Clicky

Възстановяване от съзависимост

Възстановяване от съзависимост

 
Вие сте тук: Предизвикателства на живота >> Възстановяване от съзависимост

Възстановяване от съзависимост – какво говори Библията?
Първата стъпка във възстановяването от съзависимост е да разберете истинската грешна природа на съзависимостта. Като завършите това, ключът към дългосрочното възстановяване е да прегърнете няколко принципа, открити в Библията. Християните са призовани да променят поведението си, следвайки примера на Исус Христос. В Матей 5:37 Исус казва: „Говорът ви да бъде: Да, да; Не, не; а каквото е повече от това, е от лукавия.” Съзависимите трябва да отделят време за отговор на исканията, така че могат да следват тези думи на Исус и да не бъдат принуждавани да отговарят с „Да”, когато всъщност искат да кажат „Не”. Те трябва да се откажат да се опитват да контролират хора или ситуации и да помолят Бог да им даде сили да Му се доверят във всичко. Те трябва да осъзнаят и да признаят, че Бог е в контрол и че Той обича тях и хората около тях много повече отколкото те самите. Трябва да вярват, че Той може да прави чудеса в живота на другите и на тях, когато са в Неговия път.


Възстановяване от съзависимост – да следваш Божиите заповеди
Възстановяването от съзависимост е възможно само когато хората са склонни да направят промени. Съзависимите трябва да следват двете най-велики заповеди: „Да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичкия си ум... Да възлюбиш ближния си, както себе си” (Матей 22:37, 39). Ако искаме да сложим Бог на първо място, ние трябва да сме готови да следваме това, което Той ни заповядва. Някои хора може да се кажат: „Ако искаме да обичаме ближния като себе си, ние трябва първо да се научим какво означава да обичаме себе си.” Въпреки това, Исус ни казва да сме любящи към другите така, както всички ние обичайно сме към себе си. „Защото никой никога не е намразил своето тяло, но го храни и се грижи за него” (Ефесяни 5:29).

Съзависимите първо трябва да осъзнаят Божията любов към тях. Те трябва да разберат, че служат на хората на ЕДИН. Те трябва да обуздаят желанието си да „спасяват” хората от собствената си (измамна) нужда да бъдат обичани или нужни. Те трябва да се научат как да отказват да поемат отговорност за ситуации, за които други хора са отговорни и да се научат да търсят и разчитат на Бог да възрастява другите чрез техните си изпитания. Съзависимите могат да се научат да помагат на хората от сърце на слуга, без желание за нещо в замяна. Когато се научат да приемат грешките, неуспехите и недостатъците на другите хора, те могат да се въздържат да дават съвети или да се опитват да поправят другите, освен ако не са помолени за помощ.


Възстановяване от съзависимост – да намериш Божия баланс
Възстановяването от съзависимост изисква съзависимите да сложат Бог на първо място, да вярват на Словото Му, да направят сериозен избор, да намерят баланс в графиците си и да направят семейните отношения приоритет. Когато прекарват време първо с Бога всеки ден, Той може да увеличава времето им и да ги води през деня с мир и сила. Съзависимите трябва да се научат да не провалят живота си, позволявайки на хора, събития или разсейвания да ги държат далеч от ежедневна връзка с Бога. Те могат да бъдат преобразени чрез обновяване на ума си (Римляни 12:1-3), запаметявайки Божието Слово, да имат общение с други вярващи и да общуват с Бог във всеки един момент.

Продължете сега!


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Възстановяване

Алкохолна зависимост
Работохолик
Козависимост
Възстановяване от съзависимост
Пристрастяване към храна
Как да извърша самоубийство
Помощ при злоупотреба като дете
Справяне със загуба на работа
Анорексия и Булимия
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Предизвикателства на живота
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Възстановяване от съзависимост to My Google!
Add Възстановяване от съзависимост to My Yahoo!
XML Feed: Възстановяване от съзависимост
Предизвикателства на живота Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Всички права запазени.