Clicky

Valoare de Sine

Valoare de Sine

 - Imagine de Sine
Esti aici: Provocari ale Vietii >> Valoare de Sine

Valoarea de Sine si Subaprecierea
Adeseori valoarea de sine este bazata pe sentimentele noastre de valoare in termenii abilitatilor noastre, realizarilor, statutului, resurselor financiare sau atributiilor fizice. Acest fel de stima de sine sau valoare de sine, cultiva de multe ori o atitudine aroganta si de independenta. Cand nu reusim sa raspundem criteriului de valoare al societatii, suportam consecinte serioase. Valoarea noastra de sine se depreciaza dramatic. Iluzia de a fi de succes si admirat conduce la deziluzie, deoarece posesiunile si realizarile noastre care odata ne-au alimentat sufletul, esueaza in a ne satisface poftele. Fiecare om experimenteaza nevoi fundamentale: foame, sete, oboseala, etc. Suntem determinati sa satisfacem aceste nevoi prin obtinerea mancarii, apei sau odihnei. Asa ajungem la concluzia gresita ca prin obtinere vom dobandi o stima de sine acceptabila.

Nimic nu scade valoarea de sine atat de rapid ca remuscarea, mania sau frica. Patru ani Kelly a lucrat in vanzari. Daca isi indeplinea norma lunara si bonusurile, valoarea ei de sine crestea odata cu lauda superiorului ei. Ca un barometru, valoarea ei de sine scadea brusc imediat ce primea critici in timpul ciclurilor neproductive.

Intr-o zi Kelly a mers la servici ducand o cutie mare. Una cate una ea punea poze cu familia ei si felicitari de la prieteni, ca si amintiri pozitive. Ea si-a reinnoit valoarea de sine gandindu-se la modalitati in care poate darui ceva personal fiecarui client sau coleg de servici – un cuvant de incurajare, o privire plina de compasiune sau o rugaciune pentru problemele lor. “La inceput, am simtit ceva asemanator esecului cand nu obtineam vanzari si traiam o depreciere de sine. Dar dupa ce m-am dedicat daruirii si nu obtinerii, m-am putut bucura de fiecare moment. Era ca si cum mi-am pierdut capacitatea de a ma plange.”

In Biblie este un exemplu important in legatura cu aceasta. Apostolul Pavel spune: “m-am deprins sa fiu multumit cu starea in care ma gasesc” (Filipeni 4:11-13). Stima de sine este o atitudine de respect si multumire de sine, bazata pe recunoasterea abilitatilor si acceptarea limitelor.


Valoarea de Sine si Ridicarea
Este imposibil sa te lupti singur cu valoarea sau stima de sine. Acel sentiment de fericire pe care il avem cand primim ceva, este un inlocuitor sarac al adevaratei bucurii a daruirii. Urmarirea perfectiunii si aprobarii din partea altora, ne indeparteaza serios de pacea si increderea in sine. Daca ne focalizam atentia pe resursele noastre lumesti, ne vom umfla de mandrie. Isus le aduce aminte apostolilor de adevarata valoare: “Tot asa si voi, dupa ce veti face tot ce vi s-a poruncit, sa ziceti: “suntem niste robi netrebnici; am facut ce eram datori sa facem” (Luca 17:10). O valoare de sine sanatoasa este rezultatul unei schimbari remarcabile a vietii si intelegerii a ceea ce suntem noi in ochii lui Dumnezeu.

Schimbarile au loc in viata fiecaruia dintre noi. Vom experimenta crestere mintala si fizica, experiente personale si situatii sociale schimbatoare care ne vor afecta identitatea. Identitatea este un simt al locului in lume – de care este legata valoarea noastra de sine. Identitatea noastra poate fi usor supra-inaltare cand valoarea de sine este evaluata gresit. Este sanatos sa ne amintim ca, cu cat ne maturizam si imprejurarile se schimba, nu depindem de modul in care ne apreciaza altii. “Dispretuit si parasit de oameni, om al durerii si obisnuit cu suferinta, asa de dispretuit ca iti intorceai fata de la El, si noi nu L-am bagat in seama” (Isaia 53:3). Nici o cantitate de lauda (inaltare) sau condamnare (depreciere) nu ne-ar putea modifica valoarea de sine (Filipeni 2:5-11). Atunci cum putem avea o valoare de sine stabila, care sa ne sustina in viata?


Valoarea de Sine si Cursul de Schimb
Valoarea de sine reala este in intregime interioara. Ea este realizarea adevaratei surse a utilitatii si valorii tale. Imagineaza-ti prezentarea unui obiect pe care il consideri banal, chiar demodat pentru un cumparator interesat. Pe baza examinarii atente, cumparatorul se ofera sa achizitioneze obiectul pentru un pret exagerat. Odata am “scapat de” pianul greoi cu coada pentru copii (pentru un pret corect) doar pentru a descoperi putin mai tarziu ca in total erau doar 30 piane cu corzi suflate cu aur! “Voi ati fost cumparati cu un pret” (1 Corinteni 7:20). Avem nevoie ca stima noastra de sine sa fie bazata pe cinstea pe care Dumnezeu ne-o da (Romani 8:38-39). Cursul de schimb al lui Dumnezeu pentru vietile noastre imperfecte face nemasurata valoarea noastra de sine (Ioan 3:16)!

Invata Mai Multe Despre Darul lui Dumnezeu!


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Provocarile vietii

Stapanirea Geloziei
Procesul de Suparare
Sentimentul de Singuratate
Depasirea Depresiei
Atacuri de Panica
Tulburarea de Personalitate Borderline
Invingerea Depresiei
Descurajare
Valoare de Sine
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Este Biblia Adevarata?
Cine Este Dumnezeu?
Cine Este Isus?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Valoare de Sine to My Google!
Add Valoare de Sine to My Yahoo!
XML Feed: Valoare de Sine
Provocari ale Vietii Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Toate Drepturile Rezervate.