Clicky

Самотен родител

Самотен родител

 - Подкрепа
Вие сте тук: Предизвикателства на живота >> Самотен родител

Самотен родител – трудна работа
Няма съмнение, че да бъдеш самотен родител е една от най-тежките задачи. Независимо дали сте самотен родител поради развод, смърт или извънбрачно дете, вие пътувате по един труден път. Еднакво трудно е да сте разведена майка или баща, който има или не попечителство. Всяко семейство с един родител има свои собствени уникални предизвикателства.

Имате борби, балансирайки работа, грижи за децата, домакинска работа, занимания с децата, както и графици за посещение. Вие също така трябва да намерите малко свободно време за вашите собствени нужди.

Разбира се, финансовите борби обикновено са сред най-големите грижи, особено за родителя попечител. За съжаление, статистиките за неиздължени издръжки към децата добавят към тези проблеми. През цялото време, в средата на всяка от тези борби, децата и техните нужди от внимание, качествено време, напътствия и ежедневната грижа изглеждат огромни. Изглежда сякаш всеки аспект на живота е като жонглиране.


Самотен родител – историите
Следните истории описват някои от трудностите на самотните родителски грижи от различни гледни точки:

  • „Сега, когато децата ми са порастнали, се обръщам назад и се чудя как оцеляхме. Имам две деца, ниско платена работа, както и бивш съпруг, които не плащаше издръжка за децата - никога. Аз често работех на две и понякога на три работни места, само за да имаме покрив над главите ни и малко храна на масата. Аз все още имам угризения от вина. Защо? Защото знам, че от моите родителски грижи и насоки към децата има още много да се желае. Нямах семейство, на което да разчитам за помощ. Тъй като трябваше да работя много часове само за да оцелеем, ме нямаше, когато им трябвах. Но открих, че Бог държеше Неговата ръка на защита върху тях и ми даде сили да издържим.”

  • „Като баща без попечителство, моите деца страхотно ми липсваха през годините, когато израстваха. Опитах се да се включвам и ги вземах с мен, когато майка им беше в настроение или се нуждаеше от бавачка. Но не беше същото. Едно от най-трудните неща, с което трябваше да се справям, беше това, че тя ги настройваше срещу мен. Всичко, което можех да направя, е да ги обичам и да бъда с тях колкото е възможно. Моята бивша съпруга е безскрупулна жена, но съда не се заинтересова от „правата на бащата” за каквото и да се отнасяше. В действителност, тъй като синът ми стана по-труден и непокорен към майка си, тя го изпрати в сиропиталище, злобно отказвайки ми той да остане при мен. След три години, най-накрая спечелих попечителство. През това време се присъединих към група за взаимоподкрепа чрез моята църква, която ми помогна да разбера, че не съм сам. Те ми помогнаха да видя, че не можех да позволя горчивината да ме владее. Евреи 12:15 казва: „Внимавайте, да не би някой да не достигне до Божията благодат; да не би да поникне някой горчив корен, та да ви смущава, и мнозинството да се зарази от него”.
Тези родители са в две много трудни ситуации. Те не са се предали и са намерили сили, надежда и радост да издържат. Следователно вие също можете, ако потърсите на правилните места.


Самотен родител – намерете помощ
Едно от най-добрите неща, което един самотен родител може да направи, е да търси добра система за подкрепа. Много самотни родители остават далеч от подкрепата на семейството. Ако нямате близка подкрепа на любящо семейство, развийте специални отношения с другите. Тези взаимоотношения могат да бъдат с други родители, които са в същото положение, или в рамките на църковното семейство. Има много групи на самотни родители, които споделят грижа за децата, излети и други услуги.

  • Присъединете се или започнете „програма за помощ на самотни родители”. Има много хора (например, баби и дядовци, които живеят далеч от техните внуци), които ще се радват да помогнат на самотен родител с домакинска работа, превоз, свободно време, както и грижа за децата. Проверете църквите във вашия район.
  • Говорете с пастира за по-млади „помощници на майките” в рамките на църквата.
  • Присъединете се към група за подкрепа на самотни родители. Често тези групи имат и семейни излети и за възрастни.
Бог може да ви даде голяма утеха по време на самота и стрес. Бог казва, че никога няма да ви остави нито да ви забрави. Не забравяйте, че можете да използвате опита си на самотен родител, за да укрепите връзките между вас и вашите деца. Помолете Бог да ви даде сила и насоки за отглеждане на вашите деца по начин, по който Той иска, докато ви дава радост в родителските грижи.

Намерете надежда!

Препоръчителни източници:
Успешен самотен родител (от Гари Ричмънд)
Да отгледаш момчета (от д-р Джеймс Добсън)
Финансово ръководство за самотния родител (от Лари Бъркет)


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Предизвикателства на живота

Въпроси относно развода
Вербална злоупотреба
Мъртво раждане
Как да управляваме Синдрома на дефицит на вниманието
Осиновяване на дете
Справяне с разделянето
Християнско брачно съветване
Пораснали деца на алкохолици
Самоубийство на дете
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Самотен родител to My Google!
Add Самотен родител to My Yahoo!
XML Feed: Самотен родител
Предизвикателства на живота Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Всички права запазени.