Clicky

Хепатит С

Хепатит С

 - Основите
Вие сте тук: Предизвикателства на живота >> Хепатит С

Хепатит С – какво представлява?
Хепатит С е възпаление на черния дроб. Той се причинява от вируса на хепатит С, който често се нарича ХСВ. Това е инфекция по кръвен път, което означава, че тя се разпространява чрез кръвта и кръвните продукти. Той е една от най-често срещаните предавани по кръвен път болести в Съединените щати. След като вирус на хепатит С влезе в кръвта на човека, започва да се размножава, атакувайки черния дроб. Хепатит С е познат понякога като „тихата епидемия”, тъй като човек може да е заразен с вируса на хепатит в продължение на много години, без да знае това или да има симптоми. По времето, когато се появят симптомите, черния дроб може вече да има сериозни щети. Хепатит С е най-честата причина за чернодробни трансплантации в страната.

Има начален остър етап на хепатит С и има хроничен хепатит С. Острият хепатит С може да продължи около шест месеца. Въпреки че много пациенти може да нямат симптоми, някои пациенти може да изпитват умора, загуба на апетит, жълтеница (пожълтяване на кожата) и коремна болка. Коремната болка може да означава, че черният дроб е подут или слаб. Тъй като повечето пациенти не са в състояние да се преборят с вируса на хепатит С без намеса, болестта след това се прехвърля в хронична фаза. Хроничният хепатит С може да съществува през изключително дълъг период, обикновено прогресиращ в продължение на период от 10 до 30 години. Приблизително 80% от заразените хора ще влязат в този етап, където болестта може да доведе до цироза, рак на черния дроб и чернодробна недостатъчност. В някои случаи заболяването е с фатален край.


Хепатит С – кои са рисковите групи?
Хепатит С може да бъде предаден при рискови фактори, свързани с обмяната на кръв, но въпреки това в около 10% от известните случаи на болестта, не е имало определен фактор. Независимо от това, хората, обезпокоени за възможността да се заразят с вируса, трябва да определят дали се вписват в следните категории риск:

  • лица на дългосрочна терапия на бъбречна диализа;
  • лица, които са получавали преливане на кръв или трансплантация на органи преди 1992 г.;
  • лица, които са получавали лечение за нарушения в съсирването на кръвта преди 1987 г.;
  • лица, които са инжектирали или са били инжектирани с игла при използване на улични наркотици като хероин (или обща сламка при смъркане на кокаин);
  • лица, които участват в небезопасен анален секс или имат множество сексуални партньори;
  • лица, които лекуват пострадали пациенти, като здравни работници, полиция и медицински работници спешна помощ;
  • лица, които са били подложени на боди пиърсинг или татуировки;
  • лица, които живеят с някого, който е заразен с вируса на хепатит С и споделят ножчета за бръснене или четки за зъби;
  • лица, като хемофилиците, които са получили кръвни продукти по време на медицински процедури или лица, подложени на химиотерапия.


Хепатит С – какво е лечението?
За хепатит C не е известно лечение. Пациенти с хепатит С, обаче, могат да живеят пълноценен живот, ако предприемат подходящи грижи за себе си. Ако човек се съмнява, че може да има хепатит С или се занимава с някоя от рисковите дейности, той или тя трябва да започне с направа на кръвен тест. След като е установено, че пациентът е с болестта, ще му бъдат предписани други тестове. Често се прави чернодробна биопсия; една малка част от черния дроб се взема чрез игла, за да се изследва за определяне на здравословното състояние на черния дроб. Генотипният тест също може да съпроводи определянето на точния тип С вирус. Има около шест разновидности на хепатит С.

Интерферон е лекарство, с което може да се лекува хепатит С. Интерферон има в човешкото тяло; той подпомага борбата на организма с чужди организми, като вирусите. Нивата на интерферон се увеличават, когато тези чужди тела нахлуят в системата, както когато пациента има грип. Пациентът може да изпитва умора и треска по време на този процес. Когато се инжектира интерферон като лекарство, той помага на организма, прикрепвайки се към здравите клетки и атакувайки нездравите. На второ място той помага на имунната система да забави производството на нездравословните завладяващи организми, като същевременно избавя тялото от тези нездравословни клетки. Пациентите с хепатит С трябва да положат всички усилия, за да ядат здравословно и да ограничат приема на алкохол.


Хепатит С – къде е надеждата?
Тогава Исус каза: „Елате при мен, всички, които се трудите и сте обременени, и Аз ще ви успокоя” (Матей 11:28). Не е ли това едно прекрасно обещание? За онези от нас, които са били диагностицирани с хепатит C, това обещание е едно, на което можете да разчитате. Исус каза: „Доволно ти е Моята благодат; защото силата Ми в немощ се показва съвършена.”(2 Коринтяни 12:9). Няма земна болест, която да е твърде голяма за Исус Христос и няма емоция или борба, през която Той да не е преминал. Ако се чувствате обременени извън това, което можете да носите, Исус ви очаква с широко отворени ръце. Няма ли да Му позволите да носи товара ви?

Научете повече за намирането на надежда!


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Предизвикателства на живота

Справяне със смъртта
Лечение на рака
Менопауза
Облекчение на хроничната болка
Подкрепа за болните от Алцхаймер
Статистика за спонтанните аборти
Хронична умора
Забавяне на стареенето
Панкреатит
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Хепатит С to My Google!
Add Хепатит С to My Yahoo!
XML Feed: Хепатит С
Предизвикателства на живота Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Всички права запазени.