Clicky

Управление на диабета

Управление на диабета

 
Вие сте тук: Предизвикателства на живота >> Управление на диабета

Управление на диабета – разбиране на проблема
Възможно ли е да се управлява диабета? Отношението към диабета може да варира от безразличие до екстремен страх и тревожност. Ето защо, ясното разбиране на болестта ще спомогне за насърчаване на проактивно отношение към неговото управление. Просто казано диабетът е състояние, при което размера на глюкоза в кръвта е твърде висок, тъй като тялото не може да се справи добре с нея. Това състояние е резултат от неспособността на панкреаса да произвежда достатъчно количество инсулин. Инсулинът е хормон, който дава възможност на организма правилно да използва глюкозата и да я насочва към клетките, където тя се използва за гориво. Глюкозата идва от храносмилането на въглехидратите. За да управлявате успешно диабета трябва да установите средство, което да помага на организма в правилното храносмилане и обмяна на глюкозата.


Управление на диабета – практически стъпки
Има няколко начина за управление на диабета. Въпреки това, всяка програма за управление на диабета изисква промяна в мисленето и стила на живот.

  • Първата стъпка в управлението на диабета е да посветите грижата за здравето си на специалист. Медицинският специалист ще определи сериозността на диабета на пациента и ще реши дали се налагат инсулинови инжекции. В някои по-леки случаи може да бъдат давани хапчета в помощ на използването от организма на глюкозата. Една от целите на медицинския професионалист е да даде указания на пациента за контролиране нивото на кръвната захар. Инсулиновите инжекции или хапчетата, вземани в предписаните дози, постигат тази цел.

  • Отвъд медицинската намеса най-важният метод за управление на диабета е промяната в начина на живот. Тази промяна ще включва особено внимание към храната и повишена физическа активност. Тъй като диабетът е състояние, при което нивото на кръвната захар е твърде високо, хранителните планове за управление на диабета ще включват поддържане на постоянни нива на кръвната захар през целия ден. Сертифициран диетолог може да ви помогне да решите какви нива са оптимални за всеки отделен човек. Тези нива се определят от много физически фактори, включително пол, възраст, професия и други заболявания. Важно е да се отбележи (и да вземете присърце), че изменението на диетата за управление на диабета не означава, че която и да е храна трябва да бъде премахната от вашата диета.

    Ключът към правилното хранене е баланс и здравословната диабетна диета е просто здравословна диета, която всички хора трябва да приемат. Правилното управление чрез диета на диабета включва редовно хранене на базата на пълнозърнести видове хляб, зърнени храни и тестени изделия. Най-малко пет порции плодове и зеленчуци трябва да се ядат всеки ден. Приемът на плодове трябва да бъде разпределен през деня, за да поддържа оптимални нива на кръвната захар. Добрата диета също ще има по-нисък прием на сол и мазнини. Сладките храни трябва да се намалят до минимум. Ако се консумират богати десерти, приемът на други мазнини и въглехидрати трябва да бъде драстично намален.

  • Друг фактор в управлението на диабета е поддържане на безопасно тегло. Повечето хора с диабет тип 2, типа диабет, който се появява, когато организма не произвежда достатъчно инсулин или производството на инсулин не работи правилно, са с наднормено тегло. Намаляването на теглото не само ще помогне на контрола на диабета, но ще намали и риска от други здравословни проблеми, като сърдечно-съдови заболявания.

    Успешното управление на диабета ще изисква повишена физическа активност. Ходенето пеша е физическо упражнение, което повечето хора могат да правят. Когато е възможно, ходете пеша вместо да се возите, изкачвайте стълбите, вместо да ползвате асансьори и ескалатори. Повишената физическа активност надхвърля регулирането на нивата на кръвната захар, тя също е от полза за сърцето, белите дробове и ставите и дава чувство за здраве.
Никой не трябва да се поддава на дългосрочни негативни странични ефекти на диабета. Всеки трябва да получава редовни грижи от специалист и да взема предписаните лекарства. Приемането на нов начин на живот и мислене е жизненоважен ключ към успеха. Мъдро хранене, наблюдаване на теглото и увеличаване на физическата активност довеждат управлението на диабета в сферата на възможност. Тези промени в начина на живот дават на всички хора добро здраве.


Управление на диабета – умствения аспект
Умственият аспект на управлението на диабета често се пренебрегва в публикуваната информация. Диабетът може да бъде емоционално труден и може да доведе до депресия. Важно е да запомните, че не сте сами.

„Намерих помощ чрез групи за подкрепа. Те ми дадоха инструкции, утеха и спокойствие. Аз също много разчитах на Бог да ми даде успокоение. Той не избра да излекува моето физическо заболяване, но ми помогна с ежедневните психически борби. Намерих утеха в Матей 11:28, 29: „Дойдете при Мене всички, които се трудите и сте обременени, и Аз ще ви успокоя. Вземете Моето иго върху си, и научете се от Мене; защото съм кротък и смирен на сърце; и ще намерите покой на душите си.” Като диабетици, ние можем да изпитаме спокойствие от опасенията какво може да направи диабета.

„Ако не сте преживели мира на познаване на Бог и бихте искали да потърсите Неговата утеха и сигурност във вечния живот, изследвайте какво може да направи за вас живота на познаване на Исус като Спасител и Утешител. Знам, че в Него аз съм намерил Моята почивка”.

Learn Научете повече за познаването на Божия мир!


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Предизвикателства на живота

Травматично мозъчно нараняване
Статистика за спонтанните аборти
Менопауза
Справяне със самотата
Хронична умора
Опит за зачеване
Забавяне на стареенето
Косопад
Справяне със смъртта
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Управление на диабета to My Google!
Add Управление на диабета to My Yahoo!
XML Feed: Управление на диабета
Предизвикателства на живота Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Всички права запазени.