Clicky

Пристрастеност към мастурбация

Пристрастеност към мастурбация

 
Вие сте тук: Предизвикателства на живота >> Пристрастеност към мастурбация

Пристрастеност към мастурбация – какво представлява?
Пристрастеност към мастурбация е, просто казано, натрапчивата нужда да мастурбираш. Необходимостта става толкова огромна, че пристрастения няма силата да не го прави. Това непреодолимо желание е в основата на повечето форми на сексуално пристрастяване. Необходимостта да гледате порнография обикновено е предвестник на мастурбацията. По-напредналите форми на сексуално пристрастяване, като многобройни връзки, секс с проститутки или други незаконни дейности, обикновено водят началото си от мастурбацията. Пристрастеността към мастурбация е посочена като „процесно” пристрастяване, за разлика от зависимостта от вещества като алкохол или наркотици. В процесното пристрастяване еуфоричното чувство, или възбудата, идва от химични вещества, освобождавани в мозъка, а не от външен източник. Тъй като умът свиква с освобождаването на тези химикали, той търси продължителни източници на тази възбуда.

На повърхността мастурбацията изглежда безобидна. В края на краищата, това е просто секс със самия себе си. Но има повече за мастурбацията, отколкото се вижда с око. Тъй като ние сме същества от три части – тяло, душа и дух – мастурбацията ни засяга физически, емоционално и духовно. Преди да навлезем в отрицателните последици от мастурбацията, позволете ми да ви уверя, че това е реално и съм го изпитал в собствения си живот.


Пристрастеност към мастурбация – физически аспекти
Както бе споменато по-горе, „възбудата” от пристрастеността към мастурбация идва от изпускането на химични вещества, които се отделят в мозъка по време на оргазъм. Тъй като мозъкът започва да жадува за тази „възбуда”, пристрастеният се научава да достига оргазъм по-бързо и по-често. В допълнение, той свиква с чувството на мастурбация, понякога до момента, в който „нормалната” сексуална активност не е задоволителна. Уди Алън казва в един от филмите си: „Аз съм добър в секса, практикувам много, когато съм сам.” Макар че може да намерите това за смешно, тук се подчертава физическия проблем с мастурбацията. Чрез практикуването на мастурбация, пристрастеният става задоволен в кратка, интензивна дейност с бърз оргазъм. За съжаление, това не е много задоволително за партньора в сексуална връзка.


Пристрастеност към мастурбация – емоционални/духовни аспекти
Мастурбацията, по своята същност, е егоистичен акт. Тъй като вие правите секс със себе си, няма нужда да задоволявате никого. Емоционалният характер клони да следва същия курс. Тъй като секса става малко повече от друг начин да отговорите на вашите собствени физически нужди, тенденцията е да се пренебрегват също и емоционалните нужди на вашия партньор. Тя става нищо повече от един обект за вашата сексуална задоволеност. В собствения ми брак това доведе до точката, в която не се нуждаех от жена си физически или емоционално, така че започнах да се затварям напълно от нея. Това доведе до раздяла и развод след 13-годишен брак.

Много хора бързат да отбележат, че мастурбацията не е изрично спомената в Библията, така че не всичко, свързано с нея, е погрешно. Някои биха посочили историята на Онан в Битие 38:8-10 като пример, че мастурбацията се осъжда в Библията. Въпреки това, в контекста може да се твърди, че нечестието на Онан произтича от отказа му да снабди своя починал брат с наследник. Радикалното изявление на Исус в Матей 5:28 показва грешния характер на мастурбацията: „Но аз ви казвам, че всеки, който гледа жена, за да я пожелае, вече е прелюбодействувал в сърцето си.” Тъй като мастурбацията е почти винаги придружена от похотливи мисли, от думите на Исус излиза, че е същата като прелюбодеянието, което безспорно е грях.


Пристрастеност към мастурбация – как да разбера дали съм пристрастен?
Най-лесният начин да разберете дали сте пристрастени към мастурбация би бил да спрете. Опитайте се да се въздържате от мастурбация или всяка друга форма на секс извън брака, в продължение на 30 дни. Ако сте в състояние да преживеете толкова дълго, без да мастурбирате при първия си опит, най-вероятно не сте пристрастени. Все пак може да искате да се откажете напълно в името на отношенията си. Ако, като мен, откриете, че сте в състояние трудно да преживеете повече от два или три дни, изглежда имате проблем с пристрастяване. Тъй като мастурбацията засяга тялото, душата и духа; възстановяването трябва да се извършва и в трите области. Физическото възстановяване включва въздържание. Ние вече споменахме по-горе, че това е трудно или невъзможно нещо, което да направите сами. Така че ние се нуждаем от емоционална подкрепа, която може да дойде само от молбата към други хора за отговорност пред тях. Това може да включва консултации с християнски съветник с опит в проблеми със сексуално пристрастяване или да се присъедините към онлайн група за сексуални грехове. Това може да е плашеща стъпка, тъй като тенденцията при пристрастяването към мастурбация е тя да бъде таен грях и има чувство за срам в признаването на тази борба. И това чувство на срам може да ни пречи да поискаме прошка от Онзи, който я дава свободно. Но това духовно изцеление и подновяване е важна част от процеса на възстановяване.

Продължете да четете


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Възстановяване

Помощ при злоупотреба като дете
Пристрастяване към порно
Преживели сексуална злоупотреба
Лечение на сексуална пристратеност
Мразя живота си
Преживели изнасилване
Пристрастеност към мастурбация
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Предизвикателства на живота
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Пристрастеност към мастурбация to My Google!
Add Пристрастеност към мастурбация to My Yahoo!
XML Feed: Пристрастеност към мастурбация
Предизвикателства на живота Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Всички права запазени.