Clicky

Familii Mixte

Familii Mixte

 - Unitate si Pace
Esti aici: Provocari ale Vietii >> Familii Mixte

Familii Mixte – Bunul simt
“Familii mixte” este un termen relativ nou in istorie, insa el (sau familiile vitrege) a devinit parte a limbajului zilnic in ultimii 50 de ani. Intr-un anume sens, familia mixta a devenit sinonim cu parintele vitreg sau fratele/sora vitrega din “familia disfunctionala” in cultura noastra. Haideti sa nu ne pacalim; primele noastre contacte cu familiile mixte erau exemple slabe. La o extrema, am avut o poveste cu o zana rea, o mama vitrega rea sau surori vitrege urate. La capatul celalalt al spectrului, ni s-a povestit de familia fictiva cu “toti au trait pana la adanci batranete” – The Brudy Bunch. Dar acum, haideti sa fim realisti!

Bunul simt este unul din cei mai buni aliati ai nostri in relatii; a ne purta unul cu altul cu bunatate, rabdare si respect – modul in care ne place sa fim tratati. Opreste-te cu orice pret de la a vorbi urat despre celalalt parinte natural. Atunci cand doua familii se unesc sub un singur acoperis, urmeaza conflictele. Totusi, a vorbi despre ei si a intelege sentimentele celuilalt este un lucru necesar si critic. Este nevoie de timp pentru a face impreuna o istorie care intr-o zi va creste din afectiune in dragoste de familie. Poate sa ia timp si probabil nu va fi usor, insa merita efortul.


Familii Mixte – Parintii si copiii
Prima si cea mai importanta regula pentru familiile mixte este ca parintii SA NU se certe unul cu altul de fata cu copiii. Atunci cand sotii au un conflict – orice conflict – el trebuie discutat cu usile inchise. Este ispititor sa-ti aperi propriul copil si sa arati cu degetul in copilul vitreg. La fel de ispititor este sa-ti acuzi sotul/sotia de disciplina dezechilibrata fata de copilul tau. Fereste-te de a fi vinovat de acest lucru. “Nu uitati, copii sunt pusi impreuna cu niste straini si dintr-o data vor simti ca trebuie sa rivalizeze pentru atentia parintelui. De multe ori ei se simt mai mult inlocuiti decat adaugati” – spun Tom si Lori, parinti a patru copii.

“Este asa de important ca acesti copii sa vada relatii stabile si un front unit pentru schimbare. Problema cea mai des intalnita este disciplina, lucru care strica rapid unitatea.” Tom si Lori au depus mari eforturi pentru a-si uni ideile si stilurile de disciplina. “La inceput, parintele natural are nevoie sa vorbeasca cu copiii lui si sa reafirme controlul si respectul cuvenit parintelui vitreg. Sustine-ti partnerul! Indiferent daca copii si-au pierdut parintele datorita mortii sau divortului, vietile lor s-au schimbat”, spune Tom. Lori adauga: “Cand copii au stiut dinainte ce se asteapta de la ei si au vazut suportul pe care tatal lor mi l-a dat, acceptarea unei noi familii devine mai usoara.”

“In plus, copiii au nevoie de un timp de calitate petrecut cu parintele lor natural. Daca esti un parinte vitreg, fii intelegator cu aceasta. Mama, du-te cu baiatul tau la jocul lui de base-ball, in timp ce tatal isi duce fiica la film. Lucrul acesta ofera copiilor ocazia sa stie ca ei inca sunt importanti si ca eu nu incerc sa fiu intre ei si tatal lor. De asemenea, este important sa unim grupul pentru o plimbare de familie – cu intreaga familie.” Parintilor, nu uitati sa va faceti timp unul pentru celalalt fara copii! Planificati-va “seri in doi” o data pe saptamana cand sa fiti doar voi doi. La urma urmei, “tanarul cuplu” are nevoie de timp doar in doi.


Familiile mixte – Planul perfect
Noi personalitati, obiceiuri si amintiri sunt adaugate la noul camin al familiilor mixte. Totusi, este la fel de esential ca un copil ramane un copil, iar un adult ramane un adult. Copiii au nevoie de un echilibru intre dragoste si disciplina. Acorda copiilor tai vitregi afectiunea “mult necesara”, asa cum o oferi propriilor tai copii (daca faci aceasta sentimentele de dragoste vor creste in timp). Este rolul fiecarui parinte (vitreg ori natural) sa-si indeplineasca responsabilitatea de crestere corespunzatoare a copiilor. Tot asa si copii au responsabilitatea de a-si cinsti parintii (Efeseni 6:2).

Tom si Lori continua sa spuna: “Copiii nu au maturitatea de a intelege dinamica unei noi familii si cat de iubitoare poate fi ea; insa noi ca si adulti - ar trebui. O situatie asemanatoare este atunci cand cuplurile adopta un copil, alegem sa intram prin casatorie intr-o familie cu astfel de copii. Ingrijeste-i, creste-i si accepta-i chiar si atunci cand par sa te respinga. Noi ne rugam mult pentru ei si impreuna cu ei.”

Urmatoarele versete din Biblie pot fi de ajutor in vremurile cand cresterea unei familii mixte pare o sarcina de netrecut. Nu uita ca o casa dezbinata nu poate rezista.

Isaia 66:13: “Cum mangaie pe cineva mama-sa, asa va voi mangaia Eu.”

Efeseni 4:2: “Sa va purtati... cu toata smerenia si blandetea, cu indelunga rabdare; ingaduiti-va unii pe altii in dragoste.”

Efeseni 4:29, 31-32: “Nici un cuvant stricat sa nu va iasa din gura; ci unul bun, pentru zidire, dupa cum e nevoie, ca sa dea har celor ce-l aud. Orice amaraciune, orice iutime, orice manie, orice strigare, orice clevetire si orice fel de rautate sa piara din mijlocul vostru. Dimpotriva, fiti buni unii cu altii, milosi, si iertati-va unul pe altul cum v-a iertat si Dumnezeu pe voi in Cristos

Invata Acum Mai Multe!


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Provocarile vietii

Copiii Parintilor Alcoolici
Abuzul Verbal
Conflictele in Familie
Depasirea Divortului
Familii Mixte
Abuzul in Casatorie
Consiliere Crestina de Cuplu
Femeia Nemaritata
Adoptia Copilului
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Este Biblia Adevarata?
Cine Este Dumnezeu?
Cine Este Isus?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Familii Mixte to My Google!
Add Familii Mixte to My Yahoo!
XML Feed: Familii Mixte
Provocari ale Vietii Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Toate Drepturile Rezervate.