Clicky

Dependenta de Televizor

Dependenta de Televizor

 - O probleme in crestere
Esti aici: Provocari ale Vietii >> Dependenta de Televizor

Dependenta de Televizor – Ce este ea?
S-a constatat ca un om petrece in medie, in jur de trei ore pe zi in fata televizorului, ceea ce este jumatate din timpul lui liber. De asemenea, este cunoscut ca sunt oameni care se uita la televizor si opt ore pe zi. Intrebarea este: “Sunt acesti oameni dependenti de televizor?”

Mai intai, haideti sa definim dependenta. Se spune ca dependenta este caracterizata de petrecerea unui timp neobisnuit de lung folosind o substanta care produce dependenta; isi da seama ca o foloseste mai mult decat a intentionat; se gandeste sa reduca consumul si face mai multe incercari repetate nereusite de a-l reduce; renunta la activitatile sociale pentru a folosi substanta si prezinta simptome de izolare cand reuseste sa termine consumul.

Televizorul poate invata si amuza, cat si a oferi distractia si evadarea necesara. Totusi, problema apare atunci cand cineva simte o nevoie puternica de a se opri de la uitatul la televizor, dar isi da seama ca nu poate reduce timpul petrecut in fata acestuia.


Dependenta de Televizor – Care sunt efectele?
In 1997, 700 de copii japonezi au fost internati de urgenta la spital pentru a fi tratati de simptome epileptice. Mai tarziu, s-a aflat ca aceste simptome se datorau unui program de televizor care era interzis pentru ca implica o versiune exagerata de joc Pokemon cu lumini colorate stralucitoare.

Au fost facute experimente la laborator1 pentru a studia reactiile oamenilor la televizor, monitorizand activitatea electrica a creierului (sub forma de unde) prin folosirea EEG electroencefalografului. Cei care au participat la studiu purtau pager. Ei au fost apelati la intamplare de la sase pana la opt ori pe zi timp de o saptamana. Atunci cand auzeau pagerul, trebuia sa scrie ce faceau si cum se simteau. Oamenii care se uitau la televizor cand erau apelati povesteau ca se simteau relaxati si pasivi. Studiile si masuratorile aparatului Electroencefalograf au aratat o stimulare mintala mai scazuta in timp ce participantii se uitau la televizor decat daca aceiasi oameni ar fi citit ceva. Dupa ce televizorul se stingea, acest studiu a aratat ca participantii erau in continuare relaxati si pasivi ca si cum toata energia lor i-a parasit.

Lucrul acesta sugereaza1 ca uitatul la televizor are un efect de amortire, iar reactia corpului este comparata cu cea a tranchilizantului. Are loc somnolenta, iar unii chiar pot experimenta depresie daca uitatul la televizor continua. Persoana de fapt se decupleaza de viata reala si se cufunda in viata de pe ecran; aceasta produce o vizionare excesiva mult mai mare decat era anticipata la inceput.


Dependenta de Televizor – Cum se poate evita?
Exista vreo speranta pentru a nu fi afectat/a de dependenta de televizor? Da, incepe aici.

 • Tine o evidenta a timpului in care te uiti la televizor si cand te uiti. Fa acest lucru timp de o saptamana.
 • Fa o lista cu toate celelalte activitati distractive pe care le poti face acasa in loc sa te uiti la televizor. Pune aceasta lista pe frigider, astfel incat sa vezi lista INAINTE de a aprinde televizorul. Gandeste-te la activitati distractive cu toata familia, proiecte de familie pe care ai vrea sa le termini, activitati exterioare, citit, exercitii, etc.
 • Stabileste o limita de cat de mult vei sta la televizor pe saptamana. Inregistreaza-ti timpul si ia-ti un angajament.
 • Angajeaza-te in exercitii oricand te uiti la televizor, precum banda de alergat sau bicicleta stationara, etc.
 • Gandeste-te sa scoti din casa televizorul pentru o anumita perioada de timp. Va trebui sa incepi sa vorbesti din nou cu familia in loc sa te uiti atat de mult la televizor.


Dependenta de Televizor – O experienta personala de eliberare
Intr-o zi mi-am dat seama ca oriunde as merge, era televizor – magazinul alimentar, sala de antrenament de gimnastica, banca, biserica mea, aeroportul, reparatiile service, cabinetele medicale si multe camere din casa mea. Livingul nostru a fost chiar numit camera de televizor. Unde pot merge ca sa scap de el?

Am decis sa fac ceva. Familia mea nu mai dorea sa sufere de dependenta de televizor. Cand ne-am mutat recent intr-un nou oras, in mod intentionat nu am luat televizorul cu noi. Prietenii si familia au crezut ca am innebunit, insa a fost un pas important pentru familia noastra. Agentia blocului de locuinte a oferit familiei noastre un televizor nou si frumos, insa eu am refuzat. Ca si sot si tata, am vrut sa iau atitudine si sa arat copiilor mei ca pentru mine ei conteaza mai mult decat televizorul.

In ultimii ani, violenta si continutul nepotrivit al programelor au devenit si mai rele si am simtit ca familia noastra are nevoie de o pauza. Am simtit ca si cum televizorul ar fi jefuit familia noastra si am vrut sa-i protejez pe copii mei de dependenta de televizor.

Solutia a prins in cazul familiei mele – am scapat de televizorul nostru! Rezultatul a fost ca am avut mai mult timp pentru familie si relatii mai sanatoase.

Aceasta familie a hotarat ca renuntarea la televizor este cea mai buna solutie pentru ei. Care este solutia ta? Nu amana! Stabileste-ti principii si ia un angajament sa le tii!

Ia in considerare aceste versete de incurajare pentru angajamentul tau si gandeste-te la ce este potrivit pentru familia ta:

  Matei 5:28: “Dar eu va spun ca ori si cine se uita la o femeie, ca s-o pofteasca, a si preacurvit cu ea in inima lui”

  Romani 12:2: “Sa nu va potriviti chipului veacului acestuia, ci sa va prefaceti, prin innoirea mintii voastre, ca sa puteti deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea buna, placuta si desavarsita.”

  Filipeni 4:8: “Incolo, fratii mei, tot ce este adevarat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice fapta buna, si orice lauda, aceea sa va insufleteasca.”

  1 Tesaloniceni 5:21-22: “Ci cercetati toate lucrurile, si pastrati ce este bun. Feriti-va de orice se pare rau.”

Invata Mai Multe!

1 Robert Kubey si Mihaly Csikszentmihalyi – Dr. Kubey este profesor la Rutgers University si Director la Centrul pentru Studiile de Mass Media. Dr. Csikszentmihalyi este membru al Academiei Americane de Arte si Stiinta.


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Provocarile vietii

Depasirea Divortului
Depasirea Avortului Spontan
Conflictul in Casatorie
Copiii Parintilor Alcoolici
Familii Mixte
Avortul in Faza Tarzie
Abuzul Verbal
Conflictele in Familie
Adoptia Copilului
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Este Biblia Adevarata?
Cine Este Dumnezeu?
Cine Este Isus?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Dependenta de Televizor to My Google!
Add Dependenta de Televizor to My Yahoo!
XML Feed: Dependenta de Televizor
Provocari ale Vietii Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Toate Drepturile Rezervate.