Clicky

Работохолик

Работохолик

 - Баланс?
Вие сте тук: Предизвикателства на живота >> Работохолик

Работохолик: характеристики на работохолика
Подобно на другите „холици” работохоликът е нездравословно пристрастяване. В този случай пристрастяването е към работа, кариера или убеждение, че те са „единствените, които могат да направят работата добре." Без този всепоглъщащ фокус, работохоликът може да смята, че е провал или с малка стойност. Често това е знак за несигурност или за неподредени приоритети.

Работохолиците прекарват голяма част от живота си на работното място или вземайки си работа за вкъщи. Те често имат малко време за личен живот – семейство, хобита или развлечение. Намирането на баланс не е просто предпочитано желание, то е необходимо за цялостното умствено, физическо, духовно и емоционално здраве.


Работохолик: Как да намериш баланс
Отстъпете назад и погледнете живота си. Жертвате ли други области на живота си, поради времето и вниманието, което прекарвате за работа? Ако преследването на краткосрочна финансова цел е по-важно, отколкото дългосрочните отношения с вашия съпруг / съпруга и деца, вие трябва да преосмислите приоритетите си. Разбира се, можете да си кажете, че работите за осигуряване за семейството си и това е необходима част от живота. Но бъдете честни, има ли баланс във времето, прекарано с всеки? Балансът е истинския ключ.

Ето няколко стъпки за постигане на здравословен баланс:

  • Установете граници на часовете и вниманието, което посвещавате на работата си.
  • Отделете качествено време за вашите лични взаимоотношения и удоволствия.
  • Изправете се срещу възможните страх от неуспех или несигурности – говорете с пастор или съветник.
  • Определете стойността си чрез Бога, не Го заменяйте, правейки идол себе си или кариерата.
  • Използвайте творчеството си за постижения, различни от работа, може би хобита.
  • Бъдете чувствителни към нуждите на вашето семейство и приятели.
  • Започнете здравословни физически тренировки – плуване, походи или отидете на фитнес.
Когато сме физически, умствено, духовно и емоционално добре балансирани, всичко, което правим, ще бъде повлияно. Ние ще се представяме по-добре в нашата работа, ще се наслаждаваме на по-малко напрегнати взаимоотношения с нашите близки и накрая ще можем да се радваме на целта и красотата на живота, който Бог ни е дал. Знаете израза „спри и помириши розите”.


Работохолик: Ползите на баланса
Когато постигнем този баланс в начина на живот, ние по-лесно ще постигнем вътрешен мир, към който всички се стремим. Не трябва да се страхуваме от несигурността. Ние можем да се обърнем към Бог и да молим за мъдрост и водителство. Нашата духовна връзка с Него не може да бъде пренебрегната.

Това е начинът, по който Робърт преобърна живота си: „Няма значение колко усилено работя, аз никога няма да бъда човек от първа необходимост за някоя корпорация, комитет или работодател. Аз никога няма да бъде толкова ценен, колкото бих искал да мисля, че съм. Почти се убивах от стрес и умора. Струваше ли си? Мислех си, че да, за известно време. Но аз правех работата си идол и открих колко грешах.

Не познавах децата си, брака ми се разпадаше и моето здраве се влошаваше. Тогава един ден Бог ми припомни, че здравето и взаимоотношенията със семейството ми и с Него е всичко, което си струва. Ако не започна да се грижа за себе си, в един момент просто няма да ме има за тях или за моя работодател. Ако не намеря баланс, аз няма да имам семейство!

Аз не мога да се върна назад и да наваксам онова, което съм загубил с моето семейство, но със сигурност не искам да пропускам възможности повече. Бог ми помогна да видя тяхната стойност и колко много те ме ценят. Той е Този, който изпълва нуждата ми да чуя „Ти си незаменим!” Аз вече знам, че може погрешно да подредя моите приоритети и сега предоставям това решение на Бог. Той е планирал целта на живота ми и се разкайвам за пренебрегването на семейството ми и на моя Бог.”

Открийте смисъла на вашия живот!


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Възстановяване

Възстановяване от съзависимост
Козависимост
Пристрастяване към храна
Работохолик
Как да извърша самоубийство
Терапия чрез хипноза
Алкохолна зависимост
Справяне със загуба на работа
Наркомания
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Предизвикателства на живота
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Работохолик to My Google!
Add Работохолик to My Yahoo!
XML Feed: Работохолик
Предизвикателства на живота Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Всички права запазени.