Clicky

Codependenta

Codependenta

 - Problema Codependentei
Esti aici: Provocari ale Vietii >> Codependenta

Codependenta – Ce este aceasta?
Codependenta este atunci cand o persoana are o dorinta puternica de a controla oamenii din jur, inclusiv pe sot/sotie, copii sau colegi de serviciu. Codependentii cred ca sunt oarecum mai capabili decat ceilalti - care au nevoie de indrumarile sau sugestiile lor pentru a-si indeplini sarcinile pe care le au de facut. Ei arata compasiune fata de cei indurerati si simt ca sunt cei care trebuie sa-i ajute. Oamenii codependenti dau din timpul, emotiile, banii lor si alte resurse. Le este foarte greu sa spuna “nu” celor care ii roaga sa faca vreun lucru pentru ei.


Codependenta – O problema de control
Pentru unii, codependenta nu se manifesta in dorinta de a controla, ci dimpotriva, in a fi controlat de altii. Deoarece codependentilor le este aproape imposibil sa spuna “nu” altora, pot descoperi ca sunt victime din punct de vedere fizic si emotional in relatii abuzive. Ei cred ca daca sunt suficient de buni si iubesc suficient de mult, pot schimba comportamentul persoanei adverse. Uneori se invinovatesc pentru comportamentul abuziv: “Daca nu uitam sa spal vasele, nu m-ar fi lovit”.

Codependenta creaza lupte launtrice cu parerile altora. Codependentii pot lua decizii bazate pe ceea ce cred ca ar vrea altii ca ei sa faca. In timp ce cred ca motivatia lor de a-i ajuta pe oameni este compasiunea, in realitate, ei fac aceasta fiindca doresc dragoste sau aprobare. Pot ajunge sa recunoasca lucrurile care stau la baza comportamentului lor, atunci cand devin suparati sau maniosi pe cei pe care i-au ajutat si care nu le-au raspuns cu acelasi ajutor, dragoste sau apreciere cand au avut nevoie. Lor le este greu sa inteleaga ca in loc sa-i ajute pe altii, oferindu-le lucrurile de care au nevoie, de fapt ii pot rani prin relatia de dependenta pe care o creaza.

Codependenta poate cauza si lupte in domeniul administrarii timpului. Codependentii pot observa ca niciodata nu au timp suficient pentru toate obligatiile pentru ca si-au facut prea multe. De obicei indatoririle si relatiile cele mai importante sunt neglijate deoarece codependentii sunt prea ocupati ajutandu-i pe altii, participand la diverse activitati si alergand toata saptamana de la un eveniment la altul. Lucrul acesta de asemenea are legatura cu incapacitatea lor de a spune “nu” atunci cand sunt chemati voluntari, sa preia o functie sau sa ajute un prieten. Ideea involuntariatului - de a nu ajuta sau a nu se implica este de neconceput. Daca refuza vreo rugaminte, considera ca nu sunt prieteni sau oameni buni, sunt insensibili si iresponsabili. Asadar, multe din acele situatii si relatii ii lasa cu sentimentele ranite, manie sau dezgust.


Codepenenta – Intrebari

  • Simti ca iei deciziii bazate pe parerile altor oameni?
  • Este important pentru tine sa te placa oamenii si sa-si doreasca sa fii prietenul lor?
  • Ai o dorinta puternica de a-i ajuta pe altii, dar in adancul tau stii ca faci asta ca sa te placa si sa te iubeasca?
  • Observi problemele altora si simti intotdeauna nevoia sa le spui ce crezi ca trebuie sa faca pentru a le rezolva?
  • Te simti nelinistit, manios sau tulburat cand oamenii nu fac ceea ce vrei tu sa faca sau nu actioneaza in modul in care vrei tu ai vrea?
  • Simti ca esti in relatii in care tu dai totul, iar cealalta persoana ia totul?
  • Esti implicat in activitati care ocupa tot timpul si energia, iar tu iti neglijezi familia sau pe tine?

Continua Acum sa Citesti!


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Recuperare

Depasirea Pierderii Locului de Munca
Terapia prin Hipnoza
Dependenta de Fumat
Cum sa Te Sinucizi
Dependenta de Mancare
Vindecarea de Codependenta
Ajutor pentru Abuzul din Copilarie
Workaholic
De ce eu, Doamne?
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Este Biblia Adevarata?
Cine Este Dumnezeu?
Cine Este Isus?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
 
 
 
Cauta
 
Add Codependenta to My Google!
Add Codependenta to My Yahoo!
XML Feed: Codependenta
Provocari ale Vietii Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Toate Drepturile Rezervate.