Clicky

Vinovatia

Vinovatia

 - Remuscarea
Esti aici: Provocari ale Vietii >> Vinovatia

Vinovatia – Ce este ea?
Dictionarul defineste cuvantul “vinovatie” ca “un sentiment de responsabilitate sau remuscare pentru o infractiune, crima, lucru rau, etc., indiferent daca este real sau imaginar”. Vinovatia este parte a constiintei umane care imediat ne atrage atentia si ne condamna pentru actiunile si gandurile savarsite. Vinovatia este o trasatura umana inerenta, care ar trebui privita ca un dar. Totusi, multi dintre noi nu o vedem asa si in loc s-o rezolvam, incercam sa o inabusim. Cu toate acestea, vinovatia este acea voce cicalitoare din noi care seamana cu apa care cade continuu pe o piatra. Ea vrea sa ne faca sa intelegem ca exista un standard pe care noi nu l-am atins, dar al cui e standardul?

Vazand vinovatia in lumina ei proprie, intelegem ca ea este o supapa de siguranta pentru viata umana. Vinovatia inseamna ca exista o cale dreapta si gresita in care putem functiona si standarde ale binelui si a ceea ce este de invinovatit. “Gena” de vinovatie este ceva cu care ne-am nascut. Pentru a ilustra acest adevar, trebuie doar sa urmaresti un copil mic.


Vinovatia – O problema bazaitoare
Fiicei mele in varsta de optsprezece luni ii placea sa se catare pe pervazul de la geam in sufragerie. Era vara, si iesind si intrand in casa impreuna cu alti copii, intrau si muste carora le placea imaginea de pe geamul de deasupra pervazului. Fiica mea a fost fascinata de ele si a incercat sa le prinda. Dupa cum iti poti imaginea, nu am fost de acord cu asta si i-am spus “nu” de cateva ori. Oridecateori o gaseam incercand sa prinda muste, o avertizam. Intr-o zi, se pregatea sa prinda o musca tocmai cand intram in camera. A bagat imediat musca in gura. Cand am intrebat-o unde e musca, ea a clatinat din cap. Fata ei era o imagine a vinovatiei si am putut auzi bazaitul mustei in interiorul buzelor ei incretite. Am putut elibera musca doar rugand-o sa-si deschida gurita; musca a zburat afara imediat. Vinovatia este ca acea musca, continua sa bazaie pana o rezolvam.


Vinovatia – Remediul
Exista doua modalitati de rezolvare a vinovatiei, una corecta si alta - gresita. Incercand s-o ascundem, cum a facut fiica mea cu musca, nu vom reusi. Vinovatia este calea prin care Dumnezeu ne spune ca nu am atins standardul Lui. Calea dreapta care ne conduce la eliberarea de vinovatie, este sa ne punem de acord cu standardul lui Dumnezeu. Ce putem face cand avem tot timpul sentimente de vinovatie? Va pot spune doar din experienta mea. Vinovatia m-a adus la recunoasterea ca sunt pacatos (Romani 3:23). De asemenea am inteles ca nu pot face nimic in privinta aceasta cu puterile mele.

Imi puteam elibera mintea spunand ca imi pare rau sau cerand iertare de la cei pe care i-am suparat, dar aceasta nu linistea sentimentele de vinovatie. Atunci cineva mi-a zis de un tratament pentru vinovatie. Cineva mi-a spus ca pot trai fara condamnare. Mi s-a spus ca imi pot aduce sentimentele emotionale in echilibru daca ma incred in Altcineva. Acel Altcineva era DOMNUL Isus Cristos. Atunci mi-am dedicat viata Lui, crezand in El si acceptand darul harului Sau care ma mantuieste.

Acum sunt angajat intr-o relatie cu El, care imi permite sa particip intr-un proces de crestere in credinta. Acum, cand vine din nou vinovatia in gandurile mele, imi verific relatia cu Dumnezeu, iar daca am pacatuit, imi marturisesc pacatul inaintea Lui. Atunci pot umbla in partasie cu Dumnezeu si sentimentele de vinovatie dispar. Faptul ca am o relatie cu Isus nu ma face perfect, fiindca inca mai pacatuiesc. Totusi, fiind credincios, cunosc adevarul care ma elibereaza de condamnarea constiintei vinovate care imi controleaza emotiile. Mai degraba, umblu prin credinta in El si El ma elibereaza de vinovatie. Increderea in Dumnezeu este singurul raspuns real la eliberarea de condamnare si controlul sentimentelor de vinovatie.

Invata Mai Multe Despre Iertare!


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Provocarile vietii

Tulburarea Obsesiv-Compulsiva
Confruntare cu Moartea
Procesul de Suparare
Semnele Depresiei
Biruieste Frica
Tehnica de Control a Maniei
Descurajare
Atacuri de Panica
Avortul in Faza Tarzie
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Este Biblia Adevarata?
Cine Este Dumnezeu?
Cine Este Isus?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Vinovatia to My Google!
Add Vinovatia to My Yahoo!
XML Feed: Vinovatia
Provocari ale Vietii Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Toate Drepturile Rezervate.