Clicky

Dependenta de Mancare

Dependenta de Mancare

 - Obsesia mancarii
Esti aici: Provocari ale Vietii >> Dependenta de Mancare

Dependenta de Mancare – Esti dependent de mancare?
Dependenta de mancare este un termen contemporan folosit pentru a descrie o tulburare patologica: mancarea si pofta excesiva si nestapanita pentru mancare. Aceasta stare nu se manifesta doar prin consumul anormal de alimente, ci un consum si o pofta de mancare care in sine sunt daunatoare pentru individ. In timp ce societatea si medicii au inteles imediat alcoolismul si abuzul de droguri, doar recent s-a ajuns la egala acceptare a faptului ca persoanele pot fi in acelasi mod dependente de mancare. Atunci cand orice substanta este luata in corp, indiferent de potentialul ei daunator sau in exces, acea substanta se numeste abuz. Oamenii care abuzeaza de substante in acest fel sunt numiti dependenti; aceste persoane devin dependente din punct de vedere fiziologic si mintal de unele substante, in cazul acesta de mancare.

Pentru a putea determina dependenta de mancare, este nevoie sa-ti pui cateva intrebari-cheie:

  • Mananci atunci cand nu ti-e foame sau cand te simti indispus sau deprimat?
  • Mananci in ascuns sau diferit cand esti de fata cu oamenii decat atunci cand esti singur?
  • Consumi cantitati neobisnuite de mancare si apoi le elimini vomitand sau luand laxative ca sa scapi de ce a fost in exces?
  • Exista mancaruri care iti sunt daunatoare si tu totusi le mananci?
  • Te simti vinovat dupa mancare?
Daca raspunzi cu “da” la oricare din aceste intrebari este foarte probabil sa fii dependent de mancare.


Dependenta de Mancare – Cauze si Manifestari
Dependenta de mancare, ca si orice alta dependenta, este o pierdere a controlului. Oamenii inteleg ca modul lor de a manca este daunator, insa isi continua comportamentul distructiv. Fenomenul dependentei de mancare este atat fiziologic, cat si psihologic.

Multi oameni au ceea ce poate fi numit “alergie de la mancare”. Exista mancaruri obisnuite care atunci cand sunt inghitite produc simptome si schimbari negative in corp, dar in acelasi timp provoaca pofte. Individul diabetic de exemplu, se poate “imbolnavi” de consum de zahar, insa va continua sa-l pofteasca si sa-l manance in exces in ciuda efectelor adverse. Se continua studiile si cercetarile in privinta unor proteine din lapte si grau, care atunci cand sunt luate produc efecte asemanatoare narcoticului. Aceste substante chimice imita calmantele naturale ale corpului, endorfinele, si astfel au fost numite “exorfine”. Oamenii pot suferi de depresie, de singuratate sau imagine de sine scazuta; ei vor observa ca se simt mai bine cand mananca niste cantitati mai mari de mancare ori alimente ca sarea sau ciocolata. Sentimentul inaltator este inlocuit imediat de sentimentul de boala sau de vinovatie, ducand la o depresie mai mare. Deoarece dependenta este in afara controlului, persoana se va intoarce din nou la aceeasi modalitate de mancare, facand un efort constient sau incostient de a se simti mai bine.

Dependentii de mancare provin din grupuri diferite de varsta, rasa si sex. Ei sunt supraponderali, subnutriti, iar unii cu greutate normala. Toti au in comun aceeasi obsesie pentru mancare. Cei care sunt obezi sufera de umilinta datorita greutatii excesive; ei pot fi letargici si sedentari pentru ca nu se pot misca liber. Persoanele subnutrite pot fi bulimice; desi mananca pana la obsesie, sunt atat de speriate sa nu devina supraponderale incat isi vor produce voma, vor lua laxative sau vor face exercitii pana la extenuare pentru a preveni ingrasarea. De asemenea, bulimia poate alterna cu perioade de anorexie, in care are loc abtinerea de la mancare pentru a se controla greutatea. Desi par normali, si oamenii cu greutate normala pot fi obsedati de mancare, gandindu-se mereu la ce sa manance sau cum se pot ingrasa. Intreg subiectul despre mancare este o nenorocire pentru ei; isi socotesc caloriile in mod obsesiv, mancand fara nici o satisfactie.


Dependenta de Mancare – Exista vreo speranta de vindecare?
Dependenta de mancare este o problema serioasa cu multe implicatii adverse pentru sanatate. Obezitaea, tulburarile fiziologice, diabetul si anomaliile gastrice sunt doar cateva dintre ele.

Primul pas spre vindecare este, cu siguranta, realizarea si acceptarea problemei. Din punct de vedere medical, oamenii trebuie sa identifice ce fel de mancaruri le cauzeaza simptome alergice si pofte.

Nici o cale nu este usoara in combaterea dependentei de mancare; aceasta va necesita disciplina in modificarea tiparelor de mancare si a stilului de viata. Un program realizabil de exercitii ar trebui imbinat cu schimbari perseverente de dieta. Incercarile ambitioase de a schimba brusc tiparele de mancare sau a slabi rapid, rareori au succes de lunga durata.

Dependenta fiziologica si psihologica de mancare poate fi inlaturata atunci cand oamenii recunosc ca sunt neputinciosi pentru a se lupta de unii singuri cu ea. Ei trebuie sa priveasca la Dumnezeu, Singurul care poate da ajutor si vindecare in acesta si in toate celelalte domenii de neputinta omeneasca. “Caci Eu sunt Domnul, care te vindeca” (Exod 15:26b). Dumnezeu este la fel de preocupat de bunastarea noastra fizica ca si de relatia noastra persoanala cu El. Daca Il cauta cineva, va gasi sanatate, vindecare si recuperare. “Preaiubitule, doresc ca toate lucrurile tale sa-ti mearga bine, si sanatatea ta sa sporeasca tot asa cum sporeste sufletul tau” (3 Ioan 2).

Gaseste Ajutor care Dureaza!


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Recuperare

Vindecarea de Codependenta
Codependenta
Imi urasc viata
Dependenta de Mancare
Terapia prin Hipnoza
De ce eu, Doamne?
Dependenta de Fumat
Depasirea Pierderii Locului de Munca
Victime ale Violului
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Este Biblia Adevarata?
Cine Este Dumnezeu?
Cine Este Isus?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
 
 
 
Cauta
 
Add Dependenta de Mancare to My Google!
Add Dependenta de Mancare to My Yahoo!
XML Feed: Dependenta de Mancare
Provocari ale Vietii Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Toate Drepturile Rezervate.