да обичаме нещо, само защото сме разделени. Ние често обичаме някого, но поради действия или обстоятелства откриваме, че връзката е невъзможна. Тъй като тя зависи от определени условия, направени по определен начин, връзката е условна.

Божията любов към нас е безусловна, но ако искаме да се наслаждаваме на връзката си с Него, ние трябва да разрешим или да отговорим на определени условия. Гордост, гняв или липса на смирение често ни пречат на помиряването и възстановяването на връзката. Когато разделянето е предизвикано от смърт или нерешени въпроси, като например липса на покаяние и помирение, ще има мъка.

Боли ли ви точно сега, поради разделяне, което е нерешено? Защо не отнесете тази болка към Бог? Ако никога не сте имали връзка с Него преди, можете да започнете сега веднага. Просто Му кажете, че съжалявате за нещата, които сте направили и са Го наранили или разочаровали. Кажете Му, че искате да преобърнете живота си и да живеете според Неговата воля за вас както я е разкрил в Неговото Слово, Библията. Справянето с разделянето от всякакъв вид е възможно, но изисква първо ние да прекратим нашето отделяне от Бог. Това е Неговото желание. А вашето? Той е само на една молитва разстояние.

Помирете се!


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Предизвикателства на живота

Как да управляваме Синдрома на дефицит на вниманието
Справяне с разделянето
Самотен родител
Пораснали деца на алкохолици
Неомъжена жена
Християнско брачно съветване
Въпроси относно развода
Справяне с развода
Пристрастяване към телевизия
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Справяне с разделянето to My Google!
Add Справяне с разделянето to My Yahoo!
XML Feed: Справяне с разделянето
Предизвикателства на живота Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Всички права запазени.