Clicky

Пристрастяване към храна

Пристрастяване към храна

 - Мания за храна
Вие сте тук: Предизвикателства на живота >> Пристрастяване към храна

Пристрастяване към храна – пристрастени ли сте към храната?
Хранителната зависимост е съвременен термин, използван за описване на патологично разстройство; натрапчива, прекомерна жажда за консумация на храна. Това състояние не е само изразено чрез необичаен прием на храна, но приема и жаждата за храни, които са сами по себе си, вредни за индивида. Докато обществото и медицинската общност с готовност за схванали алкохолизма и злоупотребата с наркотици, чак през последните години се появи еднакво приемане на факта, че хората могат да бъдат пристрастени към храна по същия начин. Когато някое вещество е взето в тялото, независимо от своя потенциал за повреда или повече от нужното, с това вещество се казва, че се злоупотребява. Лица, които злоупотребяват с вещества по такъв начин, са зависими; тези хора стават физиологически и психически зависими от определени вещества, в този случай храна.

Човек трябва само да си зададе няколко ключови въпроси, за да определи неговата или нейната пристрастеност:

  • Ядете ли, когато не сте гладни или когато се чувствате отпаднали или депресирани?
  • Ядете ли тайно или ядете ли по различен начин пред другите, отколкото, когато сте сами?
  • Консумирате ли прекалени количества храна и освобождавате ли се по-късно с повръщане или лаксативи, за да се отървете от излишъка?
  • Има ли храни, които са вредни за вас, но вие все пак ги ядете?
  • Чувствате ли се виновни след ядене?
Ако можете да отговорите с ДА на някой от тези въпроси, тогава вие много вероятно сте пристрастени към храна.


Пристрастяване към храна – причини и прояви
Много хора имат това, което може да се нарече „хранителни алергии”. Това са дразнещи храни, които, когато се погълнат, предизвикват негативни симптоми и промени в тялото, но в същото време провокират апетита. Човек, който например е диабетик, може да се „разболее” от приема на захар, но ще продължи да я желае и да я яде в излишък, с нежелани ефекти. Изследванията също продължават по отношение на някои протеини в млякото и пшеницата, които при поглъщане произвеждат подобен ефект като при наркотик. Тези химикали имитират естествените за организма болкоуспокояващи, ендорфини и затова са били наречени „екзорфини”. Индивидите, които могат да страдат от депресия, ниско самочувствие или самота, ще намерят радост, когато погълнат големи количества храна или определени храни, като например сол или шоколад. Бързото развеселяване отваря врата на болното усещане или вината, което води до повече депресия. Тъй като пристрастеният е извън контрол, той или тя ще се обърнат отново към същите хранителни навици в съзнателно или несъзнателно усилие да се почувстват по-добре.

Зависимите от храна са от всяка възраст, раса, пол и групи. Те са с наднормено тегло, с поднормено тегло, а някои са с нормално тегло. Те са свързани с манията си за храна. Тези затлъстели хора страдат от унижение поради наднорменото си тегло, те могат да бъдат апатични и заседнали, неможещи да се придвижват свободно. Човекът с поднормено тегло може да бъде булимик; въпреки, че яде без да може да спре, той толкова се страхува да стане с наднормено тегло, че предизвиква повръщане, взема лаксативи или маниакално се упражнява, за да предотврати увеличаване на теглото. Те също могат да редуват периоди на анорексия, въздържайки се от храна, за да контролират своето тегло. Лицето с нормално тегло, въпреки че изглежда нормално, може да бъде обсебено от храна, постоянно мислейки за това какво да яде или колко тежи. Целият обект на храна е нещастие за тях, те трескаво броят калории, хранейки се без наслада.


Пристрастяване към храна – има ли надежда за възстановяване?
Хранителната зависимост е сериозно състояние, с много неблагоприятни последици за здравето. Затлъстяване, психични разстройства, диабет и стомашни аномалии са само няколко от тях.

Първата стъпка към възстановяване, разбира се, е осъзнаването и приемането на проблема.Медицински, лицата трябва да определят кои храни – дразнители – предизвикват алергични симптоми и глад.

Няма лесен начин за борба с пристрастяването към храна, изисква се пълна дисциплина в промяната на хранителните навици и начина на живот. Необходима е програма упражнения, която да се прилага заедно с изисквани промени в диетата. Амбициозните опити да промените хранителните навици рязко или да свалите тегло бързо рядко имат дългосрочен успех.

Физиологичната и психологическата зависимост от храна най-лесно може да се преодолее, когато човекът признае, че е безсилен да се бори сам. Той трябва да погледне към Бога, Който единствен е в състояние да предостави помощ и изцеление в тази и всички сфери на човешката безпомощност. „Защото Аз съм Господ, Който ви изцелявам” (Изход 15:26б). Бог е толкова загрижен за нашето физическо състояние, колкото е и за нашата духовна връзка с Него. Когато един човек Го търси, той ще намери здраве и изцеление и възстановяване. „Възлюбений, молитствувам да благоуспяваш и да си здрав във всичко, както благоуспява душата ти. " (3 Йоан 2).

Намерете постоянна помощ!


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Възстановяване

Пристрастяване към храна
Работохолик
Наркомания
Възстановяване от съзависимост
Как да извърша самоубийство
Козависимост
Справяне със загуба на работа
Преживели сексуална злоупотреба
Алкохолна зависимост
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Предизвикателства на живота
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Пристрастяване към храна to My Google!
Add Пристрастяване към храна to My Yahoo!
XML Feed: Пристрастяване към храна
Предизвикателства на живота Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Всички права запазени.