Clicky

Справяне с безпокойството

Справяне с безпокойството

 
Вие сте тук: Предизвикателства на живота >> Справяне с безпокойството

Справяне с безпокойството – реагиране на стреса
Справянето с безпокойството започва с осъзнаването на отговора на тялото към стреса. Тялото претърпява три етапа на стрес. Тези фази са както следва: Борба или Бягство: По време на този етап, тялото възприема надвисналата опасност. Вълна енергия връхлита тялото, позволявайки на човека да се бори със заплахата или да избяга от наближилата опасност. Противодействие: Този етап настъпва, когато опасността остава след периода на борба или бягство. Тялото отделя няколко хормона, за да се мобилизира организма по време на дългосрочния стрес. Изтощение: Ако тялото успешно приключи първите два етапа, то ще влезе в трета фаза, изтощение. Това е времето, когато умореното тяло се самовъзстановява.


Справяне с безпокойството - Кога стресът става проблем?
Справянето с безпокойството е необходимост в нашия модерен свят на бързи обороти. Натоварени графици, засилени от задръствания, финансови проблеми и трудности във взаимоотношенията, държат много хора в хронични състояния на стрес.

Стресът се превръща в проблем, когато човек изпитва чувство на продължителна опасност. По време на етапите на борба или бягство и противодействие, тялото произвежда много полезни хормони. Въпреки това, прекалено големи количества от тези същите вещества могат да причинят вредни ефекти върху тялото. Така например, адреналинът помага в производството на енергия по време на периоди на стрес. Продължителната употреба на адреналин от организма, обаче, води до отслабване на сърцето. Кортизолът и вазопрезинът, и двата освободени по време на етапа на противодействие, повишават кръвното налягане и нивата на кръвната захар и могат да стеснят стените на артериите чрез увеличаване на кръвните тромбоцити.

По време на продължителен стрес, тялото рядко има време да се самовъзстанови. Тялото остава в цикъл на борба, бягство и съпротива, с малко или никакво време за почивка. Това се отразява на цикъла на сън на тялото, увеличавайки само умората на организма и намалявайки пълното възстановяване.


Справяне с безпокойството – симптоми
Справянето с безпокойството започва с осъзнаване на симптомите на свръх стрес. Тези симптоми включват: изтощение, проблеми със съня, упорито главоболие, постоянна тревожност, тъмни кръгове под очите, разстройство на червата, понижена имунна функция, раздразнителност или гневни изблици, липса на концентрация и така нататък.

Ако мислите, че изпитвате симптомите на тревожност, се прегледайте при вашия лекар. Той или тя може да диагностицира тревожността чрез оценка на вашата медицинска и лична история. Справянето с безпокойството е по-лесно, когато имате помощ.


Справяне с безпокойството – стъпки към живот, освободен от грижи
Справянето с безпокойството предполага, че човека активно се ангажира в позитивни промени. Има стъпки, които можете да предприемете, за да придобиете сигурност в един тревожен свят.

Справянето със стреса и безпокойството включва следните стъпки:

  • Смейте се: Не вземайте живота си толкова насериозно. Чувството за хумор помага за преодоляване на тревоги, разсейвайки ума. Смехът може също така да произведе ендорфини, които помагат за облекчаване на болката и дават чувство на спокойствие и радост. Кажете шега, гледайте комедия и се смейте, когато бедствието удря. Вие ще се чувствате по-добре с усмивка на лицето си.

  • Правете планове: Безпокойството не решава нищо. То не може да промени ситуации или последствия. Единственият начин, по който идва промяна, е чрез действие. Вместо да се притеснявате, дайте си възможност като действате за промяна. Тревожите се за пари? Създавайте и прилагайте бюджет или търсете професионален финансов съветник. Производителността създава атмосфера на положителна промяна, която притеснението не може да постигне, и прави преодоляването на безпокойството възможно.

  • Билки: Има някои билки, които можете да използвате, за да облекчите чувствата на стрес. Сред тях изпъква кава. Кава позволява на тялото да се отпусне физически и психически. Хора с проблеми с черния дроб или болест на Паркинсон не трябва да използват кава. Адаптогенни билки, като например женшен и млечни бодили са добри билки. Адаптогените, или тонизаторите на нервите, подпомагат укрепването на организма към стреса. Както винаги, следвайте указанията на бутилката и говорете с вашия лекар преди началото на каквато и да е терапия с билки.

Потърсете професионална помощ: Един човек, с когото можете да обсъдите вашите притеснения, може да помогне за намаляване на безпокойството. Един добър съветник ще ви изслуша внимателно, давайки ви възможност да откриете основните си притеснения. Заедно вие можете да създадете продуктивни средства за справяне със стреса, така че да можете да се излекувате емоционално и физически.

Прочетете Справяне с безпокойството Страница 2

Материалът е цитат от Лекуване на безпокойството с билки от Харолд Х. Блумфилд


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Предизвикателства на живота

Обсесивно-компулсивно разстройство
Статистика за спонтанните аборти
Справяне със смъртта
Справяне с депресията
Пристъпи на паника
Справяне с депресия
Признаци на депресия
Справяне със спонтанен аборт
Маниакална депресия
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Справяне с безпокойството to My Google!
Add Справяне с безпокойството to My Yahoo!
XML Feed: Справяне с безпокойството
Предизвикателства на живота Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Всички права запазени.