Clicky

Преодоляване на завистта

Преодоляване на завистта

 - По-зле или по-добре
Вие сте тук: Предизвикателства на живота >> Преодоляване на завистта

Преодоляване на завистта – ежедневно предизвикателство
Преодоляването на завистта е по-лесно се каже, отколкото да се направи! Независимо дали това е съзнателна дума или подсъзнателна мисъл, завистта е нещо, с което ние всички се борим ежедневно. Понякога тези малки мисли, които се промъкват в нашия ум, не изглеждат като завист ... но такива ли са?

"Не е честно Стив да получи по-голяма отпуска от мен."
"Децата на Кели са толкова добре възпитани. Бих искал и моите да са послушни, така че да изглеждам по-добър родител."
"Дерек току-що си купи нов СУВ. Иска ми се да имах и аз един!"
"Мередит получи повишението на работа, когато всъщност аз го заслужавах!"
Бицепсите на Дарън са страхотни. Ще тренирам, докато и моите да станат точно като неговите.

Какво е завист? Според речника, думата завистлив означава "негодуващ и завиждащ за успех, постижения, предимства ... на някого."


Преодоляване на завистта - лична история
Работех на една и съща работа в продължение на няколко години и хората използваха и ме питаха и за разни компютърни въпроси. Не харесвах много прекъсванията, но давах най-доброто от себе си, за да съм от полза. Тогава Кели се присъедини към моя отдел. Аз се радвах на помощта на Кели и си мислех, че тя е добро допълнение към нашия персонал в офиса. Преди време, аз забелязах, че хората започнаха да се обръщат към Кели по техните компютърни въпроси. В началото бях облекчен да се отърва от прекъсванията. Но тогава това ме удари. Никой не се нуждаеше от мен повече. Аз съм просто друг служител в офиса. Не ми харесваше това! Мислите на завист бушуваха в главата ми. Защо тя изведнъж стана експерта? Какво я прави по-добра от мен? Аз можех да отговоря на техните въпроси по-добре!


Преодоляване на завистта – Какъв е проблема?
Вие може би сте като мен - преодоляването на завистта е постоянно предизвикателство. Въпреки това, аз знам със сигурност, че когато завистта не е преодоляна, тя води до горчивина. Библията се занимава със завистта. Яков 3:16 казва: „защото, гдето има завист и крамолничество, там има бъркотия и всякакво лошо нещо” От тази мъдрост ние разбираме, че погрешното мислене води до грешен живот. Когато имаме мисли или чувства на завист, нашият живот ще се характеризира с объркване, безредие и безполезност. Нищо добро не идва от зло и завистлив дух. Справянето със завистта е от основно значение!

Може би си мислите: "Наистина преодоляването на завистта не винаги е необходимо!" Прави сте. Има място и за "полезна завист." Все пак, много малко от нашите моменти на завист са оправдани. "Истинската любов никога не завижда, но тя има право да бъде ревнива за тези, които обича," казва авторът Уорън Уиърсби. Така например, родителите имат право да ревнуват децата си и всичко, което ще им навреди. Ако ревността е винаги зло, защо в Библията Бог се описва като ревнив? Второзаконие 32:16 казва за Бог: „С чужди богове Го [Бог] раздразниха до ревнуване с мерзости Го раздразниха до гняв.” Бог е характеризиран като ревнив, когато ние се покланяме на други богове. Той е достоен за цялата почест и хвала!


Преодоляване Ревност – Лекарството
Какъв е начинът за преодоляване на завистта? Възможно ли е? Ако не бях поправил моите емоции и не бях насърчил Кели да бъде полезна на другите, аз все още щях да съм разстроен заради един незначителен проблем. Аз все още щях да имам горчивина в сърцето си към нея. Вместо това, видях как завистта бързо унищожава моя дух и трябваше да се науча как да я преодолея.

Ако в момента се борите със завист, препоръчвам ви да изпитате сърцето си. Има причина, поради която ви тормози завист. Най-вероятно нещо насърчава вашата завист. За мен това беше страхът. Исках да съм необходим и се опасявах, че Кели ще отнеме това! Моето оцеляване беше застрашено! Разбрах, че на Бог не Му харесва моя завистлив дух и Той иска да ми помогне. Помолих Бог да премахне мислите ми на завист към Кели и да ме изпълни с чувства на приятелство към нея.

Защо не помолите Бог да премахне вашите чувства на завист? Той е готов да ви помогне.

Научете повече!


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Предизвикателства на живота

Статистика за спонтанните аборти
Справяне с безпокойството
Справяне с депресия
Признаци на депресия
Маниакална депресия
Обсесивно-компулсивно разстройство
Справяне с депресията
Преодоляване на страха
Процесът на скърбене
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Преодоляване на завистта to My Google!
Add Преодоляване на завистта to My Yahoo!
XML Feed: Преодоляване на завистта
Предизвикателства на живота Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Всички права запазени.