Clicky

Пристрастяване към телевизия

Пристрастяване към телевизия

 
Вие сте тук: Предизвикателства на живота >> Пристрастяване към телевизия

Пристрастяване към телевизия – какво представлява?
Известно е, че човек прекарва средно около три часа на ден пред телевизора, което е половината от свободното му време. И е известно, че доклад за запалените зрители сочи, че те гледат по осем часа на ден. Въпросът е: „Тези хора пристрастени ли са към телевизията?”

Първо нека да определим термина пристрастяване. Пристрастяването се характеризира с прекарване на необичайно дълъг период от време в използване на вещество, което води до пристрастяване; използване по-често, отколкото е предвидено; мисли за намаляване на употребата и правене на повтарящи се неуспешни опити да се премахне; отказване от социални дейности, за да се употребява веществото, както и отчитане абстинентни симптоми, когато човек спре употребата.

Телевизия може да учи и забавлява и тя осигурява необходимите разсейване и бягство. И все пак, трудността възниква, когато някой силно усеща необходимостта да спре да гледа толкова много и откритието, че не е в състояние да го намали.


Пристрастяване към телевизия – какви са последиците?
През 1997 г., 700 японски деца са приети в болницата, за да бъдат лекувани от епилептични припадъци. Тези пристъпи по-късно бяха приписани на програма, която беше излъчена, включваща преувеличена версия на играта Покемон, която имаше мигащи ярки светлини.

Направени са също и лабораторни експерименти 1, за да се изучат реакциите на хората към телевизията чрез наблюдение на мозъчните вълни посредством използването на ЕЕГ (електроенцефалограф). Тези, които участваха в проучването, трябваше да носят аларма. Даваше им се сигнал от шест до осем пъти на ден случайно през период от една седмица. Когато те чуеха сигнала, трябваше да напишат какво правят и как се чувстват. Хората, които са били пред телевизора, когато са получили сигнала докладват, че се чувстват спокойни и отпуснати. Проучването показа по-малко умствено стимулиране, измерено чрез производството на алфа-мозъчни вълни по време на гледане телевизия, отколкото ако тези участници са четели книги. След като телевизора е бил изключен, това проучване показва, че участниците са били все още много спокойни и отпуснати, като че ли цялата енергия ги е напуснала.

Това подсказва,1 че гледането на телевизия има сковаващ ефект, като реакцията на тялото е като към успокоително. Появява се сънливост и някой може дори да изпита депресия, когато гледането продължава. Човекът всъщност се оттегля от реалния живот, потопявайки се в това, което се показва на екрана, което, от своя страна, причинява прекомерно гледане; много повече, отколкото се очакваше в началото.


Пристрастяване към телевизията – как да го избегнем?
Има ли надежда да преодолеете зависимостта от телевизия? Да, започнете от тук.

 • Записвайте си колко телевизия гледате и кога гледате. Направете това за една седмица.
 • Направете списък на всички други забавни дейности, които можете да правите в къщи, вместо да гледате телевизия. Сложете списъка на вашия хладилник, за да можете да го проверите ПРЕДИ да включите телевизора. Запишете забавни неща, които можете да правите като семейство, проекти в домакинството, които искате да завършите, дейностите навън, четене, упражнения и др
 • Сложете лимит на това колко телевизия ще гледате за една седмица. Записвайте вашето време и се придържайте към посвещението си.
 • Правете упражнения всеки път, когато гледате телевизия, като ходене по пътечка, каране на велоергометър и др
 • Помислете да махнете телевизора си за определен период от време. Можете да разговаряте със семейството си отново, вместо да гледате телевизия толкова много.


Пристрастяване към телевизия – личната история на един оцелял
Един ден разбрах, че където и да отида, има телевизор - в магазина за хранителни стоки, фитнес салона, банката, моята църква, на летището, ремонтни работилници, лекари, офиси, както и много стаи на собствения ми дом. Холът ни дори беше преименуван на стаята с телевизора. Къде можех да отида, за да го избегна?

Реших да направя нещо по въпроса. Моето семейство не трябваше да страда от пристрастяване към телевизия повече. Когато семейството ми се премести в нов град неотдавна, ние умишлено не донесохме телевизора с нас. Нашите приятели и семейството ни мислеха, че сме луди, но това беше важна стъпка за нашето семейство. Жилищната сграда, в която се преместихме, ни предложи нов красив телевизор за нашето семейство, но аз отказах. Като съпруг и баща на нашето семейство, исках да заема позиция и да покажа на моите деца, че те означават за мен повече, отколкото телевизията.

В последните няколко години насилието и неподходящото съдържание беше станало по-зле и усетих, че нашето семейство има нужда от почивка. Имах чувството, че телевизията отвлече семейството ми и аз исках да защитя моите деца от пристрастяването към телевизията.

Решението, което проработи за семейството ми - аз се отървах от нашия телевизор! Резултатът е повече време за семейството и по-здравословни отношения.

Това семейство реши, че премахването на телевизора е най-доброто решение за тях. Какво е вашето решение? Не се бавете. Поставете някои основни насоки и се придържайте към вашето посвещение.

Помислете над тези стихове като окуражаване да се придържате към поетите задължения и да различавате какво е подходящо за вашето семейство:

  Матей 5:28: „Но Аз ви казвам, че всеки, който гледа жена, за да я пожелае, вече е прелюбодействувал с нея в сърцето си.”

  Римляни 12:2: „И недейте се съобразява с тоя свят, но преобразявайте се чрез обновяването на ума си, за да познаете от опит що е Божията воля, - това, което е добро, благоугодно Нему и съвършено.”

  Филипяни 4:8: „Най-после, братя, всичко, що е истинно, що е честно, що е праведно, що е любезно, що е благодатно, - ако има нещо добродетелно, и ако има нещо похвално, - това зачитайте.”

  1 Солунци 5:21-22: „Всичко изпитвайте; дръжте доброто. Въздържайте се от всякакво зло.”
Научете повече!

1 Робърт Куби и Михали Цсикжентмихали - д-р Куби е професор в университета Рутгерс и директор на Центъра за медийни изследвания. Д-р Цсикжентмихали е член на Американската академия на изкуствата и науките.


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Предизвикателства на живота

Вербална злоупотреба
Въпроси относно развода
Пристрастяване към телевизия
Мъртво раждане
Неомъжена жена
Самотен родител
Празно гнездо
Комбинирани семейства
Християнско брачно съветване
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Пристрастяване към телевизия to My Google!
Add Пристрастяване към телевизия to My Yahoo!
XML Feed: Пристрастяване към телевизия
Предизвикателства на живота Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Всички права запазени.