Clicky

Козависимост

Козависимост

 - Проблемът
Вие сте тук: Предизвикателства на живота >> Козависимост

Козависимост – какво представлява?
Козависимост е, когато едно лице има силно желание да контролира хората около себе си, включително съпрузи, деца или колеги. Козависимите вярват, че са някак си по-способни от другите, които се нуждаят от тяхното ръководство и предложения, за да изпълнят задачите, за които са отговорни. Те състрадават на хората, които могат да са наранени и да чувстват, че те трябва да им помогнат. Козависимите хора дават своето време, емоции, финанси и други ресурси Те много трудно казват „не” на всички искания, отправени към тях.


Козависимост – въпрос на контрол
Козависимостта, за останалите, не се изразява в желание за контрол, но вместо това, в необходимостта да бъдат контролирани. Тъй като е почти невъзможно за козависимите да отказват на хората, те могат да се окажат жертвите във физически и емоционално злоупотребяващи взаимоотношения. Те вярват, че ако могат да бъдат достатъчно добри, или достатъчно любвеобилни, могат да променят поведението на другия човек. Понякога се обвиняват за злоупотребяващо поведение: „Само ако не бях забравила да измия чиниите, той нямаше да ме удари.”

Козависимостта причинява вътрешни борби с мненията на другите. Козависимите могат да вземат решения въз основа на това какво смятат, че другите хора искат от тях да направят. Макар да вярват, че мотива им за помощ на хората е състрадание, в действителност го правят, защото искат любов или одобрение. Те може да започнат да разпознават истинския характер на поведението си, когато са наранени или ядосани на хората, на които са помогнали и те не се отвърнали със същото количество помощ, любов или признателност, когато самите те са в нужда. Имат затруднение в разбирането, че вместо да помагат на другите хора, осигурявайки неща, от които се нуждаят, те могат в действителност да ги нараняват, създавайки взаимоотношения на зависимост.

Козависимостта също може да причини борби в областта на управление на времето. Козависимите може да чувстват, че никога нямат достатъчно време, за да изпълнят всичките си ангажименти, тъй като са поели твърде много. Най-важните ангажименти и взаимоотношения често са пренебрегвани, защото са твърде заети да помагат на други хора, участвайки в многобройни дейности, препускайки от едно събитие на друго през цялата седмица. Това също е свързано с тяхната неспособност да казват „не”, когато ги помолят за нещо, да присъстват на събитие или да помогнат на приятел. Идеята за несвършване на нещо, непомагане или непосещаване е немислима. Те могат да смятат, че не са отговорни, не са добър приятел или не са добър човек, ако откажат някое искане. Въпреки това, много от тези ситуации и отношения ги оставят с чувство на нараняване, яд или обида.


Козависимостта – въпросите

  • Откривате ли, че вземате решения въз основа на мненията на други хора?
  • Важно ли е за вас хората да ви харесват и да искат да ви бъдат приятели?
  • Имате ли силно желание да помагате на другите, но дълбоко в себе си знаете, че го правите, за да ви харесат или обичат?
  • Изглежда ли че забелязвате проблемите на всички и имате ли нужда да им кажете какво мислите, че трябва да направят за решаването им?
  • Чувствате ли се обезпокоени, ядосани или разстроени, когато хората не правят нещата, които искате да направят, или ги правят не по начина, по който вие искате?
  • Оказвате ли се в отношения, в които вие само давате, а другия човек само получава?
  • Участвате ли в дейности, които изискват цялото ви време и енергия и пренебрегвате ли семейството си или себе си?

Продължете да четете сега!


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Възстановяване

Възстановяване от съзависимост
Пристрастяване към храна
Анорексия и Булимия
Алкохолна зависимост
Работохолик
Наркомания
Помощ при злоупотреба като дете
Справяне със загуба на работа
Терапия чрез хипноза
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Предизвикателства на живота
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Козависимост to My Google!
Add Козависимост to My Yahoo!
XML Feed: Козависимост
Предизвикателства на живота Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Всички права запазени.