Clicky

Procesul de Suparare

Procesul de Suparare

 - Mangaiere si Speranta
Esti aici: Provocari ale Vietii >> Procesul de Suparare

Procesul de Suparare – Intelegerea supararii
Supararea este un proces natural pe care il experimentam cand suferim o pierdere semnificativa. Desi supararea este dificila si dureroasa, ea nu trebuie sa ne imobilizeze. Pe perioada supararii putem invata sa fim rabdatori cu noi si cu altii, daca intelegem prin ceea ce trecem.

La ce sa te astepti cand te confrunti cu supararea? Cum sa reactionezi? Te simti incordat? Nu uita ca plansul este o eliberare sanatoasa de tensiune. Incercarea de “a nu te da batut” nu doar ca este dificila, dar iti reprima sentimentele, deseori stapanindu-le, pentru ca mai tarziu sa explodeze intr-un mod la care nu te astepti. De asemenea, poti experimenta pierderea apetitului de mancare, insomnie, lipsa concentratiei si epuizarea. Alcoolul sau drogurile pot doar sa mascheze sau sa amane supararea, asa ca incearca sa le eviti in perioada aceasta. De asemenea, este intelept sa nu iei decizii majore sau sa-ti asumi responsabilitati noi pana nu-ti trece supararea.

Multi oameni experimenteaza un caleidoscop de reactii in procesul supararii. Daca durerea ta este mai ales intensa, iti poti pierde pana si interesul fata de viata. Pentru a te apara impotriva unei perioade lungi de depresie ca rezultat al supararii, este crucial sa descoperi scop si speranta in afara ta. In timp, simtul scopului se va intoarce si el odata ce durerea va deveni mai putin intensa.

Poate mai experimentezi vinovatie si te intrebi “si daca”. A invata sa te ierti pe tine si pe altii este un factor important in depasirea acestui ciclu de idei. Mania trebuie sa fie exprimata si impartasita intr-un mod corespunzator si sanatos.


Procesul de Suparare – Prietenii si familia
Este important de stiut ca procesul tau de suparare poate fi incomod pentru prietenii si familia ta. Nesiguri de faptul cum sa-ti aline durerea si sa te mangaie, de multe ori ei nu stiu ce sa spuna. Daca poti, spune-le ca este bine sa vorbiti despre pierderea ta, astfel incat ei vor sti cum te simti. Daca sunt copii in preajma ta in perioada aceasta, asigura-i cat poti tu de des de dragostea ta si exprim-o fata de ei.


Procesul de Suparare – Sfaturi practice
Gandeste-te la urmatoarele idei in ameliorarea procesului de suparare:

  • “Imbratiseaza” blandetea. Corpul si sufletul tau au nevoie de refacere.
  • Accepta ajutor cand ti se ofera si cauta ajutor daca o problema nu este rezolvata.
  • Ofera corpului tau odihna. Cand este posibil, du-te mai devreme la culcare.
  • Strange-te cu prietenii si intalneste oameni noi. Concentrandu-te asupra celorlati, iti va fi mai usor sa invingi durerea. Vacantele/Concediile si ocaziile speciale sunt grele, asa ca bizuieste-te pe familia ta si prietenii pentru suport.
  • Fii rabdator. Daca te simti deprimat pentru scurt timp, este in regula.
  • Cauta activitati de consolare. Invata sa-ti exprimi sentimentele, vorbeste, scrie, canta, exerseaza si plange. Invata mai multe despre recuperarea dupa suparare; o intelegere mai buna ne ajuta sa facem fata.
  • Hranirea sanatoasa este importanta. Evita mancare veche.


Procesul de Suparare – Exista speranta si viitor
Procesul de suparare in inceputul lui este greu, dar cu cat trece timpul vom incepe din nou sa cautam motive de speranta. Speranta bazata pe lucrurile absolute si viitorul vesnic, ofera perspectiva de alinare si motivare. In Psalmi ni se spune: “O, daca n-as fi incredintat ca voi vedea bunatatea Domnului pe pamantul celor vii”.

Dumnezeu ne promite revigorare si speranta, mai intai prin mantuirea in Domnul Isus Cristos, care a murit pentru pacatele noastre si a inviat din morti pentru a ne da tuturor un viitor in cer. Daca credem in Isus Cristos, nu doar vom avea un viitor aici pe pamant, ci vom avea un viitor cu El in cer. Ioan 3:36a spune: “Cine crede in Fiul, are viata vesnica, dar cine nu crede in Fiul, nu va vedea viata”.

Cand credem in Isus Cristos, supararea se intoarce in curand in speranta. In scurta vreme, vom intampina fiecare zi cu anticiparea si asteptarea nerabdatoare a viitorului cu El. Ioan 10:28: “Eu le dau viata vesnica, in veac nu vor pieri, si nimeni nu le va smulge din mana Mea”.

Crezi lucrul acesta? Atunci nu vei fi suparat (necajit) ca cei care nu au speranta (1 Tesaloniceni 4:13b).

Continua Cititul


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Provocarile vietii

Depasirea Depresiei
Teama de Despartire
Depasirea Anxietatii
Boala Maniaco-Depresiva
Sensul Tragediei
Confruntare cu Moartea
Stapanirea Geloziei
Statisticile Avortului Spontan
Biruieste Frica
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Este Biblia Adevarata?
Cine Este Dumnezeu?
Cine Este Isus?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Procesul de Suparare to My Google!
Add Procesul de Suparare to My Yahoo!
XML Feed: Procesul de Suparare
Provocari ale Vietii Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Toate Drepturile Rezervate.