Clicky

Семейни конфликти

Семейни конфликти

 - Намерете мир
Вие сте тук: Предизвикателства на живота >> Семейни конфликти

Семейни конфликти – какво представляват?
Семейните конфликти са най-разнообразни, както хората, участващи в тях. Смущенията може да са в резултат от съпруг работохолик, чиято жена се чувства самотна и го отхвърля (и работата, която го отнема от нея), или деца, които са източник на непрестанни семейни конфликти и усложнение, дължащо се на липсата на последователни родителски умения, или смесени семейства, в които неприетия родител или намесващите се баби и дядовци са източници на семеен конфликт. В други домове, двойки и семейства са разделени чрез словесно, емоционално или физическо насилие .1

Ако се намирате в семеен конфликт, бъдете насърчени, че има надежда за вашата ситуация, независимо дали вие сте проблема или някой друг причинява конфликта в дома ви.


Семейни конфликти – лична история
Преди да стана християнка, живях в продължение на десет години с алкохолик, който ме оскърбяваше, словесно и емоционално. Най-накрая се наситих на непрестанните семейни конфликти и изоставих него и моя тъжен и празен живот. (Аз пушех цигари и марихуана и пиех твърд алкохол).

След като си тръгнах, си мислех, че с времето моите емоционални белези ще се излекуват, но след като се омъжих открих, че те все още бяха пресни и болезнени. Отне много любов, молитва, доверие и търпение от страна на мъжа ми и мен, за да разрешим проблемите за семейните конфликти, които ме последваха в нашия брак.

Независимо дали само търсите решения на семеен конфликт или дали вашия съпруг или други членове на семейството също искат хармонията, има действия, които можете да предприемете незабавно, за да започнете да променяте поведението си и вашия отговор към поведението на вашия партньор и семейство.


Семейни конфликти – създайте хармония в дома си
Аз не само донесох болката от живота с алкохолик в брака си, но и открих, че моя собствен егоизъм и гордост причиняват семеен конфликт (Яков 4:1-10). В търсенето да отърва себе си и от двете, Бог ми даде мъдрост (Яков 3:13-18, Колосяни 3:16) по време на моите лични библейски изследвания, за да видя, че не практикувах библейските стратегии, изброени по-долу. 2 Аз ги прилагах в отношенията с моя съпруг и семейството си и ги смятам за много ефективни при разрешаване на конфликт, когато прилежно, енергично и в молитва се практикуват.

  • Научете се да вярвате най-доброто за своя съпруг и семейство (1 Коринтяни 13:7). Вместо да мърморите, че съпруга ви си е оставил чорапите на пода - отново - само за да ви дразни, си напомнете колко усилено е работил днес, колко добре се грижи да снабдява семейството ви и че той може би просто е забравил да ги вдигне.

  • Бройте благословенията си (Филипяни 4:6, Колосяни 3:17). Вместо да се оплаквате на себе си за това, което нямате, си напомнете - и бъдете благодарни - за всичко, което имате.

  • Бъдете полезни, спокойни, насърчаващи и мили във вашето семейство (Матей 7:12, Яков 3:8-10). Ако се упражнявате да бъдете полезни, предлагащи спокойствие, изричащи насърчение и учтиви и весели, вие най-вероятно ще откриете, че семейството ви ще започне да реагира със същия вид поведение към вас и между тях самите.

  • Бъдете готови да признаете, когато сте сгрешили - и бъдете готови да се извините (Яков 1:19-20, Ефесяни 4:26-27, Притчи 29:11). Не само ще поправите една пукнатина във взаимоотношенията ви, но ще дадете пример на вашия партньор, деца и семейство.


Семейни конфликти – настойчиви стъпки към нарушаване на цикъла
Ако вашата ситуация е на повтарящи се, силно ескалиращи семейни конфликти, то вие или вашия партньор може да е необходимо да изследвате техники за управление на гнева или, ако децата са причина за конфликти в семейството, научете Семейното консултиране е вариант, когато всички вие желаете да работите като екип, за да решавате проблемите си, а ако проблема е брачен конфликт, брачното консултиране може да бъде ключът за възстановяване и запалване на любовта ви един към друг.

Тъй като мъдростта от Бога е най-голямата основа, на която ние можем да градим живот на любов и мир, нека се обърнем пак към Библията, за да отключим сърцевината на семейния конфликт:

„Плътта силно желае противното на Духа, а Духът противното на плътта; понеже те се противят едно на друго, за да не можете да правите това, което искате. Но ако се водите от Духа, не сте под закон. А делата на плътта са явни; те са: блудство, нечистота, сладострастие, идолопоклонство, чародейство, вражди, разпри, ревнувания, ярости, партизанства, раздори, разцепления, зависти... А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание...Ако по Духа живеем, по Духа и да ходим. Да не ставаме тщеславни, един друг да се не дразним и да си не завиждаме един на друг.” (Галатяни 5:16-26).

Как Бог може да ми помогне?

1 Ако живеете в положение на злоупотреба, трябва бързо да търсите защита и безопасност от злоупотребяващия. Бог е създал власти (Римляни 13:1-5) - полиция, съдии и съдилища - да защитят вас и вашето семейство от злоупотреба. Не само, че вашата безопасност е важна за Бог, но Той направи отговорност на служителите на закона да защитават вас и тези, които обичате и да наказват насилника.

2 Друг принцип за разрешаването на конфликта е да премахнете думата „но” от вашия речник. Когато я изричате, вие отменяте всичко преди „но”. Вие също отменяте извинение от ваша страна, когато заявите причина - след „но” - за каквото и да сте извършили. Например: „Съжалявам, че се развиках, но ако не ме беше вбесил толкова, нямаше да се наложи да крещя.” В този пример ключът е да се извините за поведението си, а не да прикачите към вашето извинение - и да го провалите – с обвинение.


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Предизвикателства на живота

Неомъжена жена
Осиновяване на дете
Как да управляваме Синдрома на дефицит на вниманието
Пораснали деца на алкохолици
Въпроси относно развода
Справяне с развода
Християнско брачно съветване
Комбинирани семейства
Самотен родител
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Семейни конфликти to My Google!
Add Семейни конфликти to My Yahoo!
XML Feed: Семейни конфликти
Предизвикателства на живота Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Всички права запазени.