Clicky

Панкреатит

Панкреатит

 - Болезнени пристъпи
Вие сте тук: Предизвикателства на живота >> Панкреатит

Панкреатит: Какво представлява?
Панкреатитът се получава, когато панкреаса, голямата жлеза разположена зад стомаха, се възпалява. Тази жлеза служи на тялото по два важни начина. Първо, тя произвежда инсулин и глюкагон, два хормона, които регулират въглехидратната обмяна. По този начин панкреаса работи, за да помогне да се нормализират нивата на кръвна захар в организма. Второ, не само, че панкреаса отделя хормони, той също произвежда храносмилателни ензими. Ензим е вещество, което ускорява биохимичните реакции. Храносмилателните ензими, тогава, помагат в храносмилането чрез увеличаване на скоростта, с която тялото разгражда храната. Когато се получи панкреатит, това до голяма степен се дължи на атакуването на храносмилателни ензими, повреждайки панкреаса, който преди това ги е произвел.


Панкреатит: остър или хроничен?
Панкреатитът варира по тежест. Въпреки че изявените симптоми могат да бъдат подобни, въздействието върху организма крайно се различава. То се представя по два начина:

Остър панкреатит. Възпаление, което обикновено продължава няколко дни и завършва, най-често, с пълно възстановяване. Продължителните остри пристъпи могат да доведат до хронично състояние.

Хроничен панкреатит. Настъпва, когато възпаление на панкреаса е тежко или повтарящо се. Хроничните случаи са много по-сериозни, отколкото острите, защото те сигнализират за трайно увреждане на панкреаса и може да създадат допълнителни усложнения като диабет и витаминен недостиг. В12, витамин от съществено значение за образуването на червени кръвни клетки, здравето на нервите и обмяната на мазнини и въглехидрати, може да достигне до опасно ниски нива с такива недостиги.


Панкреатит: симптоми & възможни причини
Панкреатитът проявява следните симптоми:

  • Силна болка в горната част на коремната област (при остър панкреатит болката започва внезапно; при хроничен панкреатит болката обикновено е постоянна).
  • Гадене и повръщане.
  • Подут и болезнен корем.
  • Дехидратация.
  • Ниско кръвно налягане, което може да доведе до припадък.
  • В случай на хроничен панкреатит, изпражненията може да станат жълти и с лоша миризма.
Панкреатитът най-често се причинява от камъни в жлъчката, заседнали в тръбите на панкреаса или злоупотреба с алкохол. Според статистиките, девет от десет случая на хроничен панкреатит се появяват поради алкохолизъм. Панкреатитът може да бъде предизвикан и от някои лекарства (ацетаминофен, сулфонамиди или тиазид и фуроземид диуретици, например); от тежко нараняване на корема, като удар или операция; от вирусни инфекции, като заушка или хепатит или от генетични аномалии на каналите на панкреаса.


Панкреатит: медицинска интервенция & предложени добавки
Панкреатитът, по време на остър пристъп, обикновено е последван от пълно възстановяване. Въпреки това, по време на пристъп, пациентът може да получи болкоуспокояващи и течности интравенозно. Важно е да се въздържа от храна по време на острите моменти, тъй като яденето увеличава количеството на храносмилателни ензими, които панкреаса ще произведе. Неяденето предоставя време на панкреаса да намали скоростта и да започне лечение.

Панкреатитът може също така да е сигнал за необходимост от операция. Ако, например, камъните в жлъчката не се изкарат от организма по естествен път, лекарят ще използва ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография за отстраняването им. Обикновено, хирургичното отстраняване на жлъчния мехур е задължително. Панкреатитът, особено при хронични случаи, е добър показател за злоупотреба с алкохол. Затова е препоръчително пиенето на алкохол да се преустанови за постоянно. Продължителното пиене може да доведе до необратими щети, включително и засягане и спад в производството на ензими и хормони.

Панкреатитът, влияейки върху скоростта, с която се секретира инсулин, води до проблеми в нивата на кръвната захар в организма, защото, без правилните нива инсулин, тялото не може да обменя въглехидратите адекватно. Препоръчва се Хром Пиколинат като важен минерал в стабилизирането и поддържането на подходящи нива на кръвната захар. Панкреатинът и протеолитичните ензими (ензими, които помагат в разграждането на протеините) са също от полза, тъй като работят за намаляване на възпалението и помагат в храносмилането. И накрая, допълнение от суров панкреас осигурява помощ на възпалената жлеза, като неутрализира атаката на организма срещу панкреаса, като му дава време да се лекува правилно. Както при всички добавки, следвайте указанията на етикета на бутилката.

Панкреатитът може да доведе до по-нататъшни проблеми. Заедно с диабет и хранителен недостиг, той може да доведе до развитие на рак на панкреаса. Ракът на панкреаса има висок процент на смъртност, всеки четвърти от смъртните случаи от рак в Съединените щати. Важно е, следователно, човекът, страдащ от панкреатит, да работи върху подобряване на здравето на панкреаса. По този начин могат да бъдат предотвратени по-нататъшни пристъпи на панкреатит и риск от рак на панкреаса.

Продължавайте да четете сега!

Material referenced in Harvard Medical School Family Health Guide with Anthony L. Komaroff, M.D. as Editor in Chief, New York: Simon and Schuster, 1999. And Prescription for Nutritional Healing, 2nd Edition, by James F. Balch, M.D., with Phyllis A. Balch, C.N.C., New York: Avery Publishing, 1997.


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Предизвикателства на живота

Операция Стомашен байпас
Хепатит С
Лечение на рака
Пациенти с онкологични заболявания
Статистика за спонтанните аборти
Управление на диабета
Панкреатит
Хронична умора
Хронична болка
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Панкреатит to My Google!
Add Панкреатит to My Yahoo!
XML Feed: Панкреатит
Предизвикателства на живота Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Всички права запазени.