Clicky

Процесът на скърбене

Процесът на скърбене

 - Спокойствие и недежда
Вие сте тук: Предизвикателства на живота >> Процесът на скърбене

Процесът на скърбене – Разбиране на скръбта
Тъгата е естествен процес, който преживяваме след претърпяване на значителна загуба. Макар скръбта да е трудна и болезнена, тя не трябва да ни спира. Ние можем да се научим да бъдем търпеливи към себе си и към другите по време на периоди на скръб, разбирайки през какво минаваме.

Какво трябва да очаквате, когато се справяте с тъгата? Как да реагирате? Чувствате ли се напрегнати? Не забравяйте, че плача е здравословно освобождавано на напрежението. „Стискането на зъби” е не само трудно, но то потиска чувствата ви, често забутвайки ги далеч, само за да изригнат по-късно и по начин, който не очаквате. Вие също може да преминете през загуба на апетит, безсъние, липса на концентрация и умора. Алкохолът и наркотиците са само маска и забавят процеса на скърбене, затова внимавайте да ги избягвате по време на този период. Също така е разумно да не взимате големи решения и да не поемате нови отговорности, докато вашата скръб не стихне.

Много хора изпитват калейдоскоп от реакции по време на процеса на скръбта. Ако болката ви е особено силна, вие може дори да загубите интерес към самия живот. С цел да се предпазите от дълъг период на депресия, в резултат на скръб, жизненоважно е да откриете цел и надежда извън вас. С времето, вашето чувство за цел ще се възвърне, когато болката стане по-слаба.

Вие също може да изпитате вина и да откриете, че си задавате въпроса „ами ако”. Научаването на това да прощавате на себе си и на другите е важен фактор за преодоляване на този мисловен цикъл. Гневът трябва да бъде изразен и споделен по здравословен и подходящ начин.

Когато се справяте с мъката, повишената уязвимост е неизбежна. Вие ще откриете, че скръбта променя почти всяка фаза на живота, включително и социалната структура. Скръбта преопределя миналото – но, преминавайки, тя може да отвори врати към бъдещето.


Процесът на скърбене - Приятелите и семейството
Важно е да знаете, че процеса на вашата скръб може да бъде неудобен за вашите приятели и семейство. Несигурни в това как да облекчат болката ви и да ви предразположат, те често не знаят какво да кажат. Ако можете, им покажете, че е добре да говорите за вашата загуба, така че те ще знаят как се чувствате. Ако има деца около вас през това време, уверявайте ги често и изразявайте любовта си към тях.


Процесът на скърбене - практическо обучение
Обмислете следните идеи за управление на процеса на скърбене:

  • Обгърнете се с нежност. Вашето тяло и душа се нуждаят от възстановяване.
  • Приемайте помощ, когато ви предлагат и търсете помощ, ако някой проблем не е решен.
  • Дайте почивка на тялото си. Когато е възможно, си лягайте рано.
  • Събирайте се с приятели и срещайте нови хора. Фокусирането върху другите ще ви помогне да се справите с болката. Празниците и специалните случаи са трудни, затова се опрете на семейството и приятелите си за подкрепа.
  • Бъдете търпеливи. Ако се чувствате депресирани за известно време, няма проблем.
  • Търсете успокояващи дейности. Научете се да изразявате чувствата си, да говорите, пишете, пеете, упражнявате и плачете. Научете повече за възстановяването от мъката; по-доброто разбиране ни помага да се справим.
  • Доброто храненето е от значение. Избягвайте нездравословната храна.


Процесът на скърбене - Има надежда и бъдеще
В процеса на скърбене в началото е трудно, но с течение на времето ние ще започнем отново да търсим причини да се надяваме. Надеждата, основана на абсолюти и вечно бъдеще, предлага една спокойна и мотивираща перспектива. В Псалмите ни се казва, „Ако не бях повярвал, че ще видя благостите Господни в земята на живите - бих премалнял.”

Бог ни обещава освежаване и надежда, първо чрез спасение в Господ Исус Христос, Който умря за нашите грехове и възкръсна отново, за да ни даде на всички бъдеще в небето. Ако ние вярваме в Исус Христос, ние не само имаме бъдеще тук на земята, но ние имаме бъдеще в небето с Него. Йоан 3:36а „Който вярва в Сина има вечен живот; а който не слуша Сина няма да види живот”.

Когато ние вярваме в Исус Христос, мъката скоро се превръща в надежда. Не след дълго, ние ще поздравяваме всеки ден отново с предвкусване и нетърпеливо очакване на нашето бъдеще с Него. Йоан 10:28 казва, „И Аз им давам вечен живот; и те никога няма да загинат, и никой няма да ги грабне от ръката Ми.”

Вярвате ли в това? Тогава вие няма да скърбите (тъжите) като тези, които нямат надежда (1 Солунци 4:13б).

Продължете да четете


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Предизвикателства на живота

Справяне с депресия
Справяне със смъртта
Справяне с безпокойството
Справяне със спонтанен аборт
Техники за управление на гнева
Справяне с депресията
Статистика за спонтанните аборти
Пристъпи на паника
Преодоляване на страха
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Процесът на скърбене to My Google!
Add Процесът на скърбене to My Yahoo!
XML Feed: Процесът на скърбене
Предизвикателства на живота Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Всички права запазени.