Clicky

Tulburarea de Personalitate Borderline

Tulburarea de Personalitate Borderline

 
Esti aici: Provocari ale Vietii >> Tulburarea de Personalitate Borderline

Tulburarea de Personalitate Borderline – Ce inseamna aceasta?
Tulburarea de Personalitate Borderline (TPB) este o conditie care incepe in frageda copilarie, dar deseori nu se manifesta pana la maturitatea timpurie (cel mai devreme in mijocul anilor 20) “Este o tulburare obisnuita cu o frecventa estimata la in jur de 10-14 din intreaga populatie” – afirma Richard J. Corelli, M.D. of Stanford.

Cauza TPB nu este inteleasa in intregime, insa unii specialisti cred ca ea poate fi rezultatul unui dezechilibru chimic in creier. Aceste elemente chimice (transmitatori de neuroni) ajuta starii de echilibru, cat si influentelor genetice si de mediu. Tulburarea sanatatii mentale este mult mai raspandita printre oameni ai caror membri de familie au si ei TPB. De asemenea, trebuie notat ca oamenii care au dezvoltat aceasta tulburare au suferit o trauma majora in frageda copilarie. Trauma poate fi fizica, sexuala, sau abuz emotional, neglijenta sau detasament stresant si tulburator din partea vreunui parinte.


Tulburarea de Personalitate Borderline – Care sunt simptomele?
Cei care sufera de tulburare de personalitate borderline prezinta simptome de instabilitate emotionala, impulsivitate, imagine de sine clatinata, manie greu controlata, sentimente intense de respingere/abandonare, si foarte des de automutilare. Ei se mai lupta cu sentimente de depresie, tulburari de mancare si/sau substanta de abuz. Bolnavii cu TPB se taie sau se ard frecvent. Multi, in special in primii ani, au ganduri chiunuitoare de suicid sau incercari repetate de a se sinucide.

Comportamentul lor ciudat duce la relatii instabile cu ceilalti. Lucul acesta intensifica sentimentele lor de goliciune, manie, deznadejde si vinovatie. Un bolnav de Borderline poate avea temporar perioade de sentimente de suspiciune fata de altii fara motiv (paranoia). Alte trasaturi intalnite pot fi manifestari de acces de manie si batalii psihice.

Intr-un reportaj de la TPB Central este citat un bolnav de aceasta tulburare, care spunea: “Fiind borderline te simti ca intr-un iad vesnic. Nimic mai putin. Chin, manie, confuzie, rana, niciodata nu stii cum te vei simti de la un minut la altul. Ranit, pentru ca ii ranesti pe cei pe care ii iubesti. Te simti inteles gresit. Analizezi orice. Nimic nu-ti aduce placere. Din cand in cand sunt “prea fericit” si atunci - ingrijorat de aceasta. Atunci ma tratez cu alcool, dar ma ranesc psihic. Apoi ma simt vinovat de ceea ce am facut. Mi-e rusine. Vreau sa mor, dar nu sunt in stare s-o fac fiindca ma simt prea vinovat fata de cei pe care i-am ranit; de aceea ma umplu de manie incat ma tai ca sa dispara toate sentimentele. Stres!”


Tulburare de personalitate borderline: Cum se trateaza?
Tratamentul tulburarii de personalitate borderline poate fi dificil, insa medicamentele pot fi folosite pentru a reduce cateva din simptome. Uneori, combinatia de medicamente ajuta. Cel mai des se prescriu antidepresante si stabilizatori ai comportamentului, Pe langa aceasta, antipsihoticele atipice pot ajuta la reducerea faptelor nechibzuite si impulsive. De observat este ca dupa 10 ani de tratament, doar jumatate din cei diagnosticati nu mai au comportament de TPB.

Majoritatea celor care au aceasta tulburare devin treptat mai stabili emotional, in relatiile lor, la serviciul lor, cand ajung la o varsta intre 30-40 de ani.

Daca crezi ca ai TPB, cauta ajutor emotional si medical. Opreste-te de la autodiagnosticari si cauta in schimb ajutorul specialistilor experimentati in tratarea TPB. Multi oameni au gasit ajutor emotional la un consilier crestin sau lider din biserica locala. Este important de stiut ca Dumnezeu te iubeste si vrea sa te ajute. Psalmul 91:4 spune: “El te va acoperi cu penele Lui, si te vei ascunde sub aripile Lui. Caci scut si pavaza este credinciosia Lui!”

Invata Mai Multe despre Dragostea lui Dumnezeu!

Sursa: BPD Central si Web MD


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Provocarile vietii

Vindecarea unei Inimi Frante
Biruieste Frica
Vinovatia
Depasirea Avortului Spontan
Boala Maniaco-Depresiva
Tulburarea de Personalitate Borderline
Depasirea Depresiei
Valoare de Sine
Calmant Pentru Stres
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Este Biblia Adevarata?
Cine Este Dumnezeu?
Cine Este Isus?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Tulburarea de Personalitate Borderline to My Google!
Add Tulburarea de Personalitate Borderline to My Yahoo!
XML Feed: Tulburarea de Personalitate Borderline
Provocari ale Vietii Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Toate Drepturile Rezervate.