Clicky

Пристрастяване към пушенето

Пристрастяване към пушенето

 
Вие сте тук: Предизвикателства на живота >> Пристрастяване към пушенето

Пристрастяване към пушене – какво представлява?
Зависимост към пушенето започва, когато се формира един от следните навици:

  • никотиновата зависимост възниква чрез пушене на цигари
  • наркотичната зависимост възниква чрез вещества като канабис (марихуана), кокаин и хероин.
Когато пушенето на тези вредни вещества стане обичайно и натрапчиво, се развива пристрастеност. Ако след това се откаже от веществото, пристрастеният към пушене преживява симптоми на отказване, защото тялото трябва отново да се приспособи да работи без това вещество.

Научните изследвания показват, че голяма част от младите пушачи са повлияни да започнат навика, наблюдавайки техните приятели или по-възрастни братя и сестри да пушат. Податливостта на младия човек към натиска за сливане с групата също се влияе от одобрението или не на родителите му към пушенето. Също така рекламата може да подсили навика на пушенето. Маркетинговите техники на медиите може да създадат впечатлението, че пушенето е социално приемлива норма.

Пушачите бързо се пристрастяват към никотина в тютюна. Проучване показва, че тийнейджърите имат сходни нива на никотинова зависимост както при възрастните. Една трета от пушачите запалват първата си цигара в рамките на 30 минути след събуждане. Един на дванадесет запалва в рамките на първите 5 минути. Повече от половината казват, че ще е трудно да живеят без пушене за една седмица, докато 72% смятат, че ще е трудно да се откажат напълно.

Младите хора, които се опитват да спрат да пушат, особено по време на ранните етапи, преживяват подобни симптоми при отказване както и възрастните пушачи. Прочетете историята на един човек за това как той се отказа от пушенето.


Пристрастяване към пушене – влияния върху здравето
Последиците за здравето от пристрастяването към пушене са многобройни и започват след като човека изпуши първата си цигара. Начинаещите пушачи е от два до шест пъти по-вероятно да страдат от последици за здравето, като кашлица, повишаване на храчки, хрипове и недостиг на въздух, отколкото непушачите.

Колкото по-рано тийнейджърите станат пушачи, толкова по-голям е рискът да умрат преждевременно от сърдечно заболяване, рак на белите дробове и емфизем (ненормално разширение на въздушните пространства в белия дроб). Други ефекти върху здравето, които възрастните пушачи имат, включват ускорена остеопороза, ранна менопауза и влошаване на репродуктивната способност.

Ако бременна жена пуши, това повлиява развитието на мозъка на нейното бебе и теглото му при раждане. Бебето също ще има по-висок риск от СВДС (Синдром на внезапна детска смърт), хиперактивност и поведенчески проблеми. Хроничните заболявания на дихателните пътища като бронхит, пневмония и астма са значително по-често срещани при бебета и деца, които имат един или двама родители пушачи.

Деца с родители пушачи получават никотин, еквивалентен на пушенето на 80 цигари на година; този дял се основава на нивата на continine (стандартен тест за никотин) в слюнката на тези деца. Здравето на детето е остро засегнато от пасивното пушене.


Пристрастяване към пушене – спирането
Последиците от зависимостта към пушене – от влиянието върху здравето до трудностите на пушача – са силни основания да се откажете. От първия момент, в който пушачът откаже цигарите, се появяват ползите за здравето. Въпросът е: Как да победим зависимостта към пушенето? Ако един пристрастен пушач откаже цигарите изведнъж, той или тя може да изпитат силни симптоми на отказване. Симптомите на отказване са физически и психически промени, следващи прекъсването или прекратяването на употребата на наркотици. Когато един наркотик, с който тялото е свикнало, вече не се приема, то навлиза в период на повторно приспособяване. Ако един пристрастен пушач не е знаел за това време на приспособяване наново, той или тя ще имат по-трудно време за преодоляване на зависимостта. По тази причина един пристрастен пушач не трябва да се опитва да се откаже в незнание. Той трябва да знае какво да очаква.

Много хора преживяват симптоми като раздразнителност, агресия, депресия, безпокойство, лоша концентрация, повишен апетит, замаяност, събуждане през нощта и глад. Тези симптоми обикновено продължават между 2 и 4 седмици, но повишения апетит продължава няколко седмици.

Добре обмисленият план за преодоляване на зависимостта към пушене е от жизненоважно значение за успеха. Ето някои съвети, които да имате предвид:

  • Методите на никотин-заместваща терапия като дъвка, кожни пластири, таблетки, назални спрейове или инхалатори намаляват симптомите на отказване като глад и промени в настроението. Проучванията показват, че тези методи могат почти да удвоят шансовете за прекратяване на пристрастяването към пушене.
  • Бупропион (търговско наименование Зибан), който не съдържа никотин, може да помогне на пристрастен пушач да устои на желанието да пуши.
  • Отчетността дава подкрепа. Не се опитвайте да победите зависимостта си към пушенето сами.
  • Намерете навиците или местата, които са свързани с пушенето, и променете режима.
  • Пазете достъпен списък с причините за свобода от зависимостта към пушене, който можете да четете, когато се изкушават да започнете отново.
  • Не се отказвайте. Пълната победа може да дойде след връщането. Опитайте отново, помнейки какво би могло да предизвика неуспех.
  • Не забравяйте, Бог може да помогне.

Прочетете Пристрастяване към пушенето Страница 2


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Възстановяване

Справяне със загуба на работа
Как да извърша самоубийство
Терапия чрез хипноза
Мразя живота си
Работохолик
Пристрастяване към храна
Алкохолна зависимост
Наркомания
Анорексия и Булимия
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Предизвикателства на живота
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Пристрастяване към пушенето to My Google!
Add Пристрастяване към пушенето to My Yahoo!
XML Feed: Пристрастяване към пушенето
Предизвикателства на живота Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Всички права запазени.