Clicky

Терапия чрез хипноза

Терапия чрез хипноза

 - Полезна или вредна
Вие сте тук: Предизвикателства на живота >> Терапия чрез хипноза

Терапия чрез хипноза – кои са някои от вярванията относно хипнозата?
Терапията чрез хипноза е като аспирина – това е „техника”, в която много хора вярват, но и техника, която не е напълно изяснена. Много хора гледат на терапията чрез хипноза с подозрение и недоверие.

Преди сто години хипнозата беше разглеждана като състояние, което се предизвикваше у индивидите от шарлатанин или тип Свенгали, който иска да навреди или да упражнява контрол върху обекта. Смяташе се, че хипнотизаторът може да принуди обекта да направи нещо против неговата или нейната воля, да бъде експлоатиран. Преди петдесет години хипнозата беше повторно дефинирана от широката публика като спектакъл, магия за изпълнение на сцена. Хипнотизаторът може да накара член на публиката да се смее истерично или да ходи като патица. Хората са забелязали, че след като хипнотизатора влезе във връзка с индивида, човека може да бъде принуден да вижда извън видимото или да притежава и демонстрира други „свръхестествени” способности. Лицето може да бъде в състояние да чете миналото, да ходи на „духовни” екскурзии до далечни места или да направи правилна медицинска диагноза, без да преглежда пациента.

Много съвременни програми за „помощ”са свързани с хипнозата, въпреки че не могат да бъдат определени по този начин. Някои техники за скоростно четене и други супер-учебни програми използват теории на хипнозата. Терапиите на хипноза често се използват за контрол над нощното напикаване, в операция с упойка хипноза, за ускоряване на намаляването на тегло, намаляване на зависимости и контрол над поведението. Съвременните техники също включват Отзивчивост към отпускане, медитация, акупунктура, био-обратна връзка, „изцеление чрез вяра”, EST, методи на визуализация и сугестология и понякога се свързват с терапия чрез хипноза.


Терапия чрез хипноза – може ли всеки да бъде хипнотизиран?
Терапията чрез хипноза, също така наречена хипнотерапия, се посочва, че е възможно да бъде по-успешно изпитана от хора с определен тип личност. Д-р Херберт Шпигел, психиатър и водещ експерт в областта на хипнозата, е групирал населението в три категории в зависимост от тяхната „способност за хипноза” и ги е класирал с точки, за да покаже податливостта. Тези с най-малко точки (от 0 до 1) се наричат „аполонци”. Аполонците по принцип не са отзивчиви към хипноза или това е много трудно. Те са рационални, предпазливи и със задръжки, имат критична преценка и не са доверчиви.

В другата крайност са „дионисианци”. Дионисианците достигат 4 по скалата на възможност за хипнотизиране. Тези лица са доверчиви, с въображение и творчески. Те се управляват от сърцето и са най-добрите кандидати за хипноза. Дионисианците може също така да достигнат 5, което е най-високата оценка; тези лица спонтанно падат в състояние на „транс”. В средата са „одисианците”, чиито резултат е 2 или 3. Те са безпристрастни обекти на хипноза. В характера си са склонни да се колебаят между главата и сърцето си.

Д-р Шпигел също свързва и способността за превъртане на очите като друг показател за податливост на хипноза. Тези с точки от 0 до 1 имат много малко движение на очите; тези с 4 и 5 могат бързо да преобърнат очите си, докато се вижда само бялото. Тези в средната категория, точки от 2 до 3 са с умерена възможност за въртене на очи. Шпигел твърди, че податливостта на един човек към хипноза не може да се подобри, хората се раждат със склонност към едно от трите нива и остават така за цял живот.


Терапия чрез хипноза – може ли хипнозата да бъде опасна?
Терапията чрез хипноза може да се употребява неправилно или да се злоупотребява с нея. Лица, които предават себе си на контрол на друг за лечение или медицинска помощ, със сигурност рискуват да бъдат експлоатирани. Ако лекарят или хипнотизаторът е безпринципен или може би невнимателен, той или тя може да се възползват от нищо неподозиращия субект. Хипнотизираният индивид е в състояние на силно доверие и податливост, което го прави доста уязвим.

Оттатък клиничните възможности за злоупотреба и опасност, стои въпросът за целесъобразността от използването на хипнозата като инструмент за терапия или самопомощ. Независимо дали един човек вярва в индуцирана от други хипноза или самохипноза, грижата трябва да бъде насочена към бъдещите последици от назначаване на хипноза за настоящи проблеми. Ще стане ли лицето нефункционално без продължителното използване на терапия хипноза, която да му помага в проблемите му? Ще се стреми ли лицето ненужно да съществува в това „неестествено” състояние на съзнанието? Ще стане ли хипнотерапията бягство? Дали това е трайно излекуване или временно оправяне? Преди човек да се подложи на курс на лечение чрез хипноза, той или тя трябва да може да отговори честно на тези въпроси.


Терапия чрез хипноза – правилна ли е за мен?
Терапията чрез хипноза води до променено състояние на съзнанието, в което вашия ум ще бъде много податлив на външни внушения. Тази чувствителност е това, от което хипнотизатора се нуждае, за да промени поведението ви. Помислете над следните въпроси:

  • Искам ли да предам контрола над ума си на друго лице?
  • Искам ли да предам контрола над моите действия на хипнотизатора?
  • Искам ли да рискувам да бъда използван? Ако под хипноза извърша престъпление, като убийство или изнасилване, искам ли да си понеса последствията?
  • Терапията ще даде ли дългосрочни резултати или просто краткосрочно подобрение?
  • Ще се пристрастя ли към терапията, за да получа желаните резултати?
  • Мога ли да намеря трайна помощ чрез други средства, като консултиране или медицинска помощ?
Хипнозата включва прехвърляне на контрола от вас на друго лице. Много хора смятат, че самоконтрола е едно от най-големите качества, което можете да имате. Защо да го давате на друг? Дори Библията цени самоконтрола, заявявайки, че Бог дава това качество на хората.

С Божията помощ ние можем да намерим трайна надежда и изцеление. Отговорите за вашето възстановяване не се намират в терапията чрез хипноза.

Научете повече!


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Възстановяване

Анорексия и Булимия
Терапия чрез хипноза
Алкохолна зависимост
Пристрастяване към храна
Как да извърша самоубийство
Възстановяване от съзависимост
Работохолик
Помощ при злоупотреба като дете
Наркомания
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Предизвикателства на живота
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Терапия чрез хипноза to My Google!
Add Терапия чрез хипноза to My Yahoo!
XML Feed: Терапия чрез хипноза
Предизвикателства на живота Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Всички права запазени.