Clicky

Маниакална депресия

Маниакална депресия

 - Възходи и спадове
Вие сте тук: Предизвикателства на живота >> Маниакална депресия

Маниакална депресия – какво означава това?
Маниакалната депресия се свързва с промени в настроението от прекалено "високо" (маниакално) до прекомерно "ниско" (депресия). Друго название на маниакално-депресивното заболяване е биполярно разстройство. То се свързва с промени в настроението между "полюси" на мания (височини) и депресия (спадове). Биполярното разстройство е заболяване на мозъка, което причинява необичайни промени в настроението на човек, енергията, както и способността му да работи.

Маниакално-депресивното заболяване или биполярно разстройство засяга и мъже и жени. Въпреки че може да започне на всяка възраст, то обикновено започва в края на юношеството. Биполярното разстройство е установено сред хора от всички възрасти, раси, етнически групи и социални класи. То най-вероятно има генетична връзка и е склонно към предаване в поколенията. За съжаление, в допълнение към живота на засегнатия, това заболяване също разрушава живота на хората, които се грижат за него и тези в непосредствения семеен кръг.


Маниакална депресия – как се диагностицира?
Симптомите на маниакално-депресивно заболяване или биполярно разстройство се класифицират според маниакалните или според депресивните етапи. Маниакално депресивните състояния се диагностицират като:

  • Маниакален етап: Маниакалният етап се диагностицира ако повдигнатото настроение настъпва с 3 или повече от другите симптоми през по-голямата част от деня, почти всеки ден или за 1 седмица или повече. Ако настроението е раздразнително, трябва да са налице и 4 допълнителни симптома.

  • Депресивен етап: Депресивният етап се диагностицира ако 5 или повече от тези симптоми продължат през по-голямата част от деня, почти всеки ден или за период от 2 седмици или повече.

  • Смесен биполярен етап: При някои хора, обаче, симптомите на мания и депресия може да се появят заедно в смесено биполярно състояние. Един човек може да има много тъжно, безнадеждно настроение, докато се чувства пълен с енергия в същото време.


Маниакална депресия – какви са вариантите за лечение?
Познавайте вашите лични реакции: маниакално-депресивното заболяване е повтарящ се модел и е необходимо непрекъснато лечение. Редовният и достатъчен сън е от първостепенно значение при лечението на биполярното разстройство. Познаването на личните реакции относно моделите на сън и събитията в живота помагат за правилното лечение на заболяването.

Лечение: психиатрите обикновено предписват лекарства, известни като "стабилизатори на настроението " например, литий или валпроат. Ако е необходимо се използват антидепресанти, за да се балансират възходите и спадовете на болестта.

Наблюдавайте функционирането на вашата щитовидна жлеза: Хората с биполярно разстройство често имат анормална функция на щитовидната жлеза. Щитовидните нива трябва да се наблюдават внимателно, защото те засягат нивата на настроение и енергия.

Научете се да ограничавате рецидивите: За човек с маниакално-депресивно заболяване, разбирането на болестта и обучението за ограничаване на рецидивите, е от жизненоважно значение за успешно лечение. Това се отнася както за човека, който има това заболяване, така и за членовете на семейството, които често търсят лечение.


Маниакална депресия – има ли надежда?
Не е рядко явление за болния и членовете на семейството му да имат чувство на тъга и непълнота относно диагнозата маниакално-депресивно заболяване, дори имайки внимателно изследвани възможности за лечение.

Библията казва в 2 Тимотей 1:7, "Бог ни е дал ни дух не на страх, а на сила, сила, любов и себевладение." Тези, които са повярвали в Исус за спасение, стават деца на Бог и Бог им дава Неговият дух на сила, любов и себевладение. Никой не трябва да преминава през това сам. Въпреки диагнозата маниакално-депресивно заболяване, ако имате лично взаимоотношение с Бог чрез Исус Христос, Неговия Син, и разчитате на Него за напътствие и посока, ще имате силата да живеете пълноценен живот .

Прочетете една лична история за справяне с депресията!

Източник: Национален институт за ментално здраве: www.nimh.nih.gov/publicat/bipolar.cfm.


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Предизвикателства на живота

Статистика за спонтанните аборти
Признаци на депресия
Справяне с депресията
Техники за управление на гнева
Преодоляване на завистта
Постабортен синдром
Справяне с депресия
Пристъпи на паника
Справяне със спонтанен аборт
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Маниакална депресия to My Google!
Add Маниакална депресия to My Yahoo!
XML Feed: Маниакална депресия
Предизвикателства на живота Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Всички права запазени.